Samsung smartphones repareren

Marco den Teuling
0

De nieuwe trend van veel glas in smartphones is niet echt bevorderlijk voor de robuustheid. Ook wat betreft het scherm zit een ongeluk vaak in een klein (scherp) hoekje. Is je garantietermijn voorbij en ben je een beetje handig, dan is zelf repareren misschien een alternatief voor een dure reparatiedienst.

Het hangt van de betreffende reparatie af hoe gemakkelijk die zelf uit te voeren is. Als voorbeeld nemen we het vervangen van de beschadigde achterkant van een populair toestel, de Samsung Galaxy S9 Plus. Dat kan een oplossing zijn als je een gebarsten of beschadigde achterkant hebt of als de lens (die in de achterkant zit) beschadigd is.

Voorbereidingen

Om te beginnen moet je zorgen dat je het juiste vervangende onderdeel hebt, bij voorkeur gebruik je daarvoor originele Samsung onderdelen. Daarnaast komen bij de reparatie verschillende gereedschappen en hulpmiddelen van pas, zoals kleine schroevendraaiers. Die kun je als set online bestellen.

samsung reparatieset

Een reparatieset zoals deze bevat allerlei tools die van pas komen bij de reparatie.

Bij moderne smartphones worden veel delen gelijmd, na verhitting kun je ze beter losmaken. Dat kan met een fohn, maar praktischer en effectiever is een heat gun. Een reparatiemes is handig bij het losmaken. Lijmresten verwijderen kan met een lijmverwijderaar spray.

heat gun

Niet alleen voor verf verwijderen of houtskool aansteken: een heat gun is erg handig bij smartphone-reparaties.

Verder moet je zorgen voor een opgeruimde werkplek, voldoende licht en tijd. Ga vooral niet gehaast te werk. Iemand met ervaring doet het misschien in een kwartier, maar neem gerust een uur de tijd zodat je geen fouten maakt.

Achterkant vervangen

De achterkant loshalen is vooral een kwestie van goed verhitten, voorzichtig te werk gaan en veel geduld. Een Samsung reparatie handleiding vind je gemakkelijk online. Zeker bij reparaties zijn video’s vaak handiger dan tekst. Op onderstaande video is goed te zien hoe je te werk kunt gaan bij vervanging van de achterkant.

Iets om op te letten is de kabel van de vingerafdrukscanner, die moet je voorzichtig losmaken van de printplaat. Alle lijmresten moeten grondig verwijderd worden. De vingerafdrukscanner van de oude achterkant moet daarna overgezet worden in de nieuwe achterkant en aangesloten. Tot slot kan de nieuwe achterkant geplaatst worden met de bevestigingstape.

Meer zelf doen

Vervanging van de achterkant van je smartphone is een relatief eenvoudige klus. Maar ook vervangen van het scherm of van de batterij zijn zaken die je eventueel zelf kunt doen. Bekijk van tevoren video’s en handleidingen en bedenk of je dat jezelf ziet doen. Check de prijzen van onderdelen versus de geschatte reparatiekosten als je het laat doen.

Afgezien van lagere kosten is een voordeel van zelf doen natuurlijk dat je niet zo lang het toestel kwijt bent. En dankzij de opgedane ervaring kun je steeds meer reparaties aan je smartphones zelf uitvoeren.

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

De voordelen van AMD Instinct in GIGABYTE-servers

High Performance Computing (HPC) en AI stellen steeds hogere eisen aan servers. GIGABYTE gebruikt AMD's Instinct MI300 Series-platform in de G383-R80 ...

Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er