Alle bedrijven maken gebruik van computers, en vaak worden er ook servers ingezet die allerlei services en toepassingen op zich te nemen, zoals het hosten van een website of e-commercewinkel, en zaken als klantrelatie- of factuurbeheer. In veel gevallen zal een tower-server dit prima kunnen doen. Maar het kan zijn dat de vereisten van je bedrijf veranderen of dat je door groei van je bedrijf naar een andere structurele oplossing op zoek moet. Het kan zijn dat rack-servers je bedrijf dan beter van dienst kunnen zijn. Maar hoe weet je of je genoeg hebt aan een tower-server, of dat je beter uit bent met een rack-server?
Het verschil tussen tower-servers en een rack-servers
Het belangrijkste verschil tussen tower-servers en rack-servers is hun installatieomgeving. Tower-servers staan rechtop en worden mogelijk in een gesloten kast opgeborgen voor extra beveiliging. Maar zo’n constructie kan de luchtstroom belemmeren en de koelcapaciteit van de ventilatorsystemen van de servers verminderen als ze niet in een geschikte omgeving worden opgeslagen. Tower-servers worden aanbevolen om in een kamer of kast met een constante temperatuur te plaatsen, zodat de systemen van luchtcirculatie worden voorzien en niet oververhit raken.
Rack-servers zijn computerservers die zijn ontworpen voor montage in een serverrack. Rack-servers worden meestal gebruikt in rekencentra en andere computeromgevingen op bedrijfsniveau en ze zijn ontworpen om zeer schaalbaar, betrouwbaar en efficiënt te zijn. Ze zijn ontworpen voor een hoge dichtheid op een klein oppervlak: er passen veel servers in één rack, waardoor de ruimte in rekencentra efficiënt wordt gebruikt.
Rack-servers zijn er in verschillende formfactors die bekend staan als de ‘U’-standaard, die gelijk is aan 44,45 mm (1,75 inch) rackhoogte. De diepte van het rack en de servers kan variëren afhankelijk van de benodigde apparatuur, maar varieert van 600 tot 1200 mm. De meest voorkomende zijn 1U en 2U waarbij de grotere servers meer geheugen, opslag, grafische kaarten of netwerkkaarten kunnen ondersteunen. Ze hebben meestal processors, geheugen, opslag en netwerkmogelijkheden met hogere prestaties, waardoor ze ideaal zijn voor het draaien van grootschalige toepassingen en databases.
Rack-servers kunnen worden gebruikt voor virtualisatie, waardoor meerdere besturingssystemen en toepassingen op één fysieke server kunnen draaien. Dit kan organisaties helpen te besparen op hardwarekosten en de efficiëntie van hun computerinfrastructuur te verbeteren. Bovendien beschikken ze veelal over extra netwerkverbindingen en een redundante voeding, die een mogelijke uitval van de primaire voeding kan opvangen. Deze servers zijn ontworpen om hoge prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid te bieden, en een breed scala aan workloads te draaien.
Wanneer kies je voor rack-servers?
Organisaties kiezen rack-servers op basis van verschillende overwegingen, zoals hun computerbehoeften, financiën en verwachte toekomstige ontwikkeling. Bij het kiezen van rackservers moeten bedrijven enkele belangrijke criteria in gedachten houden.
De verwerkingskracht van de server is een van de belangrijkste factoren. Een server moet de belasting van je organisatie aankunnen zonder traag te worden of downtime te veroorzaken. Bij het selecteren van een rackserver moeten organisaties mogelijk rekening houden met elementen zoals het aantal cores, de kloksnelheid en de cachecapaciteit.
Ook moet een rackserver over voldoende geheugen en opslag beschikken. Je moet dus rekening houden met variabelen zoals RAM-grootte, opslagtype (ssd of hdd) en opslagcapaciteit.
Het is bovendien van belang dat je rekening houdt met de uitbreidingsambities van je bedrijf op de lange termijn. Je wilt een schaalbare server die kan worden uitgebreid om aan de groeiende vraag te voldoen zonder dat de IT-infrastructuur ingrijpend moet worden aangepast.
Vanwege de dichtheid en schaalbaarheid verbruiken rackservers veel stroom en produceren ze veel warmte. De serverruimte of het datacenter van een organisatie moet voldoende stroom en koelapparatuur hebben om de rackservers te onderhouden.
Bedrijven hebben servers nodig die eenvoudig te beheren en te ondersteunen zijn. Ze moeten ervoor zorgen dat ze de hulp en tools hebben die nodig zijn om eventuele problemen op te lossen.
En tenslotte moet je een oplossing zoeken die binnen je budget valt. Rack servers zijn er in verschillende vormen en maten en zijn geoptimaliseerd voor verschillende workloads, dus het is belangrijk om niet alleen inzicht te hebben in de behoeften op de korte termijn. Je moet voor een schaalbare oplossing kiezen die ademruimte biedt voor de langere termijn, maar daarin een balans vinden tussen kosten, prestaties en betrouwbaarheid.
HPE ProLiant-servers
HPE biedt zich aan als een allround-dienstverlener die alles levert wat nodig is. HPE ProLiant Gen 11 servers zijn ontworpen voor de hybride wereld. Bedrijven behouden hiermee eenvoudiger de controle over bedrijfscomputers – van edge tot cloud – met een cloud operating experience. Via een self-service console kunnen organisaties proactief inzicht krijgen en houden in hun bedrijfsactiviteiten.
Taken kunnen worden geautomatiseerd voor een efficiënte implementatie, schaalbaarheid en vereenvoudigde ondersteuning en levenscyclusbeheer. Daarmee hoeven er minder taken te worden uitgevoerd, wat zich vertaalt in minder onderhoud voor IT-afdelingen. Deze mogelijkheden zijn ontworpen voor en ingebouwd in alle HPE ProLiant Gen11-servers.
HPE ProLiant Gen11-servers maken gebruik van de HPE Silicon Root of Trust. Kort gezegd is Silicon Root of Trust een technologie die beveiliging direct op firmwareniveau integreert in HPE-servers, waardoor een onveranderlijke digitale vingerafdruk in een siliciumchip wordt gemaakt. Dit biedt zeer geavanceerde niveaus van bescherming tegen firmware-aanvallen.
De HPE ProLiant ML towerservers zijn ideaal voor kleinere bedrijven of bijvoorbeeld voor nevenvestigingen van grotere MKB-bedrijven. Ze bieden veel praktische configuraties en de voordelen van andere HPE-servers, zoals (vereenvoudigd) remote beheer en supportopties. Daarnaast zijn ze energiezuiniger: de HPE ProLiant ML350 Gen11 heeft zelfs een record gevestigd op het gebied van energie-efficiëntie.
Prestaties op maat
De HPE ProLiant DL380 Gen11 server is een uitstekende keuze voor AI-, reken- en grafisch-intensieve workloads die een maximaal aantal cores, gpu-mogelijkheden en netwerk- en I/O-bandbreedte vereisen.
De 4e generatie Intel Xeon Scalable Processors met next-generation technologie ondersteunen tot 56 cores per processor, met 12 DIMM-kanalen per processor voor in totaal maximaal 3 TB DDR5 werkgeheugen. De DL380 biedt de geavanceerde gegevensoverdrachtssnelheden en hogere netwerksnelheden van de PCIe Gen5 seriële uitbreidingsbus, met maximaal 4 x16 PCIe Gen5 en 2 OCP-slots voor een optimale I/O-doorvoer en lage latentie.
De HPE ProLiant DL380 Gen11 server is een uitstekende keuze voor organisaties die op zoek zijn naar een server met geavanceerde schaalbaarheid voor gpu’s, toonaangevende beveiligingsinnovatie en vereenvoudigd beheer die de prestaties van grafisch intensieve toepassingen kunnen verbeteren en die enterprise-workloads zoals AI, IVA en VDI kan versnellen.
De HPE ProLiant DL380 Gen11-server, aangedreven door 4e generatie Intel Xeon scalable processors, voegt hardware- en softwareondersteunde beveiligingsfuncties toe, waaronder Intel Software Guard Extensions en Intel Boot Guard, die helpen bij het beveiligen van de serverhardware waarop kritieke apps draaien en die data in het geheugen beter beschermen.