Private cloud: wat is het en is het iets voor jou

Blog
0

private cloud

In het tijdperk van cloudcomputing vallen er nogal eens termen als ‘private cloud’ en ‘public cloud’. De kans is groot dat je zelf ook van een of beide gebruikmaakt. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En als je de kans had, zou je dan een private cloud voor jezelf of je organisatie bouwen? In deze tech-guide onderzoekt GIGABYTE Technology, een marktleider in serveroplossingen die door wereldwijde aanbieders van clouddiensten worden gebruikt, het verschil tussen private en publieke clouds. We bespreken de voordelen en beperkingen van de private cloud, en introduceren we GIGABYTE-producten die je kunnen helpen een eigen private cloud te bouwen en te gebruiken.

In het digitale tijdperk is het niet ongebruikelijk dat bedrijven zich bezighouden met ‘cloudmigratie’ als onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Het uploaden van gegevens naar de cloud en het gebruikmaken van cloudgebaseerde bronnen wordt door veel bedrijven gezien als een manier om een concurrentievoordeel te behalen – daarom is de markt voor cloud computing exponentieel gegroeid. Als je betrokken bent bij de IT-infrastructuur van je organisatie, heb je vast wel eens nagedacht over de manieren hoe cloud computing je kan helpen de concurrentie voor te blijven.

Cloudcomputing zal voor verschillende mensen verschillende dingen inhouden. De private cloud is een beproefde methode die door veel openbare instellingen en particuliere bedrijven wordt bepleit. Als je nog niet bekend bent met de term, is dit je kans om erachter te komen: wat is een private cloud? Wat zijn de voordelen ervan? Hoe kun je je eigen cloud bouwen en beheren? We gaan hier in op de sterke punten en beperkingen van de private cloud, delen succesverhalen en doen aanbevelingen die je kunnen helpen beslissen of de private cloud geschikt is voor jou.

Wat is private cloud?

Een private cloud staat ook bekend als een bedrijfs- of interne cloud. Het is een cloud-infrastructuur die speciaal is gebouwd voor een ‘geïsoleerde toegang’ in een ‘single-tenant’-omgeving (letterlijk: ‘één huurder’). Eenvoudig gezegd betekent dit dat deze alleen toegankelijk is voor één groep gebruikers, meestal de organisatie die de cloud gebruikt en onderhoudt.

Op die manier profiteert de gebruiker van de kenmerken van cloud computing, zoals toegang op afstand en gecentraliseerde controle, maar ook van de voordelen van een IT-infrastructuur op locatie, zoals een hoge mate van beveiliging en uitstekende prestaties die mogelijk worden gemaakt door speciale computerbronnen. De computerbronnen in kwestie kunnen bestaan uit een reeks onderling verbonden servers. Om verschillende personen tegelijkertijd toegang te geven tot deze resources, wordt virtualisatietechnologie gebruikt om meerdere virtuele machines (VM’s) op de private cloud te creëren.

Er zitten echter ook nadelen aan deze vorm van private cloud. De organisatie moet de cloud zelf opzetten en onderhouden. Als je een zogenaamde interne private cloud hebt, waarbij je de hardware op locatie hebt, hangt er bovendien een stevig prijskaartje aan de aanschaf ervan, net als de constante onderhouds- en upgradekosten gedurende de levenscyclus. Het vereist een hoger niveau van IT-expertise om de private cloud tijdens de dagelijkse werkzaamheden te onderhouden. En, last but not least, als de vraag binnen je organisatie de capaciteit van de private cloud overstijgt, moet je investeren in extra hardware en software – om nog maar te zwijgen aan de eisen van de fysieke ruimte om je serverruimte die nodig is om je private cloud op te schalen.

Naast een interne private cloud kun je ook gebruikmaken van een gehoste private cloud, ook bekend als colocatie (‘colo’), is een gehoste private cloud die je onderbrengt in het datacenter van een derde partij zoals een aanbieder van openbare clouddiensten die alleen de vloeroppervlakte en perifere subsystemen van zijn datacenter verhuurt (zoals het zo belangrijke koelsysteem), niet de servers zelf.

Een gehoste private cloud kan een goed alternatief zijn als je geen eigen serverruimte wilt onderhouden, of wilt besparen op personeel, onderhoud, et cetera. Het nadeel is dat de servers fysiek verder van je verwijderd kunnen zijn dan je zou willen, en je er minder controle over hebt.

Naast de twee hoofdcategorieën intern en gehost, zijn er nog enkele kleine variaties. Een virtual private cloud (VPC) is bijvoorbeeld een VM die in een publieke cloud draait en uitsluitend voor gebruik door één organisatie is gereserveerd. Bij een managed private cloud besteed je het onderhoud van de cloud uit aan een derde partij, maar de eigenlijke apparatuur kan worden gehost of op locatie staan. Een hybride cloud is de overkoepelende term voor elke organisatie die haar cloud computing uitvoert op een combinatie van private en publieke clouds.

De grootste voordelen van een private cloud

Voordelen private cloud

Ondernemingen en instellingen noemen meestal enkele (of alle) van de volgende voordelen die een private cloud voor hen heeft opgeleverd.

  1. Gegevensbeveiliging: In tegenstelling tot de publieke cloud wordt een private cloud uitsluitend opgezet ten dienste van de organisatie die eigenaar is van de cloud. Dit maakt de vraag ‘wie heeft er toegang?’ duidelijker, zodat een private cloud over het algemeen veiliger is dan een publieke cloud.
  2.  Betere controle: Aangezien een private cloud slechts door één organisatie wordt gebruikt, heeft de organisatie volledige controle over haar software- en hardwarekeuzes.
  3.  Betere prestaties: In tegenstelling tot een publieke cloud, waar je toegang beperkt is tot een virtuele machine die is gesneden uit een gemeenschappelijke pool van computer-, opslag- en netwerkapparatuur, is een private cloud volledig gewijd aan de taken van je organisatie.
  4. Kostenbesparend: Dit lijkt misschien contra-intuïtief, omdat we eerder vermeldden dat private clouds hogere up-frontkosten hebben. Investeren in je eigen private cloud betekent dat je de mogelijkheid hebt om de kosten te beheersen en alleen te betalen voor de dingen die je echt nodig hebt.
  5. Naleving van regelgeving: Technologie geeft veel gemakken, maar we moeten altijd binnen de grenzen regelgeving blijven. Vooral in het geval van financiële overzichten, medische dossiers of andere gevoelige, identificeerbare gegevens is naleving van de regelgeving verplicht. Alles hosten op een private cloud kan je organisatie helpen te voldoen aan gegevensgerelateerde regelgeving, zoals de AVG van de Europese Unie.

Is private cloud geschikt voor jouw organisatie?

Voor bedrijven die hun cloudmigratie in gang hebben gezet, komt de vraag hierop neer: ga je voor public cloud of private cloud? Als je nog twijfelt, stel jezelf drie vragen om erachter te komen of een private cloud is wat je nodig hebt.

De allereerste vraag die je moet stellen is of de gegevens die je op de cloud wilt zetten wel zijn toegestaan op een publieke cloudserver? Is het antwoord nee, dan is een private cloud je enige echte oplossing.

Daarnaast moet je over de (financiële) middelen en mogelijkheden beschikken om je eigen cloudservers op te zetten. Ook moet je de technische expertise in huis hebben om een eigen private cloud te onderhouden.

Met het bouwen van je eigen private cloud leg je je vast voor de lange termijn. Je bent verantwoordelijk voor het onderhouden en updaten van de hardware en software. Daarom moet je goed naar je organisatie kijken om te zien of een private cloud bij je langetermijnplannen past.

Een gehoste private cloud in een colocatiecentrum kan een deel van je last verlichten als je op zoek bent naar een private cloud die iets gemakkelijker te beheren is dan iets dat zich op locatie bevindt.

GIGABYTE serveroplossingen voor je private cloud

 

Door de juiste hulpmiddelen te kiezen, effen je de weg naar succes op het gebied van cloud computing. Hieronder zie je een overzicht van de GIGABYTE-servers die wij aanbevelen voor de reken- en opslaglagen van je private cloud.

H-serie servers met hoge dichtheid

Als je een interne private cloud bouwt, kan beperkte fysieke ruimte een probleem zijn waarmee je te maken krijgt. De H-Series High Density Servers van GIGABYTE bevatten een zeer dichte configuratie van nodes in een slank chassis. Ze ondersteunen Intel Xeon Scalable, AMD EPYC of Ampere Altra-processors, gebaseerd op de ‘cloud-native’ ARM-architectuur. Ze zijn de keuze bij uitstek voor cloud operators die willen profiteren van high performance computing (HPC) en hyper-converged infrastructure (HCI) ondanks mogelijke ruimtebeperkingen.

G-serie gpu-servers

Een andere manier om de prestaties van je private cloud te upgraden en meer gebruikers tegelijk te bedienen, kan zijn om het proces te versnellen door middel van parallel computing en heterogene computing. GIGABYTE’s G-Series gpu-servers ondersteunen GPGPU’s (general-purpose graphics processing units) waardoor ze sneller gegevens kunnen verwerken die zijn omgezet in grafische vorm.

R-serie Rack Servers

Terwijl GIGABYTE’s High Density en GPU Servers zijn ontworpen voor gespecialiseerde taken, bieden GIGABYTE’s R-Series Rack Servers een ongeëvenaarde veelzijdigheid. Deze servers bieden een optimale balans tussen efficiëntie en betrouwbaarheid, waardoor ze ideaal zijn voor bedrijfskritische workloads.

S-serie opslagservers

Naast computergebruik in de cloud heb je veel opslagruimte nodig naarmate meer en meer gegevens van je organisatie de overstap naar de cloud maken. Naast de eerder genoemde Rack Servers zijn de ultradichte, zeer schaalbare S-Series Storage Servers van GIGABYTE ook een ideale keuze. Met functies als software-defined storage (SDS) en RAID kunnen GIGABYTE Storage Servers een veilige en efficiënte manier zijn om je waardevolle gegevens op te slaan in de private cloud.

 

Wij hopen dat deze tech-guide je meer inzicht heeft gegeven in de private cloud en hoe je kunt profiteren van de private cloud, of cloud-computing in het algemeen!

 

Deel dit artikel

Lees ook

Cluster-computing: een geavanceerde vorm van distributed computing

Cluster-computing biedt veel voordelen, zoals een hoge beschikbaarheid, load-balancing en HPC. Een kort overzicht van deze vorm van distributed comput...

De voordelen van ARM-processors

ARM-processors maken de overstap van mobiele apparaten naar servers en datacenters die de voordelen van deze architectuur optimaal benutten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er