Nieuwe immersiekoeling-oplossingen van GIGABYTE

c't-partner
0

GIGABYTE IMMERSIE KOELING

GIGABYTE heeft een serie servers voor een-fase vloeistof immersiekoeling uitgebracht. Bovendien heeft het bedrijf zijn aanbod aan voor immersiekoeling-oplossingen verder uitgebreid met twee immersiekoeltanks, die beide voldoen aan de richtlijnen van de EIA en OCP, en een immersieklare server, de G152-Z12.

Hiermee kunnen bedrijven snel high-density, high compute rekencentra implementeren terwijl ze voldoen aan de wereldwijde ‘net-zero emissies’-specificaties, en zo een voorsprong nemen in hun digitale transformatie.

De 25U EIA Tank heeft de IT-hardware capaciteit voor één 21U rack en vier 1U (EIA) racks. De tweede, de 18OU OCP Tank, ondersteunt een enkel 18OU (OCP) rack, een 2OU (power chassis) rack en twee 1U (EIA) racks.

 

De tanks kunnen optimaal ingezet worden bij een reeks van recent verschenen servers van GIGABYTE die geschikt zijn voor immersiekoeling: G292-Z45, G292-Z43, G292-280, H262-Z6B en S251-3O0. De tanks bieden tot 80 kW aan warmteafvoer en nemen slechts een klein (2,0 × 0,9 m) oppervlak in beslag. Dit biedt bovendien mogelijkheden om oplossingen met geoptimaliseerde dichtheid in een beperkte ruimte te implementeren. Het is aangetoond dat eenfasige vloeistof-immersiekoeling het totale energieverbruik van datacenters met meer dan 30% reduceert en de Power Usage Efficiency (PUE) tot minder dan 1,1 optimaliseert.

Immersiekoeling tanks

De twee immersie koeltanks zijn uitgerust met meerdere interne sensoren die de vloeistoftemperatuur rond de server actief bewaken, zodat te allen tijde een slimme temperatuurregeling ervoor zorgt dat de interne temperatuur van de koelvloeistof in de tank op 35°C blijft. De tank is ook uitgerust met een reservepomp. Mocht een van de pompen uitvallen, dan zorgt het systeem ervoor dat de server ononderbroken door kan blijven werken.

GIGABYTE biedt ook één jaar after-sales service voor de nieuwe servers die geschikt zijn voor immersie koeling, met mogelijkheden om de garantie te verlengen. Naast deze voordelen, kunnen gebruikers die dit innovatieve product inzetten hun computerprestaties verbeteren, een grotere energie-efficiëntie behalen en het concurrentievermogen van hun bedrijf bij digitale transformaties versterken.

EPYC-server met immersiekoeling

GIGABYTE heeft ook een nieuwe G-serie server toegevoegd, de G152-Z12, een gpu-server die geschikt is voor immersiekoeling. De G152-Z12 kan niet alleen één 64-core AMD EPYC 7003-processor (280W TDP) onderbrengen, maar de compacte 1U-behuizing is ook geschikt voor twee dual-slot (rev.200) of vier single-slot (rev.400) kaarten, wat flexibele hardware-architectuuropties biedt voor gebruikers met verschillende toepassingsbehoeften. De G152-Z12 is compatibel met GIGABYTES immersiekoeltanks, zodat klanten sneller groene datacenters kunnen implementeren. Ook is de server compatibel met de gangbare een-fase immersiekoeltanks op de markt.

GIGABYTE G152-Z12

De GIGABYTE G152-Z12 HPC-server, geschikt voor een-fase immersiekoeling

Cloud-computing

In de afgelopen drie jaar heeft de pandemie veel veranderingen in bedrijfsmodellen teweeggebracht. Werken op afstand en online activiteiten zijn op grote schaal ingevoerd. Hierdoor is, in combinatie met mainstream e-commerce en financiële technologieën, de behoefte aan big data en cloud-computing sterk toegenomen. Dit vereist een hogere mate van veerkracht van de rekencentra van grote bedrijven.

Sneller naar nul-emissiedoelstellingen

Om het streven naar netto nul-emissies in 2050 te verwezenlijken is het vermogen om de Power Usage Efficiency te verbeteren een dringende zaak geworden voor alle IT-infrastructuren die het stroomverbruik van rekencentra willen verminderen. In het verleden hadden bedrijven vaak te maken met lange planningstijden en hoge aanpassingskosten bij nieuwe ontwerpen voor serverruimtes. Om dit te verhelpen heeft GIGABYTE een one-stop-oplossing voor een-fase immersiekoeling gelanceerd. Dankzij de expertise in high-performance computing en koelingsontwerpen, biedt GIGABYTE oplossingen die in staat zijn om thermische beperkingen van high-performance computing te overwinnen, en om implementatiemobiliteit met schaalflexibiliteit te creëren.

Betaalbaar naar nul-emissiedoelstellingen

De eerste immersiekoelingstechnieken werden meer dan 30 jaar geleden al ontwikkeld. Maar door de hoge investerings- en implementatiekosten maakten slechts enkele geavanceerde industrieën daar gebruik van. GIGABYTES compacte en uitgebreide systemen kunnen daarentegen snel worden ingezet, en zijn in staat om de total cost of ownership (TCO) voor klanten te verlagen. Op die manier is het gelukt de traditionele hoge kosten te overwinnen en bedrijven te helpen om sneller hun nul-emissiedoelen te verwezenlijken.

GIGABYTE beschikt over een complete serverproductlijn en een schat aan productie-ervaring. GIGABYTE biedt niet alleen servers en koeltanks aan die klaar zijn voor immersiekoeling, maar is ook het eerste bedrijf dat een kant-en-klare oplossing voor immersie-implementaties lanceert, en biedt daarmee een unieke mogelijkheid om klanten te ondersteunen in hun streven naar groen computergebruik.

 

Specificaties voor GIGABYTE 25U EIA en 18OU OCP immersiekoeling-tanks 
IT hardware-capaciteit25U EIA Tank: 21U + 1U x 4
18OU OCP Tank: 18OU + 2OU (power shelf)
Warmteafvoer capaciteit80 kW
Afmetingen (L x B x H)Tank (91 × 128 × 149 cm)
CDU (90 × 55 × 162 cm)
GewichtTank: 450 kg (zonder koelvloeistof); 1100 kg (met koelvloeistof)
CDU: 300 kg
CDU energieverbruik0,75 kW
Volume koelvloeistof800 liter
AansluitingenCE Type × 3 Plug (3P+N+E 63A IEC 60309)
AC 380-400V 63A 50/60Hz
Voetafdruk204 × 91 cm
Maximale diepte server900 mm
Invoer temp. koelvloeistof17-35 °C
Circulatiesnelheid koelvloeistof240 LPM

 

 

 

 

 

 

Meer over

Servers

Deel dit artikel

Lees ook

Vloeistof-immersie koelsystemen: waterkoeling voor rekencentra

Nieuwe IT-toepassingen kunnen veel rekenkracht vereisen en daarmee grote uitdagingen vormen voor de koelsystemen in rekencentra. Waterkoeling, ofwel v...

Kies de juiste koeloplossing voor je servers

Naarmate cpu's en gpu's zich blijven ontwikkelen, verbruiken ze meer stroom en genereren ze meer warmte. Een juiste koeloplossing is van essentieel be...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er