Temu is een online marktplaats die consumenten verbindt met miljoenen onafhankelijke verkopers, fabrikanten en merken over de hele wereld. Temu ziet het als haar missie om de toegang tot kwaliteitsproducten tegen betaalbare prijzen te democratiseren.
Het begon in april 2023 in Nederland, nadat het jaar ervoor al gestart was in de Verenigde Staten. Sindsdien heeft Temu haar voetafdruk uitgebreid naar meer dan 80 markten over de hele wereld in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Oceanië te bedienen.
Verkopen zonder tussenpersonen
Temu staat bekend om haar pionierswerk met een innovatief direct-from-factory-model dat de toeleveringsketen stroomlijnt door onnodige lagen van tussenpersonen en hun kosten te elimineren. Deze kostenbesparingen resulteren in concurrerende prijzen die het platform tot een populaire bestemming hebben gemaakt voor consumenten die waar voor hun geld zoeken.
Als marktplaats die meer dan 200 productcategorieën omvat, verkoopt Temu scherp geprijsde dagelijkse basisbehoeften en andere benodigdheden, terwijl zij ook tegemoetkomt aan de vraag van de consument naar nieuwe producten en niche artikelen, die aan een reeks behoeften en wensen van consumenten voldoen.
Temu bedient consumenten in alle 27 lidstaten van de Europese Unie en werd in mei 2023 door de Europese Commissie aangewezen als Very Large Online Platform (VLOP) onder de Digital Services Act (DSA), waardoor het aan strengere regelgevingsnormen en nalevingsvereisten moet voldoen dan kleinere online platforms met minder bereik. Volgens het eerste, eigen Transparency Report noteerde Temu in Nederland tussen 1 april en 30 oktober 2024 gemiddeld 4,6 miljoen maandelijkse ontvangers.
Bescherming van de privacy van gebruikers
Temu volgt toonaangevende praktijken op het gebied van gegevensbescherming en cyberbeveiliging, zodat consumenten met een gerust hart kunnen winkelen.
Temu vraagt de consument uitsluitend de toestemming te verlenen, die nodig is om optimale service te leveren en de winkelervaring te verbeteren. De gevraagde toestemming wordt duidelijk vermeld in de app en op de website. Gebruikers kunnen deze machtigingen bekijken op https://www.temu.com/permission.html.
Het in Zwitserland gevestigde Nationale Testinstituut voor Cybersecurity (NTC) verklaarde in een onafhankelijk onderzoek naar de Temu-app dat het geen duidelijk kritieke beveiligingsproblemen of bewijs van gebruikersmonitoring had kunnen identificeren.
Vooruitgang op het gebied van veiligheidsmaatregelen
Sinds haar lancering in Nederland heeft Temu voortdurend geïnvesteerd in geavanceerde veiligheidsmaatregelen om een veilige winkelervaring voor iedereen te garanderen. Temu’s toewijding aan veiligheid blijkt uit:
- MASA-certificering: onafhankelijke validatie door het Duitse DEKRA, waarmee wordt gecertificeerd dat onze mobiele app voldoet aan de cyberbeveiligingsnorm Mobile Application Security Assessment (MASA).
- HackerOne-partnerschap: ze werken proactief samen met het in San Francisco gevestigde cyberbeveiligingsplatform HackerOne om kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken via ons bugbounty-programma.
- Twee-factor-authenticatie (2FA): een extra beschermingslaag voor gebruikers die ongeautoriseerde toegang tot accounts helpt voorkomen.
- Lidmaatschap van de Anti-Phishing Working Group (APWG): deelname aan een mondiale coalitie om phishing en fraude te bestrijden door informatie en strategieën te delen met marktleiders.
- Betalingsbeveiliging: naleving van de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) en partnerschappen met grote betalingsnetwerken, waardoor veilige transacties via alle betaalmethoden kunnen worden gegarandeerd.
Aansluiting bij de strijd tegen cybercriminaliteit
In 2023 sloot Temu zich aan bij de Anti-Phishing Working Group (APWG), een wereldwijde coalitie met meer dan 2.200 leden, waaronder technologiebedrijven, financiële instellingen, en overheidsinstanties. De missie van APWG is het bestrijden van phishing, een cybermisdaad waarbij nepcommunicatie wordt gebruikt om mensen te misleiden zodat ze gevoelige informatie verstrekken aan onbekende derden. Door zich bij de coalitie aan te sluiten wil Temu bijdragen aan de mondiale inspanningen om cybercriminaliteit te bestrijden en tegelijkertijd leren van andere marktleiders.
Temu moedigt shoppers aan om verdachte activiteiten rechtstreeks via de website of de app te melden. Een speciale pagina ‘Verdachte activiteit melden’ begeleidt gebruikers bij het identificeren en melden van problemen zoals phishing-e-mails, nepwebsites, of frauduleuze aanbiedingen. Het online winkelend publiek kan details zoals links of screenshots indienen bij Temu, om te voorkomen dat anderen het slachtoffer worden.
Temu adviseert klanten ook om alleen op haar officiële website of app te winkelen, en om het delen van inlog- en/of betalingsgegevens buiten het platform te vermijden. Temu verzendt dan ook uitdrukkelijk geen betalingsverzoeken via e-mail of sms.
Disclaimer: Dit artikel is volledig aangeleverd door Temu en staat los van de redactie. De redactie is op geen enkele manier betrokken bij de inhoud van de gepubliceerde tekst en draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele fouten of onnauwkeurigheden.