Voor al die scenario’s geldt dat de bestanden op de NAS niet de back-upversies mogen zijn. Dergelijke opslagapparaten staan vaak in hetzelfde pand of horen tot dezelfde elektriciteitsaansluiting. Een brand of stroomstoring heeft dan gevolgen voor alle apparaten, dus is het essentieel een back-up op een andere locatie te hebben. Dat kan een eigen server in een datacenter zijn of een cloudoplossing.
Bij een NAS van Synology kun je met de standaard meegeleverde app Hyper Backup de NAS zelf een back-up laten maken. Selecteer eerst een back-uptype (van alleen bepaalde mappen of het hele systeem) en daarna waar je die back-up neer wilt zetten. Dat kan onder meer op een externe NAS, maar ook naar een cloudservice zoals HiDrive, Dropbox, Google Drive en Microsoft Azure of via rsync of WebDAV naar een andere bestandsserver.

Synology biedt zelf overigens ook een cloudservice, C2 Storage, die naadloos samenwerkt met Hyper Backup. Dan heb je voor 7,25 euro per maand al 1 TB aan back-upopslag tot je beschikking.
Als je een cloudservice gebruikt, vul je de inloggegevens daarvan in. Selecteer de mappen waar je back-ups van wilt laten maken en van welke applicaties. Je kunt daarbij ook aangeven hoeveel versies er bewaard moeten worden. Ben je alleen geïnteresseerd in de laatste versie en niet in eerdere, dan laat je dat op 1 staan.
Daarna geef je aan wanneer je back-ups wilt laten maken: dagelijks, alleen in het weekend of net alleen op de werkdagen – of je selecteert zelf welke dagen je dat wilt doen. Daarnaast geef je het tijdstip aan – standaard staat dat ingesteld om drie uur ’s nachts.

Bij het venster van Hyper Backup zie je vervolgens wat de status van de verschillende back-uptaken is. Een groen vinkje betekent dat alles in orde is.
