Het belang van back-ups

Blog
0

Inhoudsopgave

    Back-ups maken is geen leuke klus, maar het is wel essentieel. Je realiseert je pas dat je het had moeten doen als het te laat is. Gelukkig kun je het back-uppen makkelijker maken. Zo staat Synology bekend om hun NAS-systemen, waarmee je eenvoudig back-ups kunt maken.

    Iedereen onderkent het belang van het maken van back-ups: als je bestanden kwijtraakt door die bijvoorbeeld per ongeluk te verwijderen of door het kapot gaan van hardware in de vorm van een laptop of harde schijf, dan is het noodzakelijk dat je nog ergens een versie van die bestanden hebt staan – en liefst de laatste versie natuurlijk. Dat is meestal het moment dat je beseft dat het toch al weer een tijdje geleden is dat je een back-up gemaakt hebt, en dus veel nieuwe zo niet alle gegevens kwijt bent.

    Thuisgebruik

    Een pc- of laptopgebruiker moet zijn bestanden zelf back-uppen. Daar zijn oplossingen zoals FreeFileSync en Rsync voor, maar let op: die synchroniseren de bestanden met bijvoorbeeld een NAS. Als je dan een bestand verwijderd, zal dat op de NAS netjes gesynchroniseerd worden, dus wordt die daar ook verwijderd. Synchroniseren is dus iets anders dan back-uppen.

    Zorg er dan ook voor dat je je belangrijke bestanden altijd op een extern apparaat zoals een NAS opslaat – of je dat nu handmatig doet of met een lokaal back-upprogramma. Dan heb je op je NAS in ieder geval altijd de laatste versie staan.

    Zakelijk gebruik

    Voor een bedrijf, groot of klein, is het handiger om bestanden rechtstreeks op een opslagruimte in het eigen netwerk te zetten, zodat die voor meerdere mensen bereik- en bewerkbaar zijn. Daar speelt een NAS een centrale rol als opslagbeheerder. Het maakt daarbij niet uit of het om een kleine NAS als een Synology DS224+ gaat voor twee harde schijven of om een DS1823xs+ met acht schijven voor klein-zakelijk gebruik of zelfs een RS3621xs+ in rackserverformaat met twaalf schijven of meer. Hoe meer schijven er in een NAS kunnen, des te hoger het RAID-niveau kan zijn en des te veiliger de back-up is. Ook bij een 2-bay NAS als de DS224+ met RAID1 zijn er twee fysieke kopieën van dezelfde bestanden, zodat er voor de back-up nog niets aan de hand is als één van de twee schijven uitvalt.

    Met de app Active Backup for Business kun je de bestanden van pc’s en laptops (Windows, macOS en Linux) naar je NAS back-uppen. Op je pc installeer je het programma Active Backup for Business Agent en maak je contact met je NAS. Op de NAS stel je in wat er geback-upt moet worden en volgens welk schema. Daarna worden de pc’s automatisch geback-upt en heb je daar als systeembeheerder verder geen omkijken meer naar.

    Back-up de back-up

    Voor al die scenario’s geldt dat de bestanden op de NAS niet de back-upversies mogen zijn. Dergelijke opslagapparaten staan vaak in hetzelfde pand of horen tot dezelfde elektriciteitsaansluiting. Een brand of stroomstoring heeft dan gevolgen voor alle apparaten, dus is het essentieel een back-up op een andere locatie te hebben. Dat kan een eigen server in een datacenter zijn of een cloudoplossing.

    Bij een NAS van Synology kun je met de standaard meegeleverde app Hyper Backup de NAS zelf een back-up laten maken. Selecteer eerst een back-uptype (van alleen bepaalde mappen of het hele systeem) en daarna waar je die back-up neer wilt zetten. Dat kan onder meer op een externe NAS, maar ook naar een cloudservice zoals HiDrive, Dropbox, Google Drive en Microsoft Azure of via rsync of WebDAV naar een andere bestandsserver.

    Synology biedt zelf overigens ook een cloudservice, C2 Storage, die naadloos samenwerkt met Hyper Backup. Dan heb je voor 7,25 euro per maand al 1 TB aan back-upopslag tot je beschikking.

    Als je een cloudservice gebruikt, vul je de inloggegevens daarvan in. Selecteer de mappen waar je back-ups van wilt laten maken en van welke applicaties. Je kunt daarbij ook aangeven hoeveel versies er bewaard moeten worden. Ben je alleen geïnteresseerd in de laatste versie en niet in eerdere, dan laat je dat op 1 staan.

    Daarna geef je aan wanneer je back-ups wilt laten maken: dagelijks, alleen in het weekend of net alleen op de werkdagen – of je selecteert zelf welke dagen je dat wilt doen. Daarnaast geef je het tijdstip aan – standaard staat dat ingesteld om drie uur ’s nachts.

    Bij het venster van Hyper Backup zie je vervolgens wat de status van de verschillende back-uptaken is. Een groen vinkje betekent dat alles in orde is.

    Back-up testen

    Het is belangrijk dat je het back-upproces eerst een keer helemaal test, waar het terugzetten van de bestanden ook bij hoort. Dat laatste is immers de belangrijkste stap, want dat is nu net het doel van het dele back-upproces.

    Via de knop Herstellen kom je bij Hyper Backup bij een wizard waarbij je meteen ook het NAS-systeem kunt laten herstellen naar een eerdere configuratie. Selecteer de mappen die je wilt herstellen, waarna het terugzetten-proces begint.

    Met Hyper Backup worden automatisch back-ups van belangrijke bestanden op je NAS gemaakt.

    Meer over

    Synology

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Voor onderweg en op kantoor: MSI Modern 15 F1M  

    Voor zakelijk gebruik wil je een laptop die je voldoende performance biedt, moderne aansluitingen heeft, het lang uithoudt op zijn accu en prettig dra...

    Dit zijn de nieuwste producten van Huawei inclusief nieuwe Watch D2

    Op dinsdag 28 januari heeft Huawei in Nederland een reeks nieuwe producten gelanceerd, waarbij de Huawei Watch D2 de absolute blikvanger was. Met zijn...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er