Microsoft Copilot is het nieuwe AI-hulpje uit de stal van Microsoft. De functie zorgt voor een boost van je productiviteit. Windows 11 Copilot+-PC’s bieden deze productiviteitsverbeteraar, plus de nodige krachtige hardware om je werkdag efficiënt door te komen.
Copilot is een op AI gebaseerd productiviteitsprogramma wat Large Langue Models (LLM’s) gebruikt in combinatie met Microsoft Graph en Microsoft 365-apps zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. Deze integratie biedt je realtime slimme ondersteuning, zodat je creatiever en productiever aan de slag kunt.
Copilot bij je dagelijkse taken
Voorbeelden van dagelijkse ondersteuning zijn het in Word genereren van tekst met of zonder opmaak in nieuwe of bestaande documenten, een nieuwe PowerPoint-presentatie op basis van een prompt of Word-bestand, suggesties voor formules en types grafieken in Excel en tips en suggesties over de inhoud van je mails in Outlook.
In Teams kun je de chats van een door jezelf bepaalde ingestelde termijn laten samenvatten. Communiceren met Copilot gebeurt via prompts die je kunt selecteren of je eigen vragen. In vergaderingen zijn realtime vragen te beantwoorden bij gebruik van de transcriptie. Copilot is ook inzetbaar om ideeën te genereren of in thema’s op te delen tijdens een brainstormsessie.
Copilot+PC
Onder de noemer Copilot+PC zijn inmiddels de eerste serie mobiele pc’s verschenen: voorzien van een krachtige NPU zodat ze ongekende (AI)prestaties bieden (40+ TOPS) en met een uitstekende accuduur om je de gehele dag productief te houden. De CoPilot+PC’s hebben ook een standaard ingeschakelde Microsoft Pluton Security-processor.
De toetsenborden van deze pc’s hebben rechts van de spatiebalk geen menu-knop maar een Copilot-knop om direct de AI-productiviteitstool te kunnen oproepen.
Asus Vivobook S15
De Asus Vivobook S15 is een voorbeeld van zo’n krachtige Copilot+PC. De laptop wordt aangedreven door een zeer vlotte Snapdragon X Elite-processor (3,4GHz, 42 MB cache, 12 kernen, 12 threads) met in totaal 75 TOPs aan AI-performance. De cpu wordt bijgestaan door 16 GB LPDDR5X RAM, een NVMe-ssd van 1 TB. Het 15,6”-scherm heeft een 16:9-beeldverhouding met 2880 bij 1620 pixels, 0,2 ms responstijd en 120 Hz refreshrate die voldoet aan 100 procent van de DCI-P3 kleurenrange.
Je krijgt ook een erg nette uitrusting aan aansluitingen, waaronder twee USB4-poorten met ondersteuning voor beeldoutput en Power Delivery, twee keer USB 3.2 Gen1 type A, HDMI 2.1, een 3,5mm-combojack en microSD-kaartlezer. De full hd-webcam ondersteunt veilig en snel aanmelden via Windows Hello en heeft een privacyshutter.
De audio wordt verzorgd door Harmon Kardon, en qua wireless connectiviteit krijg je tri-band Wi-Fi 7 en Bluetooth 5.4. En al deze krachtige hardware zit verpakt in een behuizing van 35,26 x 22,69 x 1,47 centimeter die slechts 1,42 kilo weegt. Je haalt de Vivobook S15 in huis voor 1300 euro.