Aangezien sociale netwerken en advertentienetwerken een stuk meer met je data doen dan ze je in de eerste instantie wilden laten geloven zijn steeds meer mensen zich er bewust van dat online privacy totaal geen garantie is. Sterker nog, je moet er actief achteraan gaan om online privacy te verkrijgen. Dit wordt voornamelijk gedaan door middel van een VPN om jouw internetgebruik volledig te anonimiseren en jouw data te versleutelen. Maar wat is een VPN precies en hoe gebruik je deze?
Wat is een VPN?
Een VPN, ook wel een ‘Virtual Private Network’ genoemd, is een privénetwerk wat onder een groter netwerk valt. Er wordt met een VPN voor een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en het netwerk waarmee je wilt verbinden gezorgd. Het privénetwerk maakt een connectie tussen jouw netwerk (thuisnetwerk, openbaar Wi-Fi netwerk, etc.) en het netwerk waar de VPN aan verbonden is en verbergt op deze manier je IP-adres. Deze connectie wordt ook wel een tunnel genoemd en heeft als functie om de data die je verzend en ontvangt te versleutelen voor mensen buiten het netwerk.
Functies van een VPN
Een VPN heeft meerdere functies. De voornaamste functie is het anonimiseren van je online activiteit door het versleutelen van de data die je verstuurd en ontvangt. Dit is erg belangrijk wanneer je bijvoorbeeld op een openbaar Wi-Fi netwerk online betalingen uitvoert of andere gevoelige gegevens blootgeeft. Je kunt een VPN ook effectief inzetten om geografische blokkades te vermijden. Je kunt dan bijvoorbeeld inloggen op buitenlandse televisie netwerken zoals HBO, maar ook bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix series kijken die normaal gesproken niet in Europa getoond worden.
Verschillende VPN protocollen
De beveiligde tunnel die jouw privacy beveiligt wordt door middel van een VPN protocol opgezet, waarvan er meerdere zijn:
- OpenVPN
- IPSec & L2TP
- Softether
- PPTP
Maar waar zijn deze verschillende protocollen voor en hoe werken ze precies?
OpenVPN
OpenVPN spreekt vrij voor zich en staat voor ‘open source VPN’. Deze VPN protocol maakt gebruik van OpenSSL voor encryptie doeleinden. Je kunt inloggen door middel van een certificaat, wat één van de veiligste inlogmethodes is voor een VPN vanwege het encrypten en decrypten van de data.
IPsec & L2TP
IPsec / L2TP is een combinatie van twee protocollen die elkaar helpen om het uiteindelijke doel van privacy te bereiken. IPsec zorgt namelijk voor de versleuteling, terwijl L2TP zich ontfermt over de beveiligde tunnel. De protocollen maken altijd gebruik van dezelfde (UDP 500) poort, maar omdat IPsec veel methodes van encryptie heeft die door goede authenticatie wordt ondersteund kan deze ook veilig genoemd worden.
Softether
Softether is een redelijk recent VPN protocol, wat open source is, net als OpenVPN. Dit houdt in dat het gratis te gebruiken en te wijzigen is. Dit nieuwe VPN protocol wordt zowel stabieler als sneller ervaren dan OpenVPN.
PPTP
PPTP zorgt enkel voor de tunnel tussen de twee netwerken en zorgt verder niet dat de data verder versleuteld wordt. Het is al meerdere keren bewezen dat deze protocol vrij gemakkelijk is om te kraken, wat er toe leidt dat dit protocol niet veilig genoeg is om te gebruiken voor jouw VPN.
Wil jij meer weten over hoe een VPN precies in elkaar zit en hoe je deze op je Windows 10 zowel zelfstandig als bij de aanbieder in kunt stellen? Bekijk dit stappenplan voor het instellen van een VPN verbinding in Windows 10 om jouw online privacy en data veilig te stellen.