Een Asus laptop kopen: welke laptop past bij jou?

Redactie
0

Inhoudsopgave

Als je een laptop kopen wilt, kan het aanbod nogal overweldigend zijn. Zo ook bij Asus, dat een uitgebreid aanbod heeft van Chromebooks en goedkope budgetlaptops tot game-laptops en professionele portable workstations. Het maken van een keuze wordt makkelijker als je weet hoe het aanbod is onderverdeeld. 

Een snelle zoekactie online levert meer dan driehonderd laptop-modellen op van Asus. Daar zitten ook modellen tussen die wat ouder zijn of niet meer verkrijgbaar, maar het is duidelijk dat het aanbod enorm is. Voor bijna elke toepassing en in elke prijsklasse is er wel een model te vinden.

Hieronder vind je een overzicht van de huidige laptop-series en wanneer ze voor jou interessant kunnen zijn. Er zit soms wat overlap tussen, maar de volgorde is in principe oplopend in prijsklasse. Binnen elke serie kun je echter kiezen voor goedkope of duurdere modellen, afhankelijk van wat je budget is.

Chromebook

In tegenstelling tot de andere laptopseries hieronder hebben de Asus Chromebooks geen Windows, maar Chrome OS als besturingssysteem. Een Chromebook is een prima keuze als je een laptop zoekt voor internetten: denk aan websites bezoeken of YouTube bekijken, e-mailberichten tikken of hele teksten opstellen in Google Documenten en andere cloud-toepassingen. Doordat je er bovendien Android-apps op kunt draaien vind je bijna overal ook wel een app voor.

Chromebooks starten snel, zijn veilig, hebben een lange accuduur en je hoeft zelf niet om te kijken naar updates. Ze werken goed met bescheiden hardware en een bijbehorende lage prijs, maar er zijn ook luxe en duurdere modellen met een fraai design en extra’s zoals een vingerafdrukscanner.

Belangrijkste onderscheid bij Asus Chromebooks is verder het verschil tussen de modellen met ‘Flip’ in de naam en de rest: bij de Chromebook Flip-modellen kun je het scherm helemaal naar achteren omklappen en de laptop als een soort tablet gebruiken. De Flip-modellen hebben allemaal een touchscreen, wat handig is bij Android-apps.

Asus ChromeBook C202XA

De Asus ChromeBook C202XA is een van de goedkoopste Chromebooks van Asus en extra solide uitgevoerd voor bijvoorbeeld in het klaslokaal. Er is een speciaal lease-programma voor onderwijs en bedrijven.

Prijzen beginnen bij circa 200 euro voor de Asus Chromebook C202XA, met 32 GB opslagruimte en een 11,6-inch scherm met 1366×768 pixels. Voor circa 300 euro heb je de Asus Chromebook C423NA met 14-inch full-hd scherm, die tegen meerprijs ook beschikbaar is met 64 GB opslagruimte en eventueel 8 GB werkgeheugen (zinvol als je heel erg veel tabbladen wilt openhouden).

Asus ChromeBook Flip C434

Modellen in de Chromebook Flip-reeks hebben een touchscreen en zijn beschikbaar in luxe uitvoeringen met fraaie designs.

Prijzen voor een Flip-model met touchscreen beginnen bij circa 350 euro voor een Asus Chromebook Flip C214 met 11,6-inch touchscreen met 1366×768 pixels. Voor de luxe Flip C434TA met 14-inch full-hd scherm (zie review) gaat de prijs richting 600 euro en de nieuwere Flip C436 in de uitvoering met een snelle Intel Core i5-processor en 256 GB opslagruimte kost zelfs bijna 1000 euro. Die krachtige hardware zul je op een Chromebook alleen bij specifieke toepassingen benutten (zie review).

VivoBook

De VivoBook-serie kun je zien als de ‘basis’-serie laptops bij Asus, al vind je ook binnen deze serie goedkopere modellen en duurdere modellen met krachtiger hardware en meer luxe.  Het is dan ook de serie met het grootste aantal verschillende modellen. Een uitgangspunt bij VivoBooks is de prijs-prestatieverhouding. Prijzen lopen uiteen van minder dan 400 euro tot circa 1200 euro.

VivoBook X543UA

De VivoBook X543UA is een 15,6inch-instapmodel met basis-specificaties voor Windows 10.

Een aardig instapmodel voor rond de 450 euro is bijvoorbeeld de VivoBook X543UA met 15,6-inch full-hd scherm, 8 GB werkgeheugen, een Intel Core i3-processor en 256GB-ssd. Die specificaties zijn genoeg om Windows 10 vlot te kunnen gebruiken.

Een onderscheid dat ook bij de VivoBook-serie terugkomt is tussen ‘Flip’-modellen en de rest: de VivoBook Flip-modellen hebben een touchscreen dat helemaal naar achteren omgeklapt kan worden tegen het toetsenbord. Je kunt dit ook gebruiken om de laptop in ‘tent-modus’ neer te zetten als je Netflix of andere media afspeelt en daarbij het touchscreen voor bediening gebruiken. Verder kun je met de optionele Asus Pen creatief aan de gang op het touchscreen.

VivoBook Flip TP412FA

Een VivoBook Flip-model kun je ook in tent-modus neerzetten om bijvoorbeeld Netflix te kijken en via het touchscreen te pauzeren/hervatten.

Voor een Flip-model met 14-inch touchscreen, een moderne Core i3, 8 GB werkgeheugen en 256GB-ssd zoals de VivoBook Flip TP412FA ben je circa 650 euro kwijt.  Er zijn verschillende duurdere uitvoeringen met snellere processors en een grotere ssd. De VivoBook Flip TP401 is met 400 euro een goedkoop alternatief, maar dit model biedt mindere specificaties zoals een Celeron-processor en 128GB-ssd.

De VivoBook S zijn binnen de VivoBook-serie de luxere modellen. Nieuwere modellen zijn bovendien uitgebracht in verschillende hippe kleuren en op de duurdere werkt het touchpad tevens als cijferblok (NumberPad) of als extra scherm (ScreenPad). Een recent model is bijvoorbeeld de VivoBook S14 433FA voor circa 700 euro, met een 14-inch full-hd scherm, 8 GB RAM, core i5-10210U en 256GB-sdd. Dit model heeft een NumberPad.

VivoBook S14 S433

Bij de VivoBook S kun je extra’s aantreffen zoals Asus’ NumberPad: het touchpad kan daarbij ook als cijferblok werken voor getalinvoer of berekeningen.

De VivoBook S15 S532FL biedt voor circa 900 euro aanzienlijk meer, met een groter 15-inch full-hd scherm, core i5-10210U, 8 GB geheugen en 512 GB opslagruimte. Hierop zit bovendien geen NumberPad maar een ScreenPad. In de meeste webshops zijn alleen de zilverkleurige VivoBook S-modellen te vinden, helaas niet de andere hippe kleuren.

ZenBook

Bij de ZenBook-serie draait het juist om de extra’s ten opzichte van de VivoBooks en andere laptops: extra licht, extra prestaties, extra dunne schermranden of bijvoorbeeld een extra scherm in het touchpad. Ook aan het design is meer aandacht besteed. Er zitten dan ook grote verschillen tussen de diverse ZenBooks, maar een budgetmodel ga je hier niet vinden. Prijzen beginnen vanaf circa 750 euro tot meer dan 3000 euro.

Een van de ‘goedkopere’ modellen is bijvoorbeeld de ZenBook 14 UX431FA (circa 800 euro). Naast goede specificaties zoals een Intel Core i5, 8 GB RAM, 512GB-ssd en een 14-inch full-hd scherm, krijg je een mooi design met extra’s zoals een verlicht toetsenbord en vingerafdrukscanner. De laptop weegt verder maar 1,4 kg en is dankzij dunne schermranden lekker compact.

ZenBook Flip ScreenPad

Bij de ZenBook Flip-serie vind je ook extra mogelijkheden zoals een ScreenPad.

De ZenBook Flip-modellen hebben een touchscreen dat helemaal omgeklapt kan worden tegen het toetsenbord. Een model zoals de ZenBook Flip 13 UX362FA (circa 950 euro) met zijn 13,3-inch touchscreen is met een gewicht van maar 1,3 kg en compacte afmetingen (17 mm dun bij 30,5 × 19,6 cm) goed te hanteren in laptop-, tablet- en tent-modus. Er zijn modellen met grotere schermen of extra’s zoals een ScreenPad of extra grafische kaart (voor gaming).  Wil je nog lichtere en dunnere modellen, dan kun je naar de ZenBook S modellen kijken, maar die zijn moeilijk verkrijgbaar.

ZenBook Pro Duo tweede scherm

De ZenBook Pro Duo heeft erg krachtige specificaties en zelfs een tweede scherm boven het toetsenbord.

De meest krachtige en extreme modellen vind je in de ZenBook Pro reeks. Hier vind je de ZenBook Pro Duo UX581GV (zie review), die tussen het 15,6-inch 4K-oled-aanraakscherm en het toetsenbord nog een tweede scherm heeft zitten met een diagonaal van 14 inch en een resolutie van 3840 × 1100 pixels. Met een Nvidia RTX 2060 grafische kaart en andere extreme specificaties is het prijskaartje van zo’n 3000 euro dan ook geen verrassing. Als het je vooral om het dubbele scherm gaat is er al een Duo 14-inch model voor 1700 euro.

TUF game-laptops

Op een model uit de ZenBook-serie of VivoBook-serie met extra grafische kaart kun je ook gamen. Streamen van games via bijvoorbeeld Google Stadia kan zelfs op een willekeurige Chromebook. Maar voor wie vooral games op zijn laptop wil spelen heeft Asus de TUF Gaming serie. Deze laptops hebben niet alleen een goede grafische kaart om veeleisende 3D-games te kunnen draaien, maar bieden bijvoorbeeld ook beeldschermen met hogere verversingssnelheden van 120 Hz of meer.

TUF gaming laptop

De TUF gaming laptops hebben een design dat gericht is op gamers.

Bij de TUF-modellen vind je combinaties van een GeForce GTX grafische kaart met een AMD- of Intel-processor. Prijzen beginnen al bij circa 750 euro voor de TUF FX505-DT met 15,6inch-scherm, een Ryzen 5 3550H, GeForce GTX 1650, 8 GB RAM en 512GB-ssd. Een kleurig verlicht toetsenbord en design dat op gamers is gericht hoort ook bij de TUF-reeks.

De nieuwste TUF-modellen zijn voorzien van de AMD Ryzen 4000-serie processors. Die bieden erg goede prestaties, maar voor gamen moet je toch vooral naar de grafische kaart kijken. De TUF gaming FX505DV-AL014T (circa 1250 euro) heeft de Nvidia RTX 2060 aan boord. waarmee je op het full-hd 15-inch scherm ook in zware games van hoge grafische details kunt genieten.

Verder brengt Asus onder het ROG-label (Republic of Gamers) een grote verscheidenheid aan gaming-producten uit, waaronder een gevarieerd aanbod ROG gaming-laptops.

ProArt Studiobook

De ProArt StudioBook laptops zijn gericht op grafische professionals, zoals architecten die veel 3D-modellen moeten renderen. Behalve goede specificaties voor veeleisende toepassingen zoals 3D-ontwerpen of videobewerking zijn ook de beeldschermen op dit doel afgestemd (4K-resolutie, Pantone-validatie, goede kleurechtheid en 100% ondersteuning van de Adobe RGB-kleurruimte). Ze zijn ook voorzien van veel aansluitingen, onder andere DisplayPort over USB-C en HDMI 2.0 om extra beeldschermen aan te sluiten.

laptop foto en videobewerking Asus StudioBook S w700

De Nvidia Quadro grafische kaarten bieden daarnaast speciale drivers voor grafische toepassingen. Het ‘instapmodel’ met Quadro T1000 begint bij circa 2300 euro, voor het topmodel met Quadro RTX 5000 in de meest uitgebreide versie (met 1TB-ssd en Intel Xeon-processor) ben je 6000 euro kwijt.

Overige modellen

Zoals gezegd is het aanbod aan laptops gigantisch, ook bij Asus. Hierboven vind je de belangrijkste series, maar er zijn nog veel meer modellen. Zo zijn er speciale Business-modellen, en laptops die niet specifiek in een van bovenstaande series passen. Een bijzonder voorbeeld is de ExpertBook, met een extreem laag gewicht, maar toch een lange batterijduur en goede prestaties.

Er komen bovendien voortdurend nieuwe modellen Asus-laptops uit. Hopelijk kun je dankzij bovenstaand overzicht toch wat makkelijker een keuze maken.

Bekijk ook de aankooptips voor laptops om je te helpen een keuze te maken tussen verschillende modellen.

Deel dit artikel

Lees ook

MSI Stealth 16 AI Studio: gaming- en productiviteitslaptop in één

De MSI Stealth 16 AI Studio is een laptop met een strak design en krachtige hardware die geschikt is voor intensieve workloads en om een stevig potje ...

Het belang van securitytrainingen in het Zero Trust-tijdperk

De migratie naar Zero Trust krijgt steeds meer voet aan de grond binnen de (inter)nationale cybersecuritygemeenschap. Bijna 90% van organisaties werel...

0 Praat mee