Dit is hoe jij je Asus ExpertWiFi-systeem perfect in kunt stellen

Blog
0

Inhoudsopgave

  Een robuust, betrouwbaar draadloos netwerk is voor een bedrijf cruciaal. Het maakt daarbij niet uit of je een bedrijf runt vanuit je huis, wifi aanbiedt aan klanten in je café of een netwerk opzet op je kantoor. Je hebt een netwerkoplossing nodig die snel inzetbaar is, ruimte geeft om te groeien en de juiste softwaretools biedt. 

  De nieuwe  ASUS ExpertWiFi-familie van draadloze netwerkproducten is dan het bekijken waard. Die omvat oplossingen voor elke situatie, zoals een wired VPN-router, PoE+-switch, PoE-accesspoint en all-in-one accesspoint. In dit artikel behandelen we het ASUS ExpertWiFi EBM68 zakelijk meshsysteem. Hoe configureer je zo’n netwerk voor veel verschillende gebruikers of bezoekers die je een veilig internet wilt bieden?

  Nieuw netwerk aanmaken

  Met de ExpertWiFi-app configureer je een nieuw netwerk door een qr-code op de router (zoals een EBM68) te scannen en het wifi in te stellen (SSID en wachtwoord). Daarna kun je een gastportaal aanmaken dat gasten als eerste te zien krijgen als ze op het draadloze netwerk inloggen, of een gastennetwerk instellen voor toegang tot het netwerk (bijvoorbeeld de gasten op een terras). Maar je kunt ook een SSID aanmaken voor medewerkers (voor bijvoorbeeld het barpersoneel op een terras).

  Gebruik de ExpertWiFi-app om het netwerk op te zetten.

  Gebruik de ExpertWiFi-app om het netwerk op te zetten.


  Het netwerk wordt daarna ingesteld, waarbij meteen ook eventuele extra knooppunten gevonden worden, die dan meteen dezelfde instellingen krijgen. Je kunt de router overigens ook instellen als accesspoint en de afhandeling van het toekennen van ip-adressen via DHCP aan een andere router overlaten om zo het ExpertWiFi-systeem alleen voor het draadloze deel van je netwerk te gebruiken.

  Je kunt meerdere draadloze netwerken instellen, bijvoorbeeld voor je medewerkers en de bezoekers.


  Je kunt een draadloos netwerk uitgebreid instellen.

  Gastennetwerk

  Na het gratis aanmaken van ASUS VIP-account krijg je toegang tot het dashboard van je ExpertWiFi-systeem. Daar zie je onder meer de topologie van je netwerk en kun je het realtime dataverkeer monitoren.

  Het dashboard van de app biedt een snel overzicht van de netwerkactiviteiten.


  Ook kun je onder je hoofdnetwerk meerdere draadloze netwerken aanmaken, waaronder een of meerdere gastennetwerken. Dat kan naar keuze met of open zonder wachtwoord. Je kunt daar schema’s aan koppelen (bijvoorbeeld alleen tijdens kantooruren of openingstijden) of de (eenmalige) toegang beperken tot een bepaalde tijdsduur.

  Er zijn verschillende soorten draadloze netwerken in te stellen.


  Je kunt een open netwerk voor gasten inrichten dat maar een beperkte tijd geldig is.

  Gastportaal als binnenkomer

  Wil je dat gasten binnenkomen bij een portaal en vanaf daar (gratis) van het wifi gebruik kunnen maken, maak dan een portaal aan. Gasten moeten dan eerst de servicevoorwaarden aanvinken om door te kunnen gaan. Die servicevoorwaarden kun je bij de instellingen zelf aanpassen. Ook hier kun je weer een bepaalde maximale tijdsduur instellen.

  Gasten komen binnen via een portaal en moeten dan eerst de servicevoorwaarden accepteren.

  Verbinden via VPN

  Je kunt een VPN-server instellen (PPTP (maximaal 16 gebruikers), OpenVPN (16), IPSec (8) of WireGuard (10)) om gebruikers van buitenaf toegang tot je netwerk te geven. Je kunt de andere kant op VPN-profielen aan een draadloze netwerkverbinding toekennen om gebruikers van dat netwerk geheel gescheiden via een VPN verbinding te laten maken met een externe of interne VPN-server.

  Beheer via app of webinterface

  Je kunt het netwerk niet alleen met de app beheren, maar ook met de webinterface van de router. Je moet in de app dan wel eerst de inlognaam en het wachtwoord van die interface achterhalen (en eventueel aanpassen). De webinterface werkt soms net wat makkelijker – los van het feit dat je er ook meer mee kunt instellen, zoals IPv6 en firewallregels.

  Met de webinterface heb je nog meer instellingsmogelijkheden.

  Conclusie

  De hardware voor het ExpertWiFi-systeem ondersteunt WiFi 6, wat op dit moment het meest gangbaar is. Door de aparte 5 GHz backhaul-verbinding van de EBM68 blijven de internetsnelheden hoog. Gebruikers hoeven zich niet te bekommeren over 2,4 of 5 GHz en welke WiFi-versie er gebruikt wordt, dat wordt voor hen automatisch geregeld. Je kunt zelf instellen wat je wilt toestaan (zoals 802.11b uitschakelen).

  Het ExpertWiFi-meshsysteem is een handige manier om gebruikers een stabiel en continu wifinetwerk te bieden, waarbij gasten, medewerkers of afdelingen hetzelfde systeem kunnen gebruiken, maar toch geheel gescheiden blijven.

  Meer over

  ASUSNetwerken

  Deel dit artikel

  Lees ook

  De voordelen van AMD Instinct in GIGABYTE-servers

  High Performance Computing (HPC) en AI stellen steeds hogere eisen aan servers. GIGABYTE gebruikt AMD's Instinct MI300 Series-platform in de G383-R80 ...

  Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

  AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er