De cyber-uitdagingen voor het MKB – SANS

c't-partner
0

Groeiende gevaren rond cyberdreigingen in het huidige ontwrichtende landschap zijn een echte zorg het midden- en kleinbedrijf. Door het bewustzijn bij werknemers te verbeteren, neem je de eerste belangrijke stap.

De cyber-uitdagingen voor het MKB - SANS

Cyberaanvallen nemen steeds meer toe

Cyberaanvallen tegen bedrijven zijn volgens Sitelock in 2021 verdubbeld ten opzichte van 2020, maar nog bijna de hel­ (48%) van eigenaren van kleine tot middel grote bedrijven met een website vindt dat cyberdreigingen voor hen niet ernstig genoeg zijn om tot serieuze problemen te leiden. Bedrijven moeten de mogelijkheden van onderwijs en opleidingen echter goed onderzoeken. De juiste kennis kan werknemers helpen efficiënt en veilig te werken, en bedreigingen buiten de deur te houden.

Wat kan je tegen cyberaanvallen doen?

Met een cyberbeveiligingstraining kunnen mkb-bedrijven hun beveiligingsstrategie kosten effectief aanpakken. Werknemers kunnen daarmee kennis in huis halen om cyberaanvallen te herkennen en preventieve maatregelen te nemen.

De voordelen van een cyberbeveiligingstraining zijn enorm als je je personeel opleidt en zorgt dat de opgedane expertise gedeeld wordt . Dat is een belangrijke stap om je te wapenen tegen hackers. Het kan echter een uitdaging zijn om erachter te komen hoe je de kennis in huis moet halen of waar te beginnen.

De cyber-uitdagingen voor het MKB

Waarom bewustzijnstraining?

Cyberbeveiliging gaat niet alleen over technologie, maar ook over mensen. In een hybride werklandschap moeten mkb’s hun werknemers opleiden om de kans op aanvallen te verkleinen. Dat kan snel door een cyberbewustzijnsprogramma te implementeren. Dat biedt je bedrijf een gestructureerde aanpak voor het beheren van menselijke risico’s.

De eerste stap voor het ontwikkelen van een volwassen cyberbewustzijnsprogramma is het evalueren van die menselijke risico’s en het gedrag van werknemers met betrekking tot de manier waarop zij bedrijfssystemen gebruiken. Zodra bedrijven inzicht hebben in het cyberbeveiligingsgedrag van hun werknemers en de toenemende dreigingen, word het makkelijker te beoordelen op welke systemen ze zich moeten richten om de beveiliging en algehele cyberweerbaarheid te verbeteren.

De tweede fase van de implementatie van een volwassen cyberbewustzijns programma is het teweegbrengen van verandering. MKB’s moeten hun werknemers de juiste kennis geven om cyberaanvallen te herkennen en aan te pakken, anders lopen ze het risico om slachto‑ er te worden van een aanval die het hele bedrijf lamlegt.

Hoe begin je met het beschermen van je bedrijf tegen cyberaanvallen?

Hoewel er geen one-stop-shop is voor het bereiken van een goed opgeleid personeelsbestand, is het een goed idee om te beginnen met de basiskennis, waarbij werknemers worden voorgelicht over zaken zoals phishing, de noodzaak van sterke wachtwoorden en het aanmoedigen van so­ftware-patching.

Bij phishing doet een cybercrimineel zich in een e-mail voor als iemand anders om inloggegevens en informatie van de organisatie in handen te krijgen. Om dat risico te verkleinen, moeten MKB-bedrijven hun werknemers leren waar ze op moeten letten in e-mails, zoals het identificeren van de afzender, het grondig lezen van e-mails en het bestuderen van een link of bijlage in de e-mail voordat ze erop klikken of deze openen. In geval van twijfel moeten werknemers zich aanwennen om op een andere manier dan via e-mail contact op te nemen met de e-mailverzender.

Het is sowieso een goede gewoonte om sterke wachtwoorden te gebruiken, maar dat biedt geen voldoende bescherming tegen moderne cybercriminelen. MKB’s moeten multifactor- authenticatie implementeren, die de beveiliging verbetert door wachtwoorden te combineren met eenmalige wachtwoordcodes, biometrie of meer. De overgrote meerderheid van SaaS-platforms (zoals Microso­ 365, Google Workspace, Salesforce, etcetera) biedt dat gratis aan.

So­ftware-updates pakken vaak kwetsbaarheden in so­ftware aan. Als die updates niet geïnstalleerd worden, lopen organisaties het gevaar dat aanvallers die kwetsbaarheden zullen uitbuiten. Regelmatig patchen is een eenvoudige maar doeltreffende manier om de beveiliging te verbeteren.

Denk goed na over je cyberbescherming

Nu cybercriminaliteit steeds geraffineerder wordt en er sprake is van een zorgwekkende cyberoorlog, moeten kleine en middel grote ondernemingen goed nadenken over hun eigen strategieën voor cyberbescherming.

Helaas is er terughoudendheid om te investeren in training, omdat daar budget voor vrijgemaakt moet worden. Maar door er nu al bovenop te zitten en regelmatig online bronnen te controleren, en daarnaast te investeren in trainingsprogramma’s, kunnen bedrijven op termijn veel geld besparen.

SANS: best-in-class Security Awareness-oplossingen

SANS is de meest vertrouwde en grootste bron voor informatiebeveiligingstraining en beveiligingscertificering ter wereld. Maak gebruik van onze best-in-class Security Awareness-oplossingen en transformeer het vermogen van je organisatie om menselijke risico’s te meten en te beheren.

Meer over

cybersecurity

Deel dit artikel

Lees ook

Maak je huis (nog) slimmer met deze SwitchBot Prime Day Deals!

SwitchBot kondigt zijn Prime Day-aanbiedingen aan, met kortingen tot 40% van 9 juli tot 17 juli. Als je een leuke smarthome-upgrade wilt aanschaffen, ...

Bouw je netwerk met Acer

Acer heeft een sterke reputatie opgebouwd in de techwereld en biedt tegenwoordig ook een breed scala aan netwerkproducten. Of je nu een betrouwbare ro...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er