Grote en kleine bedrijven zijn zich er steeds meer van bewust dat hun data veilig en beveiligd moeten zijn. Daar lijkt dan ook een kentering weg van de cloud te zijn, wat andere uitdagingen met zich meebrengt. NextStep24 kan daarbij helpen.
Dataprotectie steeds meer in het vizier
Cloud versus lokaal
Bedrijven en organisaties kijken steeds volwassener naar hun omgang met data. Hoe is het gesteld met de security, waar staan de data, kan ik die kwijtraken? Waar staan de back-ups en hoe veilig zijn die? De laatste vijf jaar wordt daar steeds meer over nagedacht. Organisaties lijken op dit moment hun spullen weer terug vanuit de cloud te halen.
De kosten van de cloud nemen toe en kunnen soms verrassend hoog uitvallen. Daardoor wordt vaker weer de keuze gemaakt om hardware aan te schaffen en de data in eigen beheer te houden. Het is vaak een kwestie van goed onderzoek naar wat de beste oplossing is. Hoe deden we dat vroeger, wat kun je nu slimmer doen? Moeten we dat zelf willen doen of toch een deel uitbesteden? Men moet daarbij ook kijken naar welke applicaties er worden gebruikt, in hoeverre lenen die zich daarvoor? Zijn de bedrijfsprocessen te vertalen naar andere (hardware)oplossingen?
Het gaat daarbij niet om dingen als mail, maar eerder om grote databases en applicaties die veel rekenkracht vergen. Als een bedrijf een aantal servers bij bijvoorbeeld Microsoft Azure heeft draaien, staat een database van een paar terabyte continu stroom te vreten. Je moet je als bedrijf dan afvragen wat je daarvan vindt. Nog even los van de locatievraag: waar mogen je data überhaupt staan?
Wat vaak ook onduidelijk is, is hoe data in de cloud geback-upt worden, en hoe snel je er weer over kunt beschikken als er iets verkeerd gaat. En of eventuele veiligheidslekken wel op tijd gedicht worden.
Dataprotectie als speerpunt
Een belangrijke rol bij die ontwikkeling is weggelegd voor het onderwerp dataprotectie. NextStep24 heeft zich daar in gespecialiseerd, waaronder het back-uppen van data en het veiligstellen ervan – inclusief de dienstverlening daar omheen. Dat is nodig ter bescherming tegen calamiteiten als brand, ransomware, of menselijke fouten. Ook een hogere beschikbaarheid en uptime van de data vallen daaronder. NextStep24 is een relatief jong, groeiend bedrijf uit 2015 dat opereert vanuit Schiedam. De klanten zijn gevarieerd en komen uit de bovenkant van het MKB en de onderkant van het enterprise- segment – dus geen lange aanbestedingstrajecten, er kan snel geschakeld worden.
Verschillende projecten
Bij de kleine projecten gaat het om een paar servers die op locatie geplaatst worden en in eigen beheer worden geïmplementeerd. Daarbij is het doel niet om zoveel mogelijk servers weg te zetten, maar bijvoorbeeld een beperkt aantal met een storagesysteem erop, wat dan dubbel wordt uitgevoerd op twee sites. Daar wordt back-upsoftware op geïnstalleerd voor de dataprotectie, met de bijbehorende en afgestemde oplossing en dienstverlening, zoals ransomware protectie. Bij grotere projecten gaat het niet puur om meer hardware, maar bijvoorbeeld een storage systeem voor een scholengemeenschap waarbij de data tussen scholen wordt gerepliceerd voor een redundante oplossing met disaster-recovery, protectie en beschikbaarheid.
NextStep24 doet zelf geen actief beheer van systemen, maar biedt wel zijn Restore-as-a-Service dienst. Daarbij worden immutable back-ups in dataservers in Rotterdam geplaatst om ze te beschermen tegen calamiteiten zoals brand, diefstal en natuurrampen. In een noodsituatie wil een klant snel toegang tot zijn back-up. NextStep24 brengt de recoverydata persoonlijk naar de locatie via de ‘analoge’ autosnelweg, zodat de organisatie binnen enkele uren weer operationeel is – ongeacht de omvang van de gegevens. Door de gegarandeerd snelle hersteltijd komt de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar. De klantomgevingen worden echter door hun eigen serviceprovider beheerd. NextStep24 denkt daar wel in mee, en er is wel achterwacht in de vorm van tweede- of derdelijns support.
HPE als platform
Voor de dataprotectie wordt gewerkt met soft ware van Veeam. Men is een partnership aangegaan met Arctic Wolf, een managed SOC-provider (Security Operations Center). Voor de hardware is de keuze gevallen op HPE. Daarbij gaat het om de ProLiant-lijn. In de praktijk wordt daar meestal de DL360- of DL380-lijn voor ingezet, die gebruikt wordt als back-up target of voor een hypervisor zoals VMWare of Hyper-V.
Voor de meer gespecialiseerde gevallen komen ook apparaten uit de Alletra-lijn in aanmerking, die met name bedoeld zijn voor storage en veel opslagcapaciteit kunnen bieden – ook voor back-ups. Als je bijvoorbeeld 600 terabyte nodig hebt voor back-updoeleinden, kun je dat in een gewone server niet kwijt en heb je een meer gespecialiseerd platform nodig. NextStep24 heeft veel ervaring met de Alletra MP en de 5000- en 6000-modellen uit de Nimble-tak. Sowieso biedt HPE veel in de hyperformats- computing, blades en specialistische hardware, met een prijspeil dat voor het beoogde segment zeker interessant is.
Het was voor klanten de afgelopen jaren soms lastig kiezen met de verschillende serverversies Gen10, Gen10 Plus en Gen11. Door leveringsproblemen met componenten zijn generaties uitgesteld, bestonden verschillende versies naast elkaar en werd de life cycle verlengd. Op dit moment wordt alleen nog maar Gen11 gebruikt. Dat is wellicht niet altijd nodig qua performance, maar zal gezien de verwachte levensduur zijn investering zeker opbrengen.
Artificiële intelligentie?
Door die lange levensduur zijn de keuzes vaak conservatief en niet gevoelig voor hypes. Zo wordt er op dit moment nog niets gedaan met artificiële intelligentie. In het high-end segment van HPE wordt daar al druk mee geëxperimenteerd, maar het zal nog even duren voor die technologie in andere modellen bruikbaar gaat worden. Het is volgens NextStep24 op dit moment daarom soms ook een kwestie van de klant afremmen, zeker ook met het oog op betaalbaarheid.
NextStep24 werkt al jaren samen met Copaco voor het leveren van de HPE-hardware. Copaco helpt andere businesspartners bij de inkoopkeuze, maar NextStep24 heeft daar inmiddels zelf de kennis voor in huis.
Cloudmanager voor infrastructuur
HPE heeft ingezet op het cloud-like managen van de private infrastructuur. Je houdt je serverbeheer in eigen hand, maar dan wel met een Compute Ops Manager in de vorm van een koppeling naar de SaaS-dienstverlening van HPE.
In een portal heb je een statusoverzicht van je hele serverpark. Denk daarbij aan het monitoren van hardwarecomponenten en het automatisch rapporteren als er iets stuk gaat. En of er securitypatches nodig zijn – die kun je zelfs automatisch laten installeren.
Dat lijkt in te druisen tegen de trend van weg van de cloud, maar in dit geval gaat het alleen om het beheer van de hardware, niet om de data die erop staan. Dat verlaagt de beheerkosten van de IT-infrastructuur.
Conclusie
Ben je van plan om je huidige IT-infrastructuur eens goed te (her)overwegen, en dan niet puur en alleen maar wat betreft de fysieke serverhardware, maar met name op het gebied van niet te onderschatten zaken als dataprotectie in de vorm van onder meer cybersecurity, disaster-recovery en de best passende back-up oplossing, dan ben je bij NextStep24 aan het goede adres
Lees ook
Gebruik jouw ICT-vaardigheden voor vrede en (digitale) veiligheid
Of het nu gaat om het onderhouden en bouwen van telefonie-, satelliet- en computernetwerken of radioverbindingen, opleiden of leidinggeven: je draait ...
Tips voor ondernemers om jouw bedrijf snel & effectief te beveiligen
Cybersecurity is cruciaal voor elk bedrijf, groot of klein. Met enkele eenvoudige aanpassingen zorg je ervoor dat je bedrijf beter beschermd is tegen ...