Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Blog
0

Parallel filesystems, zoals BeeGFS, zijn cruciaal voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen. Deze bestandssystemen verdelen data over meerdere servers, waardoor de I/O-prestaties aanzienlijk verbeteren.

BeeGFS staat bekend om zijn hoge schaalbaarheid, prestaties en flexibiliteit, wat het ideaal maakt voor uiteenlopende workloads, van kleine clusters tot grote supercomputers.

Belangrijke kenmerken van BeeGFS zijn:

 • Schaalbaarheid: BeeGFS kan naadloos opschalen en biedt ondersteuning voor miljoenen bestanden en petabytes aan data.
 • Prestaties: Door data en metadata over verschillende servers te verdelen, minimaliseert het systeem bottlenecks en optimaliseert het de doorvoer.
 • Gebruiksgemak: De software is (relatief) eenvoudig te installeren en te beheren, wat de implementatie en het onderhoud vergemakkelijkt.
 • Betrouwbaarheid: Met ingebouwde failover-mechanismen en data-redundantie, zorgt BeeGFS voor hoge beschikbaarheid en data-integriteit.

SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers

Gigabyte biedt met zijn servers en de integratie van SupremeRAID en BeeGFS een geavanceerde oplossing die voldoet aan de behoeften van moderne HPC en AI workloads.

SupremeRAID maakt gebruik van GPU-gebaseerde versnelling om een uitzonderlijk hoge RAID-prestatie te leveren. In tegenstelling tot traditionele RAID-oplossingen, vermijdt SupremeRAID de beperkingen van ASIC-gebaseerde hardware RAID en CPU-gebaseerde software RAID. Dit maakt het mogelijk om de prestaties van ssd’s optimaal te benutten.

BeeGFS profiteert enorm van de prestaties van SupremeRAID.

Testresultaten

Uit tests blijkt dat de combinatie van SupremeRAID en BeeGFS uitstekende prestaties levert. De StorageBench benchmark toonde aan dat de lees- en schrijfsnelheden van RAID 5-groepen respectievelijk 130,35 GB/s en 70 GB/s bereikten. Deze prestaties benaderen de theoretische limiet van de opstelling.

De IOzone benchmark, die real-world client workloads simuleert, liet ook indrukwekkende resultaten zien met lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 45,10 GB/s en 42,97 GB/s bij 256 threads. Deze resultaten tonen aan dat SupremeRAID effectief kan omgaan met real-world workloads en hoge-snelheidsnetwerken optimaal kan benutten.

BeeGFS en SupremeRAID benchmarks

In de tests werden onder andere meerdere Gigabyte S183-SH0-AAV1 servers als storage nodes gebruikt. Meer details over de configuratie en testresultaten vind je bij Gigabyte.

Deze prestaties maken het mogelijk om zware data-intensieve taken zoals machine learning, big data-analyse en wetenschappelijke simulaties efficiënt uit te voeren.

BeeGFS versus traditionele filesystems

Traditionele filesystems zoals NFS of SMB zijn doorgaans niet toereikend voor de intensieve data-access behoeften van HPC en AI. Deze systemen hebben vaak last van bottlenecks omdat ze niet zijn ontworpen voor gelijktijdige toegang tot dezelfde datasets door duizenden cores of nodes.

BeeGFS is daarentegen gebouwd om dit wel aan te kunnen door het parallelle en gedistribueerde karakter.

BeeGFS netwerk opbouw met Gigabyte servers

Gigabyte servers voor optimale prestaties met BeeGFS

De Gigabyte S183-SH0-AAV1 server is ontworpen om de krachtige prestaties van BeeGFS te ondersteunen. Deze server biedt ruimte aan twee van de nieuwste Intel Xeon Scalable processors, tot 32 NVMe-ssd’s (hot-swap) en heeft meerdere high-speed netwerkinterfaces.

Gigabyte S183-SH0-AAV1 storage server

Belangrijke kenmerken van de S183-SH0-AAV1 zijn:

 • CPU: Dual-socket, ondersteuning voor de nieuwste Intel Xeon Scalable processors (Gen 4 en 5 en Max), die zorgen voor hoge rekenkracht en energie-efficiëntie.
 • Geheugen: 32 DIMM-slots met 8 kanalen voor RDIMM DDR5, voor data-intensieve applicaties die grote hoeveelheden geheugen vereisen.
 • Opslag: Uitbreidbare opslagopties met 2 x M.2-slots en tot 32 × E1.S Gen 5 NVMe-ssd’s, die zorgen voor snelle toegangstijden en lage latentie.
 • Uitbreidingsmogelijkheden: 3 × FHHL PCIe Gen5 x16/x8 slots voor accelerators, netwerk- en andere PCIe-kaarten.
 • Netwerk: dubbele 1Gb/s LAN-poort en dedicated MLAN-poort voor remote beheer.
 • Voeding: Dual 1600W 80+ Titanium redundante voeding.

Intel Xeon processor

De nieuwe Intel Xeon processors, zoals dual Intel Xeon Platinum Gen 4, 5 of Max cpu’s in de Gigabyte S183-SH0-AAV1, bieden aanzienlijke verbeteringen op het gebied van prestaties en energie-efficiëntie. Deze processors zijn uitgerust met geavanceerde functies zoals hardware-gebaseerde beveiliging, verbeterde AI-mogelijkheden en geoptimaliseerde prestaties voor multi-threaded workloads. Dit maakt ze uitermate geschikt voor gebruik in Gigabyte servers die worden ingezet voor HPC en AI toepassingen.

Intel Xeon Platinum

Implementatie van BeeGFS op Gigabyte servers

Het implementeren van BeeGFS op een cluster van Gigabyte-servers biedt een efficiënte en schaalbare oplossing voor data-intensieve toepassingen. Door de flexibele architectuur van BeeGFS kunnen eenvoudig nodes worden toegevoegd of verwijderd, afhankelijk van de specifieke behoeften.

De globale stappen voor implementatie zijn:

 1. Voorbereiding: Het voorbereiden van de hardware, zoals het opzetten van Gigabyte S183-SH0-AAV1 servers en het configureren van het netwerk.
 2. Installatie van BeeGFS: Downloaden en installeren van BeeGFS op de servers in het cluster. Dit omvat de installatie van de metadata server (MDS), storage server (OSS), en client software.
 3. Configuratie: Het configureren van BeeGFS om gebruik te maken van de beschikbare hardware resources. Dit omvat het instellen van opslagpools, netwerkinterfaces en failover-mechanismen.
 4. Testen en optimaliseren: Voer uitgebreide tests uit om de prestaties te verifiëren en optimaliseer de configuratie waar nodig.

Voordelen

Het gebruik van BeeGFS op Gigabyte servers biedt diverse voordelen:

 • Prestatieverbetering: snellere data-access en verwerkingscapaciteiten.
 • Schaalbaarheid: eenvoudige uitbreiding van storage- en compute-capaciteiten.
 • Betrouwbaarheid: hoge beschikbaarheid en data-integriteit door redundantie en failover-mechanismen.
 • Efficiëntie: optimalisatie van resource-gebruik voor zowel kleine als grote clusters.

Conclusie

De combinatie van BeeGFS met de Gigabyte S183-SH0-AAV1 servers biedt een krachtige oplossing voor de veeleisende behoeften van HPC en AI-toepassingen. Door de hoge prestaties, schaalbaarheid en betrouwbaarheid van deze combinatie kunnen organisaties hun data-intensieve workloads efficiënt en effectief beheren.

Lees meer over de Gigabyte S183-SH0-AAV1 storage servers

Deel dit artikel

Lees ook

Maak je huis (nog) slimmer met deze SwitchBot Prime Day Deals!

SwitchBot kondigt zijn Prime Day-aanbiedingen aan, met kortingen tot 40% van 9 juli tot 17 juli. Als je een leuke smarthome-upgrade wilt aanschaffen, ...

Bouw je netwerk met Acer

Acer heeft een sterke reputatie opgebouwd in de techwereld en biedt tegenwoordig ook een breed scala aan netwerkproducten. Of je nu een betrouwbare ro...

0 Praat mee