Bouw een datacenter met Gigabyte

c't-partner
0

 

In ons digitale tijdperk genereren professionals uit alle lagen van de bevolking meer waarde dan ooit tevoren omdat ze toegang hebben tot online bronnen en diensten. Een datacenter is de plaats waar deze bronnen en diensten zich bevinden en waar ze door iedereen worden benaderd. Als we de uitdagingen van de toekomst het hoofd moeten bieden, is het voor elke onderneming van groot belang om teams van medewerkers te kunnen voorzien van de middelen die ze nodig hebben om hun expertise te ontwikkelen door een eigen datacenter te bouwen en te beheren.

Dit kan een overweldigende taak lijken, vooral voor beginnende IT-managers die nog wat ervaring moeten opdoen. Gelukkig heeft de sterke groei van datacenters de kennis en de componenten betaalbaar en toegankelijk gemaakt. Het enige wat je nodig hebt, is een handleiding en enkele goede oplossingen om je op weg te helpen.

Zo’n technische handleiding wordt gratis aangeboden door Gigabyte, de toonaangevende fabrikant van serveroplossingen. De gids is bedoeld om antwoord te geven op enkele fundamentele vragen over het bouwen van een datacenter. Het beveelt ook geschikte Gigabyte-producten aan. Hoewel de gids is bedoeld als een inleidend handboek voor beginners, hopen we dat experts op dit gebied ook nieuwe, waardevolle inzichten zullen vinden. U kunt de gids gratis downloaden via het onderstaande formulier.

Download Gigabyte Tech Guide

Wat is een Datacenter?

Ons moderne digitale tijdperk zou niet mogelijk zijn zonder datacenters – faciliteiten waar organisaties toepassingen en informatie bewaren op gecentraliseerde IT-apparatuur die bestaat uit computer-, opslag- en netwerkapparatuur. Telkens wanneer je op het werk een e-mail verstuurt, een aankoop doet op een e-commerce website of door je socialmedia feed scrolt, is het in bijna alle gevallen zo dat er ergens aan de andere kant van de lijn een datacenter is dat al het zware werk doet.

Datacenters bestaan in een of andere vorm al sinds de jaren veertig. Ze zijn er in allerlei omvang, van een enkele kast tot gigantische complexen die meerdere bedrijfshallen beslaan. Ook de mate van betrouwbaarheid en beveiliging verschilt. Volgens de ‘Telecommunications Infrastructure Standard for Data Centers’ (ANSI/TIA-942-A), gepubliceerd door de Telecommunications Industry Association (TIA), is een datacenter van niveau 4 uitgerust met voldoende redundante subsystemen om zelfs bij een grote stroomuitval te blijven werken. Dergelijke geavanceerde datacenters zijn gewoonlijk gereserveerd voor de meest bedrijfskritische taken.

De laatste jaren is er een trend naar virtualisatie. Het moderne datacenter is niet beperkt tot een gecentraliseerde faciliteit; in plaats daarvan kan het een combinatie zijn van fysieke infrastructuur en cloud computing-resources. Het resultaat is een geoptimaliseerde workload die verdeeld wordt over diverse computer-gebaseerde middelen. Een effect daarvan is bovendien dat datacenters ook betaalbaarder en toegankelijker zijn geworden. Ongeacht de omvang van de activiteiten van een bedrijf, het is altijd mogelijk een datacenter aan te vullen met gehuurde colocatiecentra (‘colo’) of publieke cloudproviders om de rekenkracht te verkrijgen die een organisatie nodig heeft om maximale productiviteit en duurzaamheid te bereiken.

Het doel van de technische gids Gigabyte is om te helpen evalueren of je een eigen datacenter zou moeten opzetten, en wat de mogelijkheden zijn met Gigabyte. Essentieel daarbij is dat geen twee bedrijven gelijk zijn. Het is altijd belangrijk om in overleg met een provider als Gigabyte de specifieke vereisten te overleggen en te zoeken naar op maat gemaakte oplossingen. Het lezen van de technische gids zal echter veel fundamentele vragen beantwoorden en je op het pad moeten zetten naar het bouwen van je eigen datacenter.

Wie heeft een datacenter nodig?

Een datacenter biedt een scala aan middelen en diensten die essentieel zijn voor het dagelijkse werk. Van basistoepassingen zoals het delen van bestanden en databases tot geavanceerde programma’s voor bedrijfsbeheer en werken op afstand: met een eigen datacenter kun je betere hulpmiddelen bieden en meerwaarde creëren voor je organisatie.

Bovendien ben je dan voorbereid op nieuwe ontwikkelingen in technologie, of dat nu big data, kunstmatige intelligentie (AI), deep learning, het Internet of Things (IoT) is, of iets wat we ons nu nog niet kunnen voorstellen.

Heb ik een datacenter nodig?

Als je nog steeds niet zeker weet of je een datacenter moet hebben, stel jezelf dan de volgende vragen:

Is het voor belangrijk om toezicht te houden op de IT-backbone van je organisatie, zodat je prestatie- en kostenbeheersingsdoelstellingen kunt bereiken, zoals het minimaliseren van de downtime en het optimaliseren van het stroomverbruik?

Wil je een betere bescherming van de gegevens van je organisatie, zodat je een veilige omgeving kunt handhaven waar informatie wordt opgeslagen en gedeeld zonder bang te hoeven zijn voor beveiligingsinbreuken?

Wil je over infrastructuur beschikken om de nieuwste IT-ontwikkelingen toe te passen, zoals virtualisatie, cloud computing, high performance computing (HPC) en big data analytics? Met andere woorden, kun je je veroorloven om de volgende gamechanger te missen?

Als het antwoord op een van deze vragen ja is, heb je een eigen datacenter nodig.

Gigabyte een uitgebreide ‘Tech gids’ gepubliceerd: een diepgaand, meerdelig document dat licht werpt op belangrijke tech-trends en toepassingen, en mogelijke oplossingen om klanten te helpen profiteren van deze innovaties. In deze Tech Gids, duiken we in het maken van ‘Data Centers’ – wat ze zijn, voor wie ze zijn, waar je op moet letten bij het bouwen ervan, en hoe je je eigen datacenter kunt bouwen met producten en advies van Gigabyte. Via het bovenstaande formulier kun je de Engelstalige tech guide gratis downloaden.

 

Deel dit artikel

Lees ook

CERN rekent op de kracht en flexibiliteit van GIGABYTE

De Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek, beter bekend als CERN, heeft high-density gpu-servers van Gigabyte aangeschaft die zijn voorzien van ...

Servertechnology GIGABYTE optimaliseert aerodynamica

De autotechniek verandert mee met de snelle vooruitgang in technologische mogelijkheden. De IT-apparatuur die hierbij wordt ingezet moet aan specifiek...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er