Een Asus-laptop voor school kiezen

c't-partner
0

Als scholier kun je tegenwoordig niet meer zonder computer. Op veel middelbare scholen heb je zelfs een laptop nodig voor tijdens de lessen. Een laptop voor school is sowieso handig om mee te nemen en overal in huis (of in de tuin) mee aan de slag te kunnen. We zoeken in het uitgebreide laptop-aanbod van Asus wat mooie modellen voor je uit.

Niet alleen in het middelbaar onderwijs of hoger onderwijs is een laptop voor school handig, ook voor het basisonderwijs moeten leerlingen al presentaties en werkstukken maken en van alles op internet opzoeken. En voor onderwijs op afstand, wat met Corona een vlucht heeft genomen, is zo’n laptop ook erg handig. Bovendien kun je er overal mee gaan zitten. Of je nu als middelbare scholier lekker in de tuin wilt gaan zitten, of als basisschool-leerling met ouders aan de eettafel, een laptop past overal!

In de Vivobook en Zenbook laptop-series van Asus vind je veel geschikte laptops voor school. De Vivobooks zijn doorgaans wat goedkoper en bij de Zenbooks vind je wat meer bijzondere modellen. Hier volgen wat interessante modellen van Asus in verschillende prijsklassen.

Voordelige laptop

Voor tussen 300 en 400 euro heb je al een laptop in de Vivobook-reeks. Maar we willen niet teveel concessies doen en kiezen een model dat 8 GB werkgeheugen heeft en een ssd met 256 GB opslagruimte.  Dan heb je in elk geval voldoende geheugen om in Windows vlot tussen programma’s te schakelen en kun je wat meer software of bestanden kwijt zonder dat de schijf vol loopt. De VivoBook D509DA-EJ364T (net iets beneden 400 euro) voldoet aan die eisen en heeft verder geen trage Intel Celeron-processor maar een iets vlottere AMD Athlon Silver 3050U. Op het 15,6-inch full-hd scherm kun je goed je werkstukken bekijken. Een webcam voor online meetings zit ook ingebouwd.

laptop voor school budget

De VivoBook D509DA-EJ364T met 8 GB RAM en 256 GB ssd.

Een goedkope Zenbook vinden is wat lastiger. Een Zenbook is niet echt een budget-laptop, hoewel dat natuurlijk van je budget afhangt. Prijzen voor Zenbooks beginnen vanaf zo’n 700 euro. Je kunt de Nederlandse site van Asus in de gaten houden voor kortingsacties.

Als je echt zo voordelig mogelijk uit wilt zijn, kun je met een Asus Chromebook zoals de Chromebook C202X voor iets meer dan 200 euro klaar zijn. Je kunt daarop prima werken en alles doen wat via websites of Android-apps loopt. Je moet er alleen rekening mee houden dat je er geen Windows-software op kunt installeren.

Middenklasse laptop

We nemen de middenklasse vrij ruim met een budget tussen 500 en 1000 euro, en zoeken een laptop voor school met een goede verhouding tussen prijs en prestaties. Liefst natuurlijk zo ver mogelijk onder die 1000 euro. Bij de Vivobooks heb je dan echt enorm veel keuze, er zijn weinig modellen die boven dit prijssegment zitten. De Asus VivoBook 14 M413DA-EK080T heeft voor circa 550 euro veel te bieden: een AMD Ryzen 5, 8 GB RAM, 256 GB ssd, 14-inch full-hd scherm en zelfs een verlicht toetsenbord en een vingerafdruklezer voor handig inloggen bij Windows. De touchpad kun je ook als numeriek cijferblok gebruiken (Asus’ NumberPad).

Vivobook 14 middenklasse laptop

De touchpad van de Asus VivoBook 14 M413DA-EK080T kun je ook als cijferblok gebruiken bij invoeren van getallen of sommen.

In de middenklasse kun je ook voor een Zenbook kiezen, met een lekker licht en dun design. Een mooi exemplaar is de Asus ZenBook 13 UX333FA-A4290T (voor circa 750 euro). Dit compacte model met 13,3-inch full-hd scherm is slechts 19 bij 13 cm groot en 17 mm dik. Je neemt hem makkelijk meer naar school want hij weegt maar iets meer dan 1 kg. Met een Intel Core i5, 8 GB RAM en 256 GB ssd kan hij toch schoolwerk prima aan.

Zenbook 13 middenklasse licht gewicht

De compacte Zenbook 13 weegt maar net iets meer dan 1 kg.

Luxe laptop

Wil je een laptop die uitstijgt boven de middenklasse en voor (veel) meer dan school geschikt is, dan kijk je naar snellere processors, meer opslagruimte en andere specificaties, maar ook naar speciale voorzieningen of designs. Denk aan prijzen van 1000 euro of (veel) meer. Bijna alle Vivobooks zitten daar (ver) onder, maar de duurste VivoBook zit daar met circa 1250 euro duidelijk boven. Daarvoor krijg je dan wel een snelle Intel Core i7-10750H en een GeForce GTX 1650 Ti grafische kaart zodat je ook prima spelletjes kunt spelen op het 15,6-inch full-hd scherm. Andere zware taken zoals video’s monteren en bewerken zijn ook geen probleem.

Zenbook Duo met twee schermen

De Zenbook Duo heeft een tweede scherm waarop je extra vensters kunt weergeven.

Qua Zenbooks zijn er allerlei topmodellen verkrijgbaar met prijzen tot boven de 3000 euro. Maar zoveel hoef je niet uit te trekken om toch iets bijzonders in huis te halen. De Zenbook Duo heeft twee beeldschermen: boven het toetsenbord (onder het hoofdscherm) zit een tweede scherm dat net zo breed is maar minder hoog. Op die ‘Screenpad Plus’ kun je bijvoorbeeld Twitch, Whatsapp Web of iets anders open laten staan, terwijl je op het hoofdscherm aan het werk bent. De Zenbook Duo UX481FL-HJ106T van circa 1400 euro heeft verder 16 GB werkgeheugen en een GeForce MX250 grafische kaart.

Tot slot

Bovenstaande modellen zijn maar een kleine greep uit het aanbod van laptops in de Vivobook en Zenbook series. Vaak bieden die ook vergelijkbare (duurdere) modellen met bijvoorbeeld meer opslagruimte of een snellere processor. Wie serieus wil gamen op zijn laptop kan een kijkje nemen bij de Zephyrus-serie van Asus. En als laptop voor school zijn natuurlijk ook de Asus Chromebooks interessant, al worden die vaak via de school geregeld en kun je dan niet zelf het model kiezen.

Deel dit artikel

Lees ook

MSI Stealth 16 AI Studio: gaming- en productiviteitslaptop in één

De MSI Stealth 16 AI Studio is een laptop met een strak design en krachtige hardware die geschikt is voor intensieve workloads en om een stevig potje ...

Het belang van securitytrainingen in het Zero Trust-tijdperk

De migratie naar Zero Trust krijgt steeds meer voet aan de grond binnen de (inter)nationale cybersecuritygemeenschap. Bijna 90% van organisaties werel...

0 Praat mee