Achtergebleven profielen

Redactie
0

MH17De ramp met vlucht MH17 schokte heel Nederland. Toen het besef na een paar dagen uiteindelijk was doorgedrongen, dachten we terug aan een c’t-artikel uit 2013 over digitale nalatenschap. Niemand denkt daar natuurlijk graag over na – de eerste zorgen zijn ook niet meteen wat er moet gebeuren met de accounts van Google, Facebook, Twitter en dergelijke of met een website.

De conclusie in het artikel uit c’t 4/2013 luidde destijds dat het in de praktijk vaak moeilijk te regelen is iemands profiel te verwijderen, zeker als de betreffende persoon op internet behoorlijk ‘actief’ was. Wettelijk gezien zijn de nabestaanden verplicht om de digitale erfenis van overleden personen te regelen. In een testament is vaak echter alleen geregeld naar wie de bezittingen gaan. Voor digitale accounts is nog weinig jurisprudentie.

Elk platform lijkt zijn eigen manier te hebben voor het verwijderen van een profiel. Zo heeft Facebook een zogenaamde Herdenkingsstatus, waarvoor je een digitaal document van een overlijdensbericht of rouwadvertentie moet overleggen. Bij Google en Twitter is het ingewikkelder. Google vraagt alle benodigde informatie, onder meer een kopie van het identiteitsbewijs en een overlijdensakte (in het Engels!), in twee fases naar het hoofdkantoor in Californië te sturen. Aan die situatie lijkt in anderhalf jaar tijd weinig veranderd.

Er zijn ook diensten die het stopzetten van accounts op zich nemen en nauw samenwerken met notarissen. Daar zijn Ziggur en Digizeker in Nederland de bekendste van.

Wat de benodigde verklaring betreft, werd eind vorige week bekend dat de inzittenden van vlucht MH17 integraal overleden worden verklaard. Daarmee hebben de nabestaanden een bewijs om naast het regelen van dingen als hypotheken en huurcontracten ook digitale profielen van de hand te doen. Het blijft immers pijnlijk dat slachtoffers – vaak in de bloei van hun leven – nog gewoon op Facebook zijn te vinden en posten over evenementen die ze over een tijdje zouden bezoeken.

Het blijft te hopen dat Google en Facebook en dergelijke ook snel meewerken…

Het hele artikel kun je hier nalezen.

 

Meer over

Facebook

Deel dit artikel

Lees ook

Supercomputing begint met geavanceerde koeling

De alsmaar toenemende rekenkracht van servers vereist geavanceerde koeling. GIGABYTE biedt innovatieve vloeistof-, immersie- en lucht-koeloplossingen.

Budgetrestricties gooien (weer) roet in het Detection & Response-eten

Uit het recent uitgevoerde onderzoek 'Detection & Response 2024' heeft het SANS Institute verschillende belangrijke bevindingen gepresenteerd. Het ond...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er