Stappen om jezelf veilig te houden bij online betalingen

Redactie
0

Het is tegenwoordig op allerlei manieren mogelijk om online betalingen te doen. Of je nu iets wilt kopen in een webshop, rekeningen wilt voldoen of iets anders aan wil schaffen. Niet alleen kun je voor alles betalen, er zijn ook meerdere betaalmethoden waarmee je dit kunt doen. Maar zijn al deze opties even veilig, of kun je er ook mee in de problemen komen? Hieronder lees je hoe dit zit en waar je precies op moet letten zodat je zeker kunt weten dat je met een veilige betaalmethode te maken hebt.Belangrijke dingen om op te letten

Als je bij een webwinkel iets gaat kopen of gaat inzetten op een goksite, kun je vaak veel opmaken uit de beoordelingen van je voorgangers. Uit allerlei online casino recensies en reviews van webshops kun je al snel opmaken of je met een betrouwbare partij te maken hebt. Maak daarom gebruik van deze mogelijkheden en kijk zoveel mogelijk naar wat andere vinden van een bepaalde website en de diensten of producten die hierop worden aangeboden. Zijn  de meningen erg verschillend of zie je veel klachten? Dan is het misschien beter om ergens anders te gaan kijken.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor betaalmethoden. Echter moet je wel heel goed opletten. Want dat een bepaalde betaalmethode die erg bekend is, zoals iDeal bijvoorbeeld, op een webshop wordt aangeboden wil niet direct zeggen dat deze veilig is. Het is ook voor oplichters geen probleem om bepaalde betaalmethodes te integreren op hun sites. Bovendien wisselen ze vaak van websites of URL en dus doe je er goed aan om extra scherp te zijn. Kijk bijvoorbeeld of ze over bepaalde certificaten en licenties beschikken die hun betrouwbaarheid kunnen bevestigen.

Verschillende plaatsen om online betalingen te doen

Zoals gezegd kun je tegenwoordig vrijwel alles online betalen. Het is daarbij zaak dat je oplettend bent, en alleen geld gaat overmaken als je zeker weet dat je met een betrouwbare website of instantie te maken hebt. Omdat iedereen wel gewend is om betalingen online te doen, wordt er nog wel eens een beetje laks met veiligheid omgegaan, maar dit kan je duur komen te staan. Het is echter relatief makkelijk te voorkomen door op een aantal zaken extra goed te letten.

Kijk allereerst altijd of een website beschikt over SSL-versleuteling. Dit is niet moeilijk en kan in een oogopslag worden waargenomen. Het is namelijk te zien aan het slotje wat links naast het URL-adres staat, als het goed is dus. Wanneer je het slotje niet ziet, betekent het dat een website niet over SSL-encryptie beschikt. Daardoor kan dit gevaarlijke situaties opleveren, wanneer je bijvoorbeeld een transactie doet of je persoonsgegevens in moet vullen. Vermijd daarom altijd websites die niet over deze extra beveiligingslaag beschikken.

Zijn alle betaalmethoden veilig?

Er zijn miljoenen mensen die betaalmethoden als iDeal, Visa, Mastercard en PayPal gebruiken. Het wil echter niet zeggen dat ze altijd veilig zijn. Qua het gebruik ervan geldt dit wel. Door deze officiële betaalmethoden te gebruiken hoef je niet bang te zijn dat er iets fout gaat tijdens het doen van een transactie of dat je geld zomaar weg is.

Toch zijn er online veel mensen met kwade bedoelingen. Die maken helaas ook nog wel eens gebruik van betrouwbare betaalmethoden. En in de meeste gevallen is het erg moeilijk om een voltooide transactie terug te kunnen draaien. Alleen al hierom blijft het altijd een beetje opletten online. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en door oplettend te blijven zal er echter normaal gesproken niets aan de hand moeten zijn.

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Op 28 maart gaat Microsoft het "Unified Update Platform" gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te...

Windows 11 opstartproblemen door alternatieve desktop GUI-software

Microsoft waarschuwt dat Windows 11 mogelijk niet meer kan opstarten nadat updates zijn geïnstalleerd voor Windows 11 22H2, als er GUI-software aanwez...

0 Praat mee