In zijn brief aan de Tweede Kamer somt minister Weerwind halve maatregelen op waarmee de reclameregels voor online gokken worden aangescherpt. Maar de andere helft bestaat uit een aantal mitsen en maren, met negatieve kanttekeningen over de invloed van rolmodellen en kwetsbare groepen die daardoor gelokt worden. Wat wil minister Weerwind eigenlijk regelen en kan hij op tijd bijsturen als het uit de hand loopt?
De minister lijkt weinig oog te hebben voor de grote invloed die AI inmiddels heeft op het sturen van gedrag van mensen. De regels kunnen misschien aangescherpt worden, rolmodellen van de tv verwijderd en aanmeldlijsten voor gok-blokkades gecreëerd, maar de ruimte die de reclames voor gokken en ook crypto inmiddels hebben ingenomen is zo groot dat de minister altijd enkele stappen achterloopt.
De doelstelling van de marktregulering (via de wet Koa, red.) was om spelers naar legaal aanbod te kanaliseren. Dit is uiteraard alleen mogelijk wanneer er voldoende attractief en afwisselend aanbod beschikbaar is. Zoals ik in mijn brief van 17 maart 2022 heb aangegeven pas ik de Regelingwerving, reclame en verslavingspreventie kansspelen aan …. Het gaat daarbij in het bijzonder om de bescherming van jongeren die ontvankelijker zijn voor reclame en de inzet van rolmodellen. Ik scherp de regeling aan door de inzet van rolmodellen bij reclame voor risicovolle kansspelen te verbieden. |
Minister Weerwind grijpt in tegen ongerichte reclame voor gokken, waardoor onder andere reclamefilms minder op tv te zien mogen zijn, reclamebanners uit het straatbeeld worden verbannen en er strengere regels komen voor het optreden van rolmodellen in gokreclame.
Invloed van AI
Met moderne technieken die gebruik maken van AI hebben de industrieën al een groter speelveld gecreëerd dan de minister met zijn maatregelen kan overzien. De invloed reikt al veel verder. Spelers zullen net als op andere sociale media-platforms suggesties krijgen en aan de hand van eerdere keuzes in een bubbel getrokken worden. Het is alsof de aanbieder van de kansspelen je begrijpt en in je behoeftes voorziet. De consument kan al op meerdere plaatsen terecht komen bij verzamelsites voor online kansspelen, bijvoorbeeld door een bezoek aan Bemybet.
AI heeft het vermogen om sneller te leren waar de kansen liggen en zal de speler kansrijke voorspellingen voorhouden, de verleiding wordt groter gemaakt. Maar AI wordt ook gebruikt om de grenzen aan te geven, waar ligt het breekpunt van een speler, wanneer dreigt de speler op te geven of raakt de speler in de problemen door ongebreideld gedrag. Hoe houd je de speler toch binnen en haal je er wel het uiterste uit.
Door uit te zoeken waar de wensen van de spelers liggen, waar de interesse naar uitgaat en dit bijsturen door het aanbod er op af te stemmen en middels AI beter kunnen voorspellen welke keuzes de speler gaat maken uit het grote aanbod wordt er al geanticipeerd voor een digilectische wetgever een begin van sturing via nieuwe wetten naar de Kamer kan sturen.
Reclame via voetbal en Formule 1
Terwijl de technieken op de achtergrond hun werk doen om de spelers te verleiden en binnen te houden, zijn de terreinen van werving uitgegroeid tot een sluimerende maar altijd aanwezige aandachtstrekker. De reclameregels voor online gokken worden aangescherpt en daarmee lijkt deze werving voor online gokken binnenkort wel verleden tijd. Maar de gokbedrijven hebben ondertussen andere lucratieve reclamezuilen en vormen van gedragsbeïnvloeding gevonden. Vrijwel alle voetbalvelden zijn in korte tijd een uithangbord voor de diensten van online gokbedrijven geworden. Nagenoeg alle voetbalclubs in de Eredivisie worden gesponsord door aanbieders van risicovolle kansspelen.
Opvallend is dat promotie door middel van shirtsponsoring bij voetbal, waarbij rolmodellen van de profclubs met de naam van een gokbedrijf op hun mouw of shirt in beeld verschijnen, is uitgesloten van deze strengere aanpak.
Ondertussen worden mensen ook op andere manieren verleid tot het nemen van misschien wel onverantwoorde risico’s. De Crypto-industrie heeft ook de sport als reclamezuil ontdekt. Max Verstappen rijdt in een auto met een cryptohandelsplaats op de neus, En alle andere auto’s in het Formule 1 circuit zijn eveneens uitgedost met logo’s uit deze sector.
Ook in het profvoetbal doet crypto zijn intrede en wordt zelfs gespeculeerd met alternatieve betaalmiddelen. Fans worden verleid tot het aankopen van cryptomunten, met verleidelijke namen als ‘fan tokens’, maar dit leidt vooralsnog alleen maar verlies voor de supporters en winst voor de clubs en handelaars.
De KNVB is ook overstag gegaan en heeft voor een onbekend bedrag een andere cryptohandelaar op de shirts toegelaten. Volgens de voetbalbond is deze partij zeer betrouwbaar. Maar grote clubs als Barcelona en Manchester City ontbonden juist de deals met de crypto-industrie nadat er schimmige verbanden gelegd werden en deze clubs zich waarschijnlijk te snel lieten verleiden door het hoogste bod.
Sport is een gewild uithangbord en trekt alle soorten supporters, maar vooral ook jongeren gemakkelijk over een streep. Hiermee heeft de industrie zich een alom aanwezige plaats in het permanent aanwezige aandachtsveld verworven. Pas in 2024 vind een evaluatie plaats, maar wat gebeurt er als het voordien al te groot wordt om nog te behappen of bij te sturen en de invloed een te grote negatieve impact heeft?