Hoe bescherm je je toestel tegen cyberaanvallen?

Blog
0

Vandaag de dag heeft iedereen wel een mobiel toestel, of dat nu een smartphone, laptop of tablet betreft. En we gaan hiermee massaal op het internet, voor allerlei doeleinden. Dat zet de deur natuurlijk open voor online criminelen, en cyberaanvallen komen steeds vaker voor, ook bij particulieren.

Het is dus noodzakelijk om je toestellen te beschermen tegen dergelijke aanvallen en in dit artikel geven we je enkele methodes waarmee je dat kan doen.

1) Antivirus/firewall

Een antivirusprogramma en een firewall beschermen je toestel tegen kwaadaardige scripts, bestanden en aanvallen. Ze kunnen deze blokkeren en/of verwijderen indien nodig.

Goede antivirusprogramma’s en firewalls maken vandaag de dag gebruik van geavanceerde Artificiële Intelligentie. Dat betekent dat de software voortdurend op zoek is naar inbreuken en afwijkingen van de normale gang van zaken.

Zodra er een cyberaanval of iets anders kwaadaardigs wordt gedetecteerd zal deze software onmiddellijk ingrijpen. Hiernaast zal het ook leren van deze aanval om er de volgende keer nog beter tegen gewapend te zijn. Dit is vergelijkbaar met een menselijk immuunsysteem.

Dergelijke software wordt gebruikt door allerhande sectoren, van pakweg een videogame-website of een online casino tot banken en IT-bedrijven, dus als het werkt voor hen, zal het voor jouw toestel zeker ook goed zijn.

2) Sterke wachtwoorden

Cyberaanvallen hoeven helemaal niet ingewikkeld of moeilijk te zijn om effectief gegevens te stelen van mensen. Veel amateur-hackers vertrouwen gewoon op de gemakzucht en voorspelbaarheid van hun slachtoffers.

Het gebeurt immers zeer vaak dat mensen gewoon hetzelfde, makkelijk te raden wachtwoord gebruiken voor bijna alle accounts die ze hebben, of dat nu een e-mailaccount of een PayPal-rekening betreft.

En vaak zijn het zaken zoals Janpieter123, Wachtwoord123, je geboortedatum, die van je vrouw/man, enzovoort. Iemand die een beetje onderzoek doet naar jou en je gegevens ingeeft in een computerprogramma dat automatisch wachtwoorden genereert zal zeer snel toegang krijgen tot jouw accounts.

Het is dus zaak dat je voor je toestel sterke wachtwoorden opstelt. Deze moeten met name zoveel mogelijk tekens bevatten (minstens 10) en cijfers, speciale tekens, hoofdletters en kleine letters gebruiken.

En je moet deze wachtwoorden dan ook liefst elke maand veranderen. Ja, dat is een hele klus, maar het zorgt wel voor een hoge graad van beveiliging, en je kan hiervoor bijvoorbeeld een Passwordmanager gebruiken.

3) Updates

Het is cruciaal voor de beveiliging van je toestel dat je alle software zo up-to-date mogelijk houdt. Verouderde software is immers zeer vatbaar voor cyberaanvallen, want er zitten allerlei bugs in die eenvoudig kunnen worden uitgebuit door hackers.

Indien je je software updatet zodra je kan, geef je hackers veel minder kans om jouw toestel binnen te dringen. En updates zijn gratis, dus het enige wat je ermee verliest is een beetje tijd.

4) Installeer een VPN

Een VPN is een Virtueel Particulier Netwerk (Virtual Private Network in het Engels) en geeft jou de mogelijkheid om je IP-adres te maskeren en dus jouw locatie te verbergen.

Zo kan je bijvoorbeeld een VPN installeren en je locatie op Singapore stellen. Iemand die jouw apparaat aanvalt kan dan niet zien waar dat toestel zich bevindt.

Een VPN laat je ook toe om websites te bezoeken die (om welke reden dan ook) niet beschikbaar zijn in je land of huidige locatie.

5) Wees op je hoede

Tot slot een simpele maar zeer effectieve manier om je toestel veilig te houden: wees gewoon op je hoede online. Cybercriminelen gedijen in een omgeving waar mensen zich onbewust zijn van hun trucjes, en ze hebben al heel wat minder mogelijkheden tegenover een gewaarschuwde en bewuste doelgroep.

Open geen verdachte e-mails, druk niet op om het even welke link, geef geen vertrouwelijke gegevens door en maak gebruik van de overige 4 tips in dit artikel en je zal je toestel goed beschermen tegen cyberaanvallen.

Deel dit artikel

Lees ook

Is Windows 10 veilig? Beveiligingsopties van Windows 10 op een rijtje

Is Windows 10 veilig of niet? Een blik op de beveiligingsopties laat zien dat hackers het moeilijker hebben dan ooit. Gebruik ze om veilig te blijven

Beveiliging en IT: wat werkt echt en wat niet

Als het om beveiliging en IT gaat, hoor je vaak dingen zoals "het kan toch geen kwaad", "beter iets dan niets" of "hoe meer beveiliging, hoe beter". N...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er