Hoe bescherm je het beste je online bankzaken?

Blog
0

Internetbankieren is een geweldige ontwikkeling! De laatste jaren heeft het echt een vlucht genomen. Internetaankopen en contactloos betalen worden een stuk meer gedaan dan in het verleden en de verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar blijft toenemen. Toch zitten er enkele risico’s aan het digitaal regelen van je online bankzaken en in dit artikel zullen wij kort uitleggen hoe jij jezelf het beste kan beschermen tijdens online bankieren.


Bankzaken zijn tegenwoordig goed online te regelen! (bron: Unsplash)


Hoe werkt online bankieren?

Online bankieren of online bankzaken regelen, is eigenlijk niks anders dan je financiële handelingen regelen via het internet. Online bankieren kan met je tablet, op je smartphone, of op de computer. Je kan online geld overschrijven, maar ook incasso’s regelen of bepaalde voorkeuren doorgeven.

Het grootste voordeel van online bankieren is dat dit razendsnel gaat. Een transactie kan, zeker als de verzender en ontvanger bij dezelfde bank zitten, binnen enkele seconden zijn geregeld. Online kun je altijd bij je bankafschrijvingen, dus ook na werktijd of onderweg, wanneer de fysieke bank gesloten is. Een ander voordeel is dat niet alles meer via papier geregeld hoeft te worden, wat beter is voor het milieu.

De risico’s van online bankieren

Toch kleven er enkele risico’s aan online bankieren. De twee meest voorkomende problemen zijn oplichting en fraude. We hebben deze problemen hieronder uitgelegd.

  • Foute figuren proberen door middel van online bankieren je geld af te troggelen. Dit doen zij onder andere door nep mails te versturen, waarin zij beweren namens de bank te werken, en dat je moet inloggen omdat er iets aan de hand is met je account.
  • Oplichters proberen je ook geld te laten overschrijven naar iemand anders. Dit doen zij door bijvoorbeeld je te bellen namens de bank en je dan te helpen met het regelen van je bankzaken. Zo proberen zij jouw geld over te laten maken naar hun eigen rekening of die van een tussenpersoon.
  • Tot slot kan er bij online bankieren identiteitsfraude worden uitgevoerd, waardoor het lijkt alsof jij of een kennis de bankzaken regels. Dit komt onder andere voor doordat hackers je digitale verkeer onderscheppen, of doordat zij je wachtwoord en andere gegevens weten te achterhalen. Vooral als je gebruik maakt van een onveilig netwerk loop je risico.

Criminelen doen zich voor als iemand anders om je zo geld afhandig te maken. (bron: Unsplash)


Voorbeelden van fraude met online bankieren

Misschien denk je dat het je niet kan overkomen, of dat je goed genoeg beschermd bent. Toch zouden wij je willen waarschuwen. Kijk anders bij deze twee voorbeelden.

  • In Oldenzaal heeft een ouder echtpaar zo’n € 20.000,- overgeschreven aan criminelen. Er belde iemand die beweerde van de Rabobank te zijn en dat hun rekening werd geplunderd. Zij moesten nu het geld apart zetten om verder kwaad te voorkomen. Ondanks dat zij verschillende programma’s keken over oplichting trapten zij in deze truc.
  • Omdat transacties razendsnel kunnen worden uitgevoerd, kunnen oplichters tijd als een element gebruiken. Zo is Whats-app fraude een bekend fenomeen. Iemand doet zich voor als een kennis die direct geld nodig heeft. Vaak schrijven slachtoffers geld over met de gedachte dat zij dan deze persoon helpen.

Hoe kan jij zorgen dat je veiligheid op orde is?

Online bankieren is nooit 100% veilig, maar fysiek al je bankzaken regelen is dat ook niet. Om jezelf goed te beschermen hebben we een drietal belangrijke tips verzameld.

  • Wees voorzichtig met je gegevens. Deel deze met niemand. Dit moet je zeker niet doen als er iemand belt, die zegt voor de bank te werken. Hang direct op. Maak jij je eventueel zorgen? Bel dan zelf de bank, zodat je het zeker weet.
  • Zorg voor een veilige internetverbinding. Je kan onder andere een veilige internetverbinding herkennen door de groene vinkjes die zichtbaar zijn bij een https-verbinding. Op deze manier loop je minder risico.
  • Maak gebruik van een VPN. Een VPN vormt als het ware een extra beschermlaag tussen je computer en het internet, doordat je IP adres verborgen wordt. Hierdoor ben je voor internetcriminelen moeilijker te traceren. Er is een gratis proefversie van surfshark.

Conclusie

Samenvattend, er zijn dus verschillende manieren om jezelf online te beschermen. Criminelen kunnen zich als iemand anders voordoen, zoals de bank, om jouw geld te stelen. Het belangrijkste wat jij kan doen, is zorgen dat je jouw wachtwoorden goed beschermt en dat je een veilige internetverbinding gebruikt.

Meer over

LB

Deel dit artikel

Lees ook

c’t Live 2022 spreker: Pieter Dubelaar

c’t-Live 2022: Blockchain: de zin en onzin van crypto, smart-contracts, NFTs en Web3 – Pieter Dubelaar

Linux nu ook voor de nieuwste Chinese en Apple-processors

De nieuwste Linux-kernel kan overweg met de MacBook Air met M2-processor en de Chinese LoongArch-architectuur. Er er is meer nieuws.

0 Praat mee