Zelf virusscanner testen

Daniel Dupré
0

Op mijn Windows-pc heb ik een virusscanner geïnstalleerd, maar ik heb het idee dat die al tijden lang geen waarschuwingen meer geeft. Werkt hij überhaupt nog wel? Is er een manier om dat te testen – zonder meteen mijn systeem te infecteren?

Om een virusscanner te testen zonder je systeem in gevaar te plaatsen, heeft het European Institute for Computer Anti-Virus Research (EICAR) een korte codestring ontwikkeld in de vorm van een uitvoerbaar DOS-programma. Dat doet niets anders dan zijn naam ‘EICAR-STANDARDANTIVIRUS- TEST-FILE!’ als output geven. Het is dus volledig onschuldig, maar wordt desondanks door alle virusscanners als virus herkend. De string is:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-
TEST-FILE!$H+H*

Je kunt de string op de website eicar.org selecteren en kopiëren. Plak hem in een nieuw tekstbestand en sla dat op als eicar.com. Dan zou de virusscanner alarm moeten slaan.

Meer handige tips lees je in c't jan-feb/2021

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Foto’s fullscreen op tv

Ik wil de foto’s op mijn laptop fullscreen op tv laten weergeven. Helaas komen de beeldverhoudingen niet overeen. Ik wil niet al m’n foto’s een voor e...

E-mailaccount overzetten: welke tool?

Ik moet mijn e-mailadres veranderen omdat ik naar een andere internetprovider ben overgestapt. Ik zoek naar een optie om via IMAP een complete back-u...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er