Zelf virusscanner testen

Daniel Dupré
0

Op mijn Windows-pc heb ik een virusscanner geïnstalleerd, maar ik heb het idee dat die al tijden lang geen waarschuwingen meer geeft. Werkt hij überhaupt nog wel? Is er een manier om dat te testen – zonder meteen mijn systeem te infecteren?

Om een virusscanner te testen zonder je systeem in gevaar te plaatsen, heeft het European Institute for Computer Anti-Virus Research (EICAR) een korte codestring ontwikkeld in de vorm van een uitvoerbaar DOS-programma. Dat doet niets anders dan zijn naam ‘EICAR-STANDARDANTIVIRUS- TEST-FILE!’ als output geven. Het is dus volledig onschuldig, maar wordt desondanks door alle virusscanners als virus herkend. De string is:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-
TEST-FILE!$H+H*

Je kunt de string op de website eicar.org selecteren en kopiëren. Plak hem in een nieuw tekstbestand en sla dat op als eicar.com. Dan zou de virusscanner alarm moeten slaan.

Meer handige tips lees je in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er