Zelf virusscanner testen

Daniel Dupré
0

Op mijn Windows-pc heb ik een virusscanner geïnstalleerd, maar ik heb het idee dat die al tijden lang geen waarschuwingen meer geeft. Werkt hij überhaupt nog wel? Is er een manier om dat te testen – zonder meteen mijn systeem te infecteren?

Om een virusscanner te testen zonder je systeem in gevaar te plaatsen, heeft het European Institute for Computer Anti-Virus Research (EICAR) een korte codestring ontwikkeld in de vorm van een uitvoerbaar DOS-programma. Dat doet niets anders dan zijn naam ‘EICAR-STANDARDANTIVIRUS- TEST-FILE!’ als output geven. Het is dus volledig onschuldig, maar wordt desondanks door alle virusscanners als virus herkend. De string is:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-
TEST-FILE!$H+H*

Je kunt de string op de website eicar.org selecteren en kopiëren. Plak hem in een nieuw tekstbestand en sla dat op als eicar.com. Dan zou de virusscanner alarm moeten slaan.

Meer handige tips lees je in c't nov/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Thuisbioscoop opgehelderd: geen UHD-blu-rays op full-hd-tv’s?

Video’s op UHD-discs hebben niet alleen een hogere reso­lutie, maar bevatten ook een grotere kleurruimte en een groter contrastbereik (HDR). Dan zou d...

Glasvezel patchkabels goed bewaren

Ik gebruik lange glasvezelpatchkabels voor tijdelijke verbindingen. Het is lastig om die na gebruik weer voorzichtig op te rollen. Een kabeltrommel vo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er