Zelf virusscanner testen

Daniel Dupré
0

Op mijn Windows-pc heb ik een virusscanner geïnstalleerd, maar ik heb het idee dat die al tijden lang geen waarschuwingen meer geeft. Werkt hij überhaupt nog wel? Is er een manier om dat te testen – zonder meteen mijn systeem te infecteren?

Om een virusscanner te testen zonder je systeem in gevaar te plaatsen, heeft het European Institute for Computer Anti-Virus Research (EICAR) een korte codestring ontwikkeld in de vorm van een uitvoerbaar DOS-programma. Dat doet niets anders dan zijn naam ‘EICAR-STANDARDANTIVIRUS- TEST-FILE!’ als output geven. Het is dus volledig onschuldig, maar wordt desondanks door alle virusscanners als virus herkend. De string is:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-
TEST-FILE!$H+H*

Je kunt de string op de website eicar.org selecteren en kopiëren. Plak hem in een nieuw tekstbestand en sla dat op als eicar.com. Dan zou de virusscanner alarm moeten slaan.

Meer handige tips lees je in c't sep/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Windows-versie op het bureaublad – foute versie

Ik heb de register-aanpassing gebruikt om de huidige Windows-versie op het bureaublad te laten weergeven. Maar volgens mij klopt het nummer van de get...

Whatsapp-bericht zonder adresboek

Ik wil een WhatsApp-bericht sturen aan iemand die niet in mijn adresboek staat. Maar WhatsApp wil dat ik eerst een contactpersoon in het adresboek aan...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er