Zelf processor-prestaties bepalen

Daniel Dupré
0

In het artikel Professioneel benchmarken (c’t 9/2020, p.66) gebruiken jullie de tool Flops. Hoe kan ik controleren of mijn processor-prestaties ook maximaal zijn?

De tool Flops, die verkrijgbaar is voor Windows en voor Linux, meet de floatingpoint-prestaties van desktop-, laptop- en serverprocessors met verschillende moderne instructiesetuitbreidingen zoals AVX (Advanced Vector Extensions) en FMA3 (Fused multiply-add met drie operators). Typisch worden bij cpu’s de prestaties vergeleken op basis van double-precision met 64-bit (FP64, Double Precision/ DP) in de eenheid Flops (Floating Point Operations Per Second).

Floating point performance berekenen

Die waarde kan worden geverifieerd omdat de maximale floatingpoint-performance van een cpu eenvoudig kan worden berekend. De formule daarvoor is: aantal processorkernen × klokfrequentie in GHz × cpu-instructies per klokcyclus = rekenkracht in gigaflops. Het aantal kernen verwijst naar de fysieke kernen – SMT en Hyperthreading worden niet meegeteld. De kloksnelheid van moderne cpu’s is echter niet zo eenvoudig te bepalen omdat die kan schommelen door de turbo, waarbij de processor-prestaties maximaal zijn, maar die ook afhankelijk van de belasting van de verwerkingseenheden en het beschikbare TDP kan variëren.

Tools zoals CPU-Z en HWInfo64 tonen de actuele kloksnelheid, en de weergave van Taakbeheer van Windows 10 is daar niet betrouwbaar genoeg voor. Bij een Ryzen 9 3900X met twaalf cores kwam de kloksnelheid bij volle belasting met AVX2/FMA3 ongeveer op 4,15 GHz uit.

Flops; processor-prestaties

De tool Flops meet de snelheid van de pc-processor (hier een Intel Core i5-4460) aan de hand van verschillende instructies en helpt op die manier om een inschatting te maken van diens prestaties.

Processor architectuur

Het aantal instructies per klokcyclus bepaalt de architectuur: de twee 256 bit brede FMA-eenheden van een Zen 2-kern kunnen elk twee operations uitvoeren, wat resulteert in een totaal van 16 FP64-bewerkingen per klokcyclus. Die waarde geldt ook voor Intels Core i-4000 tot Core i-10000 serie desktop- en laptop-cpu’s, en voor de Core i-1000G Ice Lake mobiele processors. Die laatste hebben slechts één FMA-unit, maar die kan via AVX-512 twee keer zo brede instructies uitvoeren. De Core X-cpu’s halen met twee van dergelijke eenheden 32 flops per klokcyclus. Ryzen-processors uit de eerste twee generaties (Zen, Zen+) halen slechts 8 FP64-operaties.

Door de 12 kernen van de Ryzen 3900X te vermenigvuldigen met 4,15 GHz-kloksnelheid en 16 bewerkingen per klokcyclus, kom je op 796,8 GFlops uit, wat vrij dicht in de buurt komt van onze meting van 788 miljard floatingpoint-operations per seconde.

(Deze tekst is eerder verschenen in c’t 1-2/2021, p.140)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c't 05/2024

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pc testen en benchmarken: meet je processor performance

Je kunt je pc testen en benchmarken met gratis programma's. Lees welke tests wij ook gebruiken en meet zelf je processor performance.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er