Windows Update logbestand bekijken

Marco den Teuling
0

vraagtekenVroeger keek ik bij problemen met Windows Update meestal eerst in het logbestand c:windowswindowsupdate.log. Maar in Windows 10 wordt daar niets meer vastgelegd. Het bestand bevat alleen een Engelstalige verwijzing naar iets over ‘Event Tracing’ en een link naar een Microsoft-site waar ik uiteindelijk nog minder mee kan. Hoe vind ik de informatie uit het logbestand het snelst?

uitroeptekenHet logbestand raadplegen kan uitkomst bieden bij problemen met Windows Update. Het is dan ook een goed idee dit te bekijken als je problemen hebt. Microsoft is bij Windows 10 overgestapt van logboekitems in gangbare tekstbestanden naar Event Tracing (in het Nederlands zoiets als ‘gebeurtenissen volgen’). De logboekitems voor Windows Update komen in c:windowslogswindowsupdate te staan in etl-bestanden. Dat bespaart tijd en opslagruimte, maar leidt er ook toe dat het resultaat niet zonder meer gelezen kan worden.

DWindows Update log logbestande Logboeken-app helpt je niet veel verder, ook al doet de naam anders vermoeden. Daar staan bij ‘Logboeken Toepassingen en Services/Microsoft/Windows/WindowsUpdateClient/Operational’ wel gebeurtenissen, maar dat gaat om een armzalige selectie. Je hoeft ook niet te proberen om de etl-bestanden met gebeurtenissen te openen, want de geregistreerde gebeurtenissen kun je niet lezen. De eigenlijk informatie is vervat in cryptische ‘payloads’.

In plaats daarvan kun je het logboek met een eenvoudig PowerShell-commando omzetten naar een leesbare vorm. Open PowerShell (beschikbaar via de toetsencombinatie Windows+X, dat kan zonder administratorrechten) en typ dan het volgende commando in:

Get-WindowsUpdateLog

Het logbestand belandt dan op je bureaublad in de vorm van een leesbaar tekstbestand met de vertrouwde naam ‘WindowsUpdate.log’. Dit bestand kun je gewoon openen met Kladblok of een willekeurige teksteditor zoals Notepad++ om de inhoud door te spitten of bijvoorbeeld te zoeken op bepaalde tekstfragmenten.

Als je Windows 10 nog niet is geüpdatet naar versie 1709 (Fall Creators Update), zal deze opdracht verbinding willen maken met Microsofts Symbol-server en heb je een internetverbinding nodig.

Deel dit artikel

Lees ook

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

Rare sortering Spotify afspeellijst

Ik gebruik Spotify en heb daarbij talloze afspeellijsten aangemaakt om de limiet van 10.000 liedjes te kunnen omzeilen. In de bibliotheek van mijn And...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er