Nummering van Windows screenshots resetten

Daniel Dupré
0

Ik gebruik regelmatig de functie om in Windows screenshots te maken, door via de toetsencombinatie Windows+Print een afbeelding van het scherm automatisch op te slaan. Alleen blijft Windows de nummers van de screenshots verhogen, ook nadat ik oudere verwijderd heb. Is er een mogelijkheid om Windows weer vanaf 1 te laten beginnen bij de volgende screenshot?

Ja, die is er. Als je een screenshot maakt in Windows via de toetsencombinatie Windows+Print Scrn, komen de afbeeldingen automatisch terecht in de Schermopnamen-submap in de standaard Afbeeldingenmap van Windows met de naam ‘Schermopname (nummer).png’. Windows blijft dit nummer consequent verhogen. Ook als je een screenshot nadat je het gebruikt hebt meteen verwijdert, trekt Windows zich daar niets van aan en blijft het telkens hogere nummers toewijzen. Het kan daardoor gebeuren dat er in de map Schermopnamen slechts één bestand met de naam ‘Schermopname (53).png’ in de map staat, terwijl hij verder leeg is.

 

Windows screenshots

Windows blijft hogere nummers toewijzen aan automatisch opgeslagen screenshots, ook al heb je oudere al verwijderd.

Windows Register

Windows slaat het nummer voor een nieuwe schermafbeelding op in het register, namelijk bij ScreenshotIndex in de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer. Via de Registereditor (die start je door op Windows+R te drukken en regedit in te typen) kun je daar een 1 invoeren of de waarde gewoon verwijderen. Windows begint dan weer van voren af aan te tellen en slaat eventueel reeds bestaande bestandsnamen over.

register; screenshot nummers reset

Om te zorgen dat Windows screenshots weer opnieuw gaat nummeren, moet je het Register induiken.

(Deze tekst is verschenen in c’t 6/2021, p.143)

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Meer handige tips lees je in c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

Windows bootmenu ontbreekt

Heb je Windows 10 en 11 naast elkaar geïnstalleerd, maar verschijnt er geen bootmenu na het herstarten? Dan kan het zijn dat je timer verkeerd staat i...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er