Nummering van Windows screenshots resetten

Daniel Dupré
0

Ik gebruik regelmatig de functie om in Windows screenshots te maken, door via de toetsencombinatie Windows+Print een afbeelding van het scherm automatisch op te slaan. Alleen blijft Windows de nummers van de screenshots verhogen, ook nadat ik oudere verwijderd heb. Is er een mogelijkheid om Windows weer vanaf 1 te laten beginnen bij de volgende screenshot?

Ja, die is er. Als je een screenshot maakt in Windows via de toetsencombinatie Windows+Print Scrn, komen de afbeeldingen automatisch terecht in de Schermopnamen-submap in de standaard Afbeeldingenmap van Windows met de naam ‘Schermopname (nummer).png’. Windows blijft dit nummer consequent verhogen. Ook als je een screenshot nadat je het gebruikt hebt meteen verwijdert, trekt Windows zich daar niets van aan en blijft het telkens hogere nummers toewijzen. Het kan daardoor gebeuren dat er in de map Schermopnamen slechts één bestand met de naam ‘Schermopname (53).png’ in de map staat, terwijl hij verder leeg is.

 

Windows screenshots

Windows blijft hogere nummers toewijzen aan automatisch opgeslagen screenshots, ook al heb je oudere al verwijderd.

Windows Register

Windows slaat het nummer voor een nieuwe schermafbeelding op in het register, namelijk bij ScreenshotIndex in de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer. Via de Registereditor (die start je door op Windows+R te drukken en regedit in te typen) kun je daar een 1 invoeren of de waarde gewoon verwijderen. Windows begint dan weer van voren af aan te tellen en slaat eventueel reeds bestaande bestandsnamen over.

register; screenshot nummers reset

Om te zorgen dat Windows screenshots weer opnieuw gaat nummeren, moet je het Register induiken.

(Deze tekst is verschenen in c’t 6/2021, p.143)

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er