Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Elwin Hodžić
0

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoon volume automatisch verandert in Windows 10 en Windows 11. In deze hotline geven we je twee oplossingen voor dit probleem.

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Er zijn eigenlijk twee oorzaken te bedenken voor het probleem dat Windows het microfoon volume automatisch verandert.  Voor beide oorzaken is er een aparte oplossing. Zo kun je het ”Exclusief beheer van dit apparaat door toepassingen toestaan” uitschakelen of je kunt de Xbox Game Bar uitschakelen.

Uitschakelen van “Exclusief beheer van dit apparaat door toepassingen toestaan”

Als je de instelling “Exclusief beheer van dit apparaat door toepassingen toestaan” wilt uitschalen, moet je eerst alle microfoons uitschakelen die op je pc zijn aangesloten. Doe dit ook voor uitgeschakelde microfoons om te voorkomen dat Windows 10 en Windows 11 denken dat ze het volume systeembreed en op verschillende apparaten moeten wijzigen. Hieronder volgen de stappen:

 1. Ga naar het configuratiescherm in Windows
 2. Klik op “Hardware en geluiden
 3. Klik op “Audioapparaten beheren”
 4. Ga naar het tabblad “Opnemen”
 5. Selecteer je microfoon & klik onderin het scherm op “Eigenschappen”
 6. Ga naar de optie “Geavanceerd” & verwijder het vinkje bij de optie “Exclusief beheer van dit apparaat door toepassingen toestaan”.


Uitschakelen van de Xbox Game Bar in Windows 11

Een andere oorzaak voor het probleem dat Windows het microfoon volume automatisch verandert is de Xbox Game Bar. Deze functie zit geïntegreerd in het besturingssysteem en heeft rechten om aan het geluid te sleutelen. Als je geen gebruikmaakt van deze functie, dan kun je deze dus ook gerust uitschakelen. Dit kan het probleem oplossen met het microfoon volume dat automatisch verandert. Om de Xbox Game Bar in Windows 11 uit te schakelen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar Instellingen (je kunt hiervoor ook de toetsencombinatie Windows + I gebruiken)
 2. Klik op “Gaming” in het linkervenster
 3. Schakel vervolgens d e optie ”Open Xbox Game Bar met deze knop op een controller” uit
 4. Schakel de optie “Open Xbox Game Bar” uit om de Xbox Game Bar uit te schakelen
 5. Klik op “Apps” in het linkerdeelvenster en selecteer de optie “Geïnstalleerde apps”
 6. Zoek de Xbox Game Bar-applicatie met behulp van de zoekbalk in de lijst met applicaties
 7. Klik op het pictogram met drie stippen voor de Xbox-gamebalk
 8. Klik vervolgens op “Geavanceerde opties”
 9. Selecteer “Nooit” in de lijst “App-machtigingen”
 10. Klik vervolgens op de knop “Beëindigen” om de Xbox Game Bar en alle bijbehorende processen onmiddellijk te beëindigen

Tot slot

Hopelijk hebben deze twee oplossing jou ook geholpen met het probleem dat Windows het microfoon volume automatisch verandert. Wil je meer van zulke handige oplossingen ontvangen? Vergeet dan niet om je in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief hieronder:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees ook onze andere tips:

 

Meer over

Audiowindows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows 11 gaming performance verbeteren? Zo doe je het!

Vanuit Microsoft is er een reactie gekomen op klachten over slechte Windows 11 gaming performance. Aan de hand van de tips in dit artikel kan jij je W...

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er