Werkt c’t WIMage nog na installatie van de Anniversary Update

Redactie
0

vraagtekenIk gebruik de in c’t 6/2016 genoemde c’t-WIMage om van de Windows-partities op mijn computer compacte images te maken – dat werkt prima. Maar gaat dat ook nog goed als ik de Anniversary Update op Windows 10 versie 1607 geïnstalleerd heb?

 

 

uitroeptekenIn principe wel. Het aanmaken en terugzetten van images werkt normaal en je kunt images van versie 1607 met andere Windows 10- en 8.1-images gewoon op dezelfde schijf blijven back-uppen. Microsoft heeft in 1607 echter een bug ingebouwd die tot een schoonheidsfoutje leidt. Images die met 1607 zijn aangemaakt, worden bij het terugzetten vanuit het setupprogramma wel samen met alle andere op de lijst aangeboden, maar dan zonder naam en beschrijving. Bij alle andere images van Windows 8.1 tot en met Windows 10 versie 1511 verschijnen de naam en beschrijving wel gewoon. Dat de namen van de 1607-images ontbreken is niet fijn, maar het maakt ze nog niet meteen onbruikbaar. De datum van de images wordt namelijk nog steeds weergegeven. Als dat voor het identificeren niet voldoende is, kun je als de lijst in beeld staat op Shift+F10 drukken om een Opdrachtprompt te openen. Daarin typ je ‘notepad’. Open hiermee nu het bestand Backuplist.txt, dat door c’t-WIMage bij het opslaan op USB-data is aangemaakt. Zoek hierin de datum en het nummer van de gewenste image op, sluit notepad weer en ga op de lijst van images naar de juiste image door te tellen.

De oorzaak van het probleem is kennelijk een bug in de door c’t-WIMage gebruikte Windows-tool dism.exe. Ons script gebruikt de dism.exe die bij de Windows-installatie hoort waarvan je een back-up wilt maken. Wanneer je je c’t-WIMage-usb-schijf nog onder Windows 10 versie 1511 met een 1511-iso hebt gemaakt, kun je het probleem ook anders oplossen. Via onderstaande link vind je een nieuw script,  ctwimage2a.bat, dat in tegenstelling tot het oude script de dism.exe gebruikt die op USB-data in de map ‘sources’ staat. Vervang de ctwimage2.bat op de usb-schijf door het nieuwe script. Een oplossing voor schijven die met de 1607-iso gemaakt zijn, kennen we nog niet. Microsoft heeft zich ook nog niet uitgesproken over deze bug.

Download zip-archief  met nieuwe scripts voor ct-WIMage (ctwimage2a-32.bat en ctwimage2a-64.bat)

ctnl1611_hotline_ctwimage2

Het programma dism.exe dat in Windows 10 zit, heeft een bug. Bij images die je met die versie maakt, laat setup.exe geen naam of beschrijving zien.

Deel dit artikel

Lees ook

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel w...

Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er