Windows 10 uittesten mogelijk?

Alieke van Sommeren
0

Ik wil iets in Windows 10 uitproberen en daar een schone installatie voor op mijn test-pc zetten. Mag ik daar mijn bestaande Windows-licentie voor gebruiken? Ik kan tenslotte het invoeren van de licentiecode tijdens de set-up overslaan. Betekent dit dat Microsoft zoiets toestaat?

Nee, helaas niet. Windows kun je niet testen voordat je het koopt. Je mag het invoeren van de licentiesleutel tijdens het installeren wel overslaan, maar desondanks moet je voor elke Windows-installatie een geldige licentie hebben. Dezelfde licentie afwisselend op een werk- en een test-pc gebruiken is dus niet toegestaan – ook niet tijdelijk.

Maar dat is niet zo erg, want voor testdoeleinden stelt Microsoft gratis een volwaardige Windows 10-­licentie beschikbaar. Het gaat dan om een volledig werkende Enterprise-editie die je 90 dagen lang onbeperkt kunt gebruiken. Een licentiecode is niet nodig omdat er automatisch een licentiecode wordt toegepast die in het systeem ingebakken zit. Die wordt geactiveerd zodra het systeem verbinding maakt met internet. Houd er echter wel rekening mee dat je die 90-dagenversie niet kunt omzetten naar een permanente installatie.

Een nadeel van de evaluatieversies uit het Evaluation Centre  is dat je alleen de Engelstalige versie van Windows kunt downloaden. Die kun je via de updates achteraf nog wel naar Nederlands omzetten, maar dat is toch weer een extra stap.

Om dat te doen, moet je na het installeren van het systeem je aanmelden met administratorrechten. Druk dan op Windows+i. Daarmee open je het Settings-venster van Windows. Klik op ‘Time & Language’ en klik links in het venster op Language. In het rechterdeel van het scherm kun je dan op het plusje klikken en door de lijst scrollen (of ‘Nederlands’ in het zoekveld intypen) om de Nederlandse taalpakketten te installeren en als voorkeurstaal in te stellen.

Meer handige tips in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er