Windows 10 geluid afspelen – makkelijk de juiste geluidsuitgang kiezen

Marco den Teuling
0

Hoe kan ik makkelijk in Windows 10 geluid afspelen via de juiste uitgang? Ik weet dat ik in de taakbalk van Windows 10 op het luidspreker pictogram kan klikken om te kiezen waar het geluid heen gaat. Maar kan dat wat overzichtelijker?

Ik heb op mijn Windows-pc twee speakers direct op de uitgang van het moederbord aangesloten. Daarnaast heb ik een koptelefoon aangesloten op de jack-poort van mijn beeldscherm dat via HDMI verbonden is.

Omdat beide zijn aangesloten, kan ik met een klik op het luidsprekerpictogram op de taakbalk kiezen welke uitgang Windows moet gebruiken voor het geluid. Maar daar worden ook allerlei uitgangen aangeboden die ik helemaal niet nodig heb, en de namen zijn ook zo cryptisch dat ik regelmatig de verkeerde kies. Kan ik daar iets aan veranderen?

geluidsuitgang kiezen in Windows 10 via luidspreker picotogram in de taakbalk

Kies makkelijker hoe je geluid afspelen wilt

Het menu waarin je kiest op welk apparaat je geluid afspelen wilt, kun je aanpassen. Druk op Windows+R en typ mmsys.cpl. Je komt op die manier snel bij een overzicht van alle geluid uitgangen.

Ongebruikte uitgangen kun je deactiveren:

  1. Klik in het overzicht met de rechtermuisknop op een uitgang die je niet gebruikt, bijvoorbeeld een ‘… Digital Output’.
  2. Kies ‘Uitschakelen’. Er verschijnt een zwarte pijl bij het pictogram van de uitgang.
  3. Uitgeschakelde uitgangen verschijnen niet meer in het menu waarin je het afspeelapparaat kiest (onder het luidsprekerpictogram op de taakbalk).
Windows 10 geluid afspelen apparaat kiezen menu aanpassen

Met maar twee apparaten in het menu kies je makkelijker waar je geluid wilt afspelen. De audiojack van de monitor is hier hernoemd naar ‘Opdekoptelefoon’.

Je kunt namen aanpassen als je ze niet duidelijk vindt:

  1. Klik met rechts op een uitgang en kies Eigenschappen.
  2. Ga naar het tabblad Algemeen.
  3. Pas de naam aan in het bovenste invoervak.
  4. Klik op ‘OK’ om te bevestigen.

Je kunt niet de volledige naam van de geluidsuitgang wijzigen, alleen het eerste deel (de bovenste regel van de hele omschrijving). Maar een goed herkenbare naam daar kan wel helpen makkelijker het apparaat te kiezen waarop je in Windows 10 geluid afspelen wilt.

Door de overbodige items uit het menu te verwijderen en de namen duidelijker te maken kies je niet meer zo snel per ongeluk de verkeerde geluidsuitgang.

Tip: zie je (naast de tijd en datum) geen luidspreker pictogram in de taakbalk?  Klik dan op het driehoekje naar boven om alle pictogrammen van het taakvak te laten zien.

 


Krijg meer tips om Windows 10 makkelijker te bedienen!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Heb je niet problemen met geluid afspelen in Windows, maar juist met het opnemen van geluid? Dan kun je controleren of het ligt aan vertragingen in Windows.

 

Lees uitgebreide workshops en reviews op je gemak in c't 08-09/2024

Meer over

AudioSpeakers

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er