Wifi-wachtwoord achterhalen in Windows 10

Daniel Dupré
0

Ik ben mijn wifi-wachtwoord vergeten, maar mijn Windows 10-computer meldt zich nog steeds automatisch aan op het netwerk. Is er een manier om het wachtwoord in leesbare tekst te zien?

 

Wifi-wachtwoord

Ja, dat valt gelukkig tevoorschijn te toveren. Je hebt dan wel administratorrechten nodig waarmee je een PowerShell of Opdrachtprompt kunt openen. Als je vervolgens netsh wlan show profile [WIFINAAM] key=clear invoert, worden de parameters van het wifiprofiel weergegeven. Onder ‘Security settings’ wordt dan achter ‘Key content’ het wifi-wachtwoord in leesbare tekst getoond. Je kunt een lijst van alle opgeslagen wifiprofielen te zien krijgen met netsh wlan show profile.

Zonder PowerShell

Als je genoeg hebt aan het wachtwoord van het wifinetwerk waar je momenteel mee verbonden bent, kun je het ook achterhalen via de Windows-interface. Typ ‘Netwerkverbindingen weergeven’ in het zoekveld en klik op het item uit het configuratiescherm dat als zoekresultaat verschijnt.

Klik met de rechtermuisknop op de wifiverbinding en selecteer Status in het snelmenu of kies na het selecteren van Wi-Fi bovenin het lint de optie ‘De status van deze verbinding weergeven’. In het ‘Status van Wi-Fi’-venster dat opent, selecteer je ‘Eigenschappen van draadloos netwerk’ en ga je naar het tabblad Beveiliging. Als je administratorrechten hebt, kun je klikken op ’Tekens weergeven’ om het wifiwachtwoord in leesbare tekst te zien.

Wifi-wachtwoord; stappen

Via het configuratiescherm van de netwerkverbindingen kom je er met administratorrechten achter wat het wifi-wachtwoord van de actieve wifiverbinding is.

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 3/2021, p. 141)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Meer handige tips lees je in c't magazine jan-feb/2022

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 driver nodig voor installatie (en oplossing voor cFOS Speed Driver)

Stopt Windows 11 setup ermee? Misschien is een Windows 11 driver nodig voor installatie, zoals de cFosSpeed Driver. Zo verhelp je dat.

Plusteken in Excel voor positieve getallen zetten

In Excel kun je een plusteken zetten voor de positieve getallen in een bepaalde kolom, zonder dat Excel denkt dat het een som is.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er