Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Marco den Teuling
0

Ik heb gehoord dat als je het zendvermogen van je wifirouter verlaagt, dat dit een averechts effect kan hebben en het totale energieverbruik van het systeem (router en client) juist verhoogt. Kan ik wel mijn wifi uitzetten voor energiebesparing en hem bijvoorbeeld ’s nachts helemaal uitschakelen?

Als je je wifi bijvoorbeeld op een Fritzbox 7590 op vaste tijden uitschakelt, dan daalt het energieverbruik volgens onze metingen met ongeveer 1,2 watt. Als je dan ’s nachts de wifi acht uur uitschakelt, bespaar je op jaarbasis rond de 3,5 kilowattuur. Als je 25 cent per kWh rekent, haalt dat de 1 euro niet eens. Of het ongemak je dat waard is, moet je zelf beoordelen. Het hangt er onder andere vanaf of je wifi ’s nachts voor andere apparaten dan je smartphone van belang is (zoals een beveiligingscamera of andere IoT-apparaten). Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk.

wifi uitzetten voor energiebesparing schema KPN Xperia box

Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.

Houd er daarbij wel rekening mee dat smartphones zonder wifi-verbinding afhankelijk van hun instelling dan naar het mobiele netwerk uitwijken om updates te downloaden. Dat gaat dan van je maandelijkse datavolume af. Bij Android-smartphones kun je dat bijvoorbeeld wijzigen bij de Instellingen van de Play Store via de menu-optie ‘Apps automatisch updaten’. Tik daarop en selecteer ‘Alleen via wifi’.

Wil je meten wat hoeveel het wifi uitzetten op je router scheelt in de energiekosten, dan kun je dat doen met een verbruiksmeter. Goedkope modellen, zoals in deze vergelijkende test van verbruiksmeters, heb je vanaf circa 15 euro. Als je dat alleen met de bespaarde stroomkosten voor de router moet terugverdienen ben je lang bezig, maar zo’n meter kun je in je hele huis gebruiken om echte stroomvreters op te sporen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't magazine jan-feb/2022

Meer over

Wifi

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 driver nodig voor installatie (en oplossing voor cFOS Speed Driver)

Stopt Windows 11 setup ermee? Misschien is een Windows 11 driver nodig voor installatie, zoals de cFosSpeed Driver. Zo verhelp je dat.

Plusteken in Excel voor positieve getallen zetten

In Excel kun je een plusteken zetten voor de positieve getallen in een bepaalde kolom, zonder dat Excel denkt dat het een som is.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er