Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Marco den Teuling
3

Ik heb gehoord dat als je het zendvermogen van je wifirouter verlaagt, dat dit een averechts effect kan hebben en het totale energieverbruik van het systeem (router en client) juist verhoogt. Is het mogelijk om te bezuinigen op stroomkosten door bijvoorbeeld de wifi ’s nachts uit te zetten?

Wij hebben het antwoord op deze vraag voor je beantwoord in dit artikel over WiFi uitzetten voor energiebesparing.

Als je je wifi bijvoorbeeld op een Fritzbox 7590 op vaste tijden uitschakelt, dan daalt het energieverbruik volgens onze metingen met ongeveer 1,2 watt. Als je dan ’s nachts de wifi acht uur uitschakelt, bespaar je op jaarbasis rond de 3,5 kilowattuur. Door de toenemende energieprijzen van dit jaar, betaal je al gauw zo’n 75 cent per kWh (wat eventueel nog kan oplopen). Dit betekent dat je op jaarbasis zo’n 2,63 euro kan besparen. Of het ongemak je dat waard is, moet je zelf beoordelen. Het hangt er onder andere vanaf of je wifi ’s nachts voor andere apparaten dan je smartphone van belang is (zoals een beveiligingscamera of andere IoT-apparaten). Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk.

wifi uitzetten voor energiebesparing schema KPN Xperia box

Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.

Houd er daarbij wel rekening mee dat smartphones zonder wifi-verbinding afhankelijk van hun instelling dan naar het mobiele netwerk uitwijken om updates te downloaden. Dat gaat dan van je maandelijkse datavolume af. Bij Android-smartphones kun je dat bijvoorbeeld wijzigen bij de Instellingen van de Play Store via de menu-optie ‘Apps automatisch updaten’. Tik daarop en selecteer ‘Alleen via wifi’.

Wil je meten wat hoeveel het wifi uitzetten op je router scheelt in de energiekosten, dan kun je dat doen met een verbruiksmeter. Goedkope modellen, zoals in deze vergelijkende test van verbruiksmeters, heb je al vanaf circa 15 euro. Om zo’n verbruiksmeter terug te verdienen met alleen de bespaarde stroomkosten van je router is echter lastig. Gelukkig is het mogelijk om met zo’n meter echte stroomvreters in het hele huis op te sporen en daardoor wellicht te besparen op de energierekening.

Zie het namelijk zo: lukt het je om op meerdere apparaten (zoals op je router) enkele euro’s per jaar te besparen op de energierekening? Dan kan dit met de huidige energieprijzen nog best wel wat leuks opleveren onderaan de eindstreep!

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 06/2024

Meer over

Wifi

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Max
Lezer
Max

Mijn modem verbruikt 12W; ‘s-nachts 8h uitzetten levert dan op jaarbasis geen 3.5 maar 35 kWh op!