Wekker gaat niet af bij Android 10

Marco den Teuling
0

Mijn smartphone heeft onlangs een update naar Android 10 gekregen. Sindsdien werkt mijn wekker-app uit de Play Store niet meer, de wekker gaat niet af. Hoe kan ik dat oplossen?

Bij Android 10 gaat het systeem anders om met apps die vanuit de achtergrond geluiden willen afspelen of die op het vergrendelscherm zichtbaar willen zijn. Bij wekker-apps die je uit de appstore hebt geïnstalleerd, heeft dat tot gevolg dat je geen wektoon hoort wanneer de smartphone vergrendeld is – wat doorgaans het geval is als je slaapt. De standaard geïnstalleerde klok in Android heeft daar geen last van, die werkt zonder beperkingen.

Als gebruiker kun je daar niets aan veranderen, dat moet via een update van de app gebeuren. Voor de meeste wekker-apps is er inmiddels een update verschenen. Meestal wordt Android 10 dan bij de beschrijving genoemd. Als de laatste update nog ergens uit (begin) 2019 of eerder stamt, zal die Android 10 nog niet ondersteunen. Als er nog steeds geen update verschenen is van je favoriete wekker, dan kun je beter naar een andere app op zoek gaan.

play store update wekker gaat niet af Android

Als een wekker-app niet is geüpdatet voor Android 10 kan dat de reden zijn dat hij niet goed werkt.

Indien de app stil blijft ondanks dat er expliciet wordt gezegd dat hij Android 10 ondersteunt, dan kan een te agressief ingestelde stroombesparingsinstelling de oorzaak zijn. Ga bij ‘Instellingen / Apps- en meldingen’ naar de optie ‘Speciale app-toegang’ (bij ­sommige smartphones te vinden via het driepuntjes-menu) en dan naar Batterijoptimalisatie. Deze optie kun je eventueel ook vinden onder de instellingen voor de batterij (onder batterijbesparing). Schakel bovenaan de optie van ‘Niet geoptimaliseerd’ om naar ‘Alle apps’ en schakel dan het optimaliseren voor je wekker-app uit. Als daar de accuoptimalisatie wel ingeschakeld is, dan gaat de wekker mogelijk nog steeds niet af.

Sommige smartphonefabrikanten implementeren nog heftigere stroombesparingsmodi. Kijk daarom ook even bij de batterij-instellingen of daar nog andere instellingen zijn die iets dergelijks doen. Het kan ook zijn dat de wekker-app na een herstart van het toestel niet automatisch weer actief wordt en daardoor niet afgaat. Dit wordt bijvoorbeeld bij toestellen van Xiaomi geregeld onder ‘Apps \ Toestemmingen \ Automatisch starten’.

Wekker gaat niet af bij Android 10 geen alarm app

Controleer alle toestemmingen voor je wekker-app (hier Timely) en kijk naar instellingen als batterijbesparing of automatisch starten.

Als je je smartphone voordat je gaat slapen in de niet-storenmodus zet, moet je de rechten controleren bij ‘Toegang tot ‘Niet storen’’ (eveneens te vinden bij ‘Speciale app-toegang’). Daar moet de schakelaar van de wekker-app ingeschakeld zijn om er zeker van te zijn dat die werkt.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er