Virtuele machines starten niet na updaten software

Marco den Teuling
0

vraagtekenIk heb kortgeleden mijn VMware geüpdatet van 12 naar 14. Maar nu starten mijn virtuele machines niet meer. Ik krijg de foutmelding ‘This host does not support virtualizing real mode. The Intel ‘VMX Unrestricted Guest’ feature is necessary to run this virtual machine on an Intel processor.’ Wat is het probleem met de virtuele machines?

 

 

uitroepteken

De nieuwste versie 14 van VMware Workstation Pro en VMware Workstation Player werkt in tegenstelling tot de voorgaande versies alleen met processors van na 2011. Dat wil zeggen vanaf Intel Core i-2000 ‘Sandy Bridge’ respectievelijk AMD FX ‘Bulldozer’. Op oudere computers, notebooks en servers met de eerste Core i-generatie, Core 2 of AMD Phenom draait de nieuwste VMware niet meer.

Er is altijd een uitzondering op de regel. Bij systemen met AMD-combiprocessor uit de A-serie werkt de virtualisatie met VMware Workstation 14 pas vanaf de tweede APU-generatie Trinity uit 2012. Goed beschouwd zijn de eisen aan de processors nog wat specifieker, want voor enkele oudere Atom- en Bobcat-typen is er evenmin ondersteuning. Dit valt te lezen in de release notes van VMware Workstation 14 Pro.

Bovendien zijn er enkele processors van voor 2011 waarop Workstation 14 Pro wel draait. Daartoe behoren Xeons (Westmere-EP) uit de 3600- en 5600-series en de toentertijd sterkste quadcore desktopcpu’s, dus de Core i7-900. Wanneer met deze processors toch de bovengenoemde foutmelding verschijnt, dan kun je in het configuratiebestand de regel monitor.allowLegacyCPU = "true" toevoegen. Maar gebruikers berichten dat de virtuele machines hiermee wel heel erg langzaam draaien.

De reden voor de nieuwe hardware-eisen van VMware Workstation Pro 14 is de virtualisatiefunctie ‘Unrestricted Guest’ (UG), die Intel pas met de Westmere-architectuur heeft ingevoerd. De processorgegevens en de naam van de architectuurgeneratie kun je met een diagnose-tool zoals CPU-Z uitlezen. Intel heeft op ark.intel.com een database met cpu-gegevens gezet.

Eventueel kun je kijken naar alternatieven voor VMWare Workstation, zoals bij deze vergelijking tussen verschillende programma’s voor het draaien van een virtuele machine voor Windows.

virtuele machines starten niet VMware

 

 

Deel dit artikel

Lees ook

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

Windows bootmenu ontbreekt

Heb je Windows 10 en 11 naast elkaar geïnstalleerd, maar verschijnt er geen bootmenu na het herstarten? Dan kan het zijn dat je timer verkeerd staat i...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er