Videokaart pc testen – zo controleer je de belasting bij berekeningen

Redactie
0

Wil je controleren hoe hard de grafische kaart moet werken bij berekeningen? Bij de videokaart pc testen kun je kijken naar het ingebouwde Windows Taakbeheer. Maar dan moet je wel op de juiste plek kijken anders krijg je verkeerde informatie. Zo zit het. 

Ook al is een programma druk met de grafische kaart aan het rekenen, Windows Taakbeheer beweert in de Processen-weergave (bij ‘GPU’) dat de kaart niet volledig wordt gebruikt. Hoe kan je bij de videokaart pc testen dan wel de juiste informatie krijgen?

We geven hieronder een optie om via Taakbeheer de werkelijke belasting te zien bij de videokaart van de pc testen, plus een downloadlink naar een hulpprogramma.

op het tabblad Processen zie je niet de echte belasting van de videokaart bij berekeningen

Taakbeheer toont hier niet de echte belasting bij berekeningen op de videokaart (GPU) testen.

Taakbeheer gebruiken bij berekeningen op de videokaart testen

Je opent het ingebouwde Taakbeheer snel via rechtsklikken op de startknop en ‘Taakbeheer’ kiezen. Maar afhankelijk van de weergave is het Taakbeheer een onbetrouwbare bron van informatie.

Onder Processen wordt bijvoorbeeld geen gebruik weergegeven als je algemene berekeningen (GPGPU) op de grafische kaart oftewel gpu uitvoert.

Dat geldt voor programma’s zoals de Folding At Home-client, maar ook voor andere taken die door de videokaart worden versneld via OpenCL, CUDA of OptiX, zoals in het renderprogramma Blender.

Taakbeheer – prestaties videokaart (GPU)

Kijk in Taakbeheer op het tabblad Prestaties in de gpu-sectie. Je ziet hier bijvoorbeeld grafieken die aangeven hoe zwaar de videokaart wordt belast bij coderen of decoderen van video’s (‘Video Encode’ en ‘Video Decode’). Hier vind je bij berekeningen op de grafische kaart ook een grafiek met de naam Compute X, waarbij X staat voor een getal dat begint bij 0.

Als je die niet ziet, kun je op de naam van een van de weergegeven grafieken klikken, zoals ‘3D’, om in het menu dat opent in plaats daarvan een van de ‘Compute’-instanties te selecteren.

taakbeheer GPU belasting bekijken

Een van de sensoren toont ook het gebruik voor GPGPU-taken.

De driver van de videokaart moet dergelijke informatie wel goed doorgeven aan Windows om het in Taakbeheer te kunnen bekijken. Als alternatief kun je een los hulpprogramma installeren.


Ontvang gratis meer tips voor testen van je videokaart en pc, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Gratis hulpprogramma voor videokaart testen

Als je het niet erg vindt een apart (klein) programma te downloaden om de videokaart te testen, kun je bijvoorbeeld GPU-Z downloaden. De standaard versie is een .exe-programma dat je kunt uitvoeren zonder installeren.

Het gratis hulpprogramma GPU-Z geeft de gewenste informatie op het tabblad Sensors bij ‘GPU Load’.

videokaart pc belasting bekijken in GPU-Z

Voor systemen met meerdere gpu’s, bijvoorbeeld als je een geïntegreerde grafische kaart in de cpu en een losse videokaart hebt, moet je erop letten dat je de juiste grafische eenheid hebt gekozen.

Meer over pc en videokaart testen

(Deze informatie verscheen eerder in c’t 4, 2022, pagina 142)

Lees meer info over testen en pc hardware in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Lees ook

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Wilde je graag Chat GPT gebruiken maar kreeg je de melding 'Chat GPT is at capacity right now'? Het kan vervelend zijn om te horen dat Chat GPT niet w...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoon volume automatisch verandert in Windows 10 en Windows 11. In deze hotline geven we je twee o...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er