Verkenner met specifieke map starten

Daniel Dupré
0

Is er een manier om Windows Verkenner zover te krijgen dat het programma automatisch met een specifieke map opent? Ik krijg dat niet voor elkaar bij Windows 10. Bij de eigenschappen van de snelkoppeling voor Verkenner op de taakbalk kan ik het veld Doel niet wijzigen.

Wat kort door de bocht gezegd kent Windows twee soorten snelkoppelingen: snelkoppelingen die naar gewone bestanden en programma’s verwijzen en snelkoppelingen die naar zogenaamde shellobjecten refereren. Alleen de eerste kun je naar eigen wens aanpassen. De snelkoppeling naar Verkenner, die Windows standaard op de taakbalk aanmaakt, is van de laatste soort.

Om een nieuwe snelkoppeling te maken, klik je met de rechtermuisknop op een lege plek ergens op je bureaublad en selecteer je ‘Nieuw / Snelkoppeling’ in het pop-upmenu. Als locatie van het item voer je het commando in waarmee je Verkenner in een specifieke map start, bijvoorbeeld %windir%\Explorer. exe /e,D:\. Voor de naam in de tweede stap is iets als Verkenner of de naam van de schijf of map waarnaar verwezen wordt een goede keuze. Na het klikken op Voltooien staat de snelkoppeling op het bureaublad.

Verkenner explorer

Met een snelkoppeling laat je Verkenner standaard met een specifieke map openen.

Om die naar de taakbalk te verplaatsen, klik je er met de rechtermuisknop op en selecteer je ‘Aan taakbalk vastmaken’, of je sleept de snelkoppeling naar de taakbalk. Als je je stoort aan de oude snelkoppeling naar Verkenner of de nieuwe snelkoppeling die je zojuist op het bureaublad hebt gemaakt, kun je beide verwijderen.

Als alternatief kun je ook externe tools gebruiken zoals Q-Dir van Software OK. Met deze handige tool kun je meerdere Verkennen vensters in één venster tonen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook tot vier mappen standaard openen. Daarvoor stel je eerst de vensters en mappen in Q-Dir in zoals je ze wilt hebben, en kun je de gewenste instellingen als snelkoppeling op je bureaublad opslaan.

Q-Dir; verkenner; explorer

Q-Dir is een handige tool waarmee je eenvoudig instelt dat het Verkenner-venster een of meerdere specifieke mappen standaard opent.

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

Meer handige tips lees je in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er