USB-C-voeding laadt laptop niet op

Daniel Dupré
0

Mijn laptop heeft een voeding met een USB-C-aansluiting. Ik heb een reservevoeding gekocht die USB Power Delivery (USB-PD) ondersteunt. Helaas lukt het niet om mijn laptop daarmee op te laden. Wat zou de reden kunnen zijn? En weten jullie waar ik een compatibele voeding kan vinden die goedkoper is dan de dure originele accessoires?

Sommige laptops kun je opladen via USB-PD met een USB-C-aansluiting, maar ze vergen wel een laadspanning van ten minste 20 volt. Veel USB-PD voedingsadapters met minder dan 60 watt nominaal vermogen leveren 15 volt of minder. Met USB Power Delivery komen de voeding en het mobiele apparaat namelijk een hogere spanning overeen dan de gebruikelijke 5 volt voor usb – tot 20 volt is mogelijk. De standaard 45-watt USB PD voedingen kunnen echter ook 15 volt en 3 ampère leveren (vermogen = spanning × stroom). Voor veel laptops is dat te weinig, die kunnen tijdens gebruik alleen worden opgeladen als de voeding minstens 20 volt levert.

Vrijwel alle USB-PD-voedingen met minimaal 60 watt (20V/3A) kunnen de benodigde 20 volt leveren. Theoretisch zou je ook 75 watt kunnen bereiken (met 15V × 5A), maar voor zover wij weten kom je dat nauwelijks tegen omdat de sterkere stroom tot hogere verliezen leidt in de kabel.

Power Delivery

Met een oplader met Power Delivery kun je via USB-C ook een laptop opladen die dit ondersteunt – alleen werkt dit in de praktijk niet altijd even goed.

Maar zelfs als de voeding 20 volt levert, is het nog niet gegarandeerd dat je laptop met de gebruikelijke snelheid of überhaupt zal laden. Dat komt omdat de voedingseenheid voldoende stroom moet leveren, vooral als de laptop tijdens het opladen tegelijkertijd ook gebruikt wordt.

Bovendien is de laadkabel ook belangrijk: voor het meer dan 60 watt aan vermogen zijn elektronisch gemarkeerde USB-C-kabels nodig. In de stekker van dergelijke ‘e-cables’ zit een chip die ervoor zorgt dat de voedingseenheid en het mobiele apparaat betrouwbaar tot 5 ampère stroom kunnen overdragen.

Sommige laptops kunnen via USB-C alleen met de originele voeding op volle kracht worden opgeladen. Als je geen compatibiliteitsinformatie kunt vinden van de fabrikant van de laptop of de voeding, kun je weinig anders dan alleen uitproberen of het werkt.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c't 05/2024

Meer over

NotebooksUSB

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er