Usb-adapter van type-A naar type-C (USB 3.1)

Marco den Teuling
0

vraagteken

De verschillende USB 3.1-standaarden zorgen bij mij voor verwarring. USB 3.1 Gen 1 en USB 3.0 halen een snelheid van 5 Gbit/s, USB 3.1 Gen 2 komt tot 10 Gbit/s en USB 3.2 verdubbelt dit nog eens. Maar bij USB 3.1 zijn er ook verloopkabels met een type-C stekker en type-A connector. Is bij zo’n usb-adapter de snelheid beperkt tot 5 Gbit/s of werkt die ook met 10 Gbit/s? En hoe zit het met USB 3.2?

 

 

uitroepteken

USB 3.1 Gen 2 is zowel voor type-A als type-C connectors gespecificeerd. Een kabel of usb-adapter zoals je beschrijft kan dus via de twee high-speed aderparen 10 Gbit/s bruto doorvoeren naar een ingeplugde type-A-stekker.

Het verschil met USB 3.1 Gen 1 (en ook USB 3.0) zit niet in de bedrading maar in de hogere tekensnelheid en een efficiëntere codering bij USB 3.1 Gen 2.

Pas bij het geplande USB 3.2 zijn meer er aderparen nodig in stekkers en kabels, waardoor USB-C aan beide uiteinden van de kabel vereist wordt. Een usb-adapter zoals beschreven van type-A naar type-C heeft niet alle benodigde aderparen voor USB 3.2. De datadoorvoer is bij USB 3.2 afhankelijk van alle verbindingen. Daarmee vervalt ook het gelijktijdig doorgeven van DisplayPortsignalen, die bijvoorbeeld bij USB-C-docks wordt gebruikt.

Lees meer over de nieuwe functies van USB-C of meer details over alle ins en outs van USB-C. In c’t magazine 5, 2017 vind je nog meer informatie en tests van onder andere USB-C monitoren en adapters.

 

Meer over

USB

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel w...

Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er