Toets instellen voor game-screenshot

Daniel Dupré
0

Ik kan in lang niet al mijn Linux-games een toets definiëren voor het maken van screenshots. Bij Steam is die functie geïntegreerd, maar ik heb echter ook games die niet op Steam zitten. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik onder Linux met één druk op de knop een screenshot kan maken en dat in een specifieke map terechtkomt (met een herkenbare bestandsnaam)?

 

Een heel simpele oplossing daarvoor is scrot, een commandline-tool. De meeste bekende distributies bieden die in hun pakketbronnen. Bij Ubuntu en Debian installeer je hem met de opdracht:

sudo apt install scrot

Test de scrot-tool eerst in een terminalvenster voordat je er een toets aan toewijst. Je kunt in scrot variabelen in de bestandsnamen gebruiken. Zo slaat het volgende commando een screenshot op met de huidige datum en tijd:

scrot ‘%Y-%m-%d_%T_screenshot.png’ -e ‘mv $f ~/Afbeeldingen/screenshots/’

Daarbij zorgt -e ervoor dat het screenshot naar het opgegeven programma wordt gestuurd. Dat is hier mv, dat het bestand verplaatst naar de opgegeven map met een bestandsnaam als 2019-3-25_15:33:41_ screenshot.png. Gebruik je twee monitoren, dan moet je bovendien de parameter -u gebruiken. Die zorgt ervoor dat alleen het actieve venster wordt opgeslagen, in dit geval de game.

Linux Scrot

Om een toetsencombinatie te definiëren voor de scrot-opdracht ga je bij de Gnome-instellingen naar Toetsenbord en klik je op de knop met het plusteken.

 

Als het commando naar behoren werkt, kun je er een sneltoets aan koppelen. Hoe je dat doet verschilt per desktopomgeving (en taal). Bij XFCE zoek je in het menu naar Keyboard. In het bijbehorende dialoogvenster ga je naar ‘Application Shortcuts’ en klik je op Add. Voer de gewenste opdracht in, klik op OK en druk daarna op een toetsencombinatie.

Bij Gnome open je de Instellingen en ga je naar Toetsenbord. Klik helemaal onderaan in de lijst op de knop met het plusteken om een item toe te voegen. Typ een naam in en vul daaronder het scrot-commando in. Na een klik op de knop ‘Sneltoets instellen’ druk je op de gewenste toetsencombinatie. Met Toevoegen rond je het proces af.

 

Meer handige tips vind je in c't mei/2020

Deel dit artikel

Lees ook

Geheugenkaart werkt niet meer: geheugenkaart ontgrendelen

Mijn geheugenkaart werkt niet meer en zelfs formatteren lukt niet meer. Zowel Windows, Linux als Android kunnen er niets mee. Wat kan ik nog doen?

AMD Ryzen blokkeert handtekening

Onlangs heb ik een nieuwe AMD Ryzen-computer aangeschaft en nu lukt het me niet meer om e-mails in Outlook met mijn digitale certificaat te onderteken...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er