Thuisbioscoop opgehelderd: oude receivers onbruikbaar voor 4K?

Alieke van Sommeren
0

AV receiver

Sommige mensen schrikken er voor terug om een voor 4K geschikte tv of beamer te kopen omdat ze denken dat hun bestaande AV-receiver nutteloos zal zijn in de nieuwe set-up.

Bang dat je het zonder thuisbioscoopgeluid moeten stellen tot je een 4K-model koopt? Die angst is ongegrond. Het aansluiten van een UHD-blu-ray-spelers op een oudere AV-receiver is bijzonder eenvoudig, aangezien die twee HDMI-poorten voor dat doel heeft.

Er is een hoofduitgang, die video en audio doorgeeft en uitgerust is met HDCP 2.2 als kopieer­beveiliging voor 4K-beeldweergave, en een secun­daire uitgang die alleen het audiospoor doorgeeft. Bovendien hebben de meeste spelers een optische of coaxiale digitale audio-uitgang.

Als je een 4K-compatibele AV-receiver met HDCP 2.2-ondersteuning hebt, sluit die dan aan op de HDMI-­hoofduitgang die wordt gebruikt voor beeld en geluid. Is je AV-receiver wat ouder en heeft hij geen ondersteuning voor HDCP 2.2, dan wordt de HDMI-­hoofduitgang alleen gebruikt om het beeld naar de 4K-tv of de beamer te sturen. Het geluid wordt dan uit de secundaire HDMI-uitgang of de digitale audio-­uitgang gehaald, afhankelijk van de mogelijkheden van de AV-receiver.

Het wordt lastiger bij 4K-mediaspelers die maar één HDMI-uitgang hebben. Als je daar een AV-receiver zonder HDCP 2.2 ondersteuning op aansluit, krijg je in het beste geval een full-hd-beeld of alleen een foutmelding. Een digitale audio-uitgang is bij mediaspelers erg zeldzaam. Voor die apparaten zijn adapters beschikbaar die de digitale audiosignalen uit de HDMI-datastroom kunnen halen. Let er wel goed op dat het video­signaal nog steeds de 4K-tv bereikt met een volledig kleurbereik en een refreshrate tot 60 Hz.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven, tips en aanbiedingen.

Meer fabels ontkracht in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Beamer met 4K versus pseudo-4K en full hd

Beamer met 4K versus pseudo-4K en full hd: de prijsverschillen zijn groot, maar hoe duidelijk is het verschil in scherpte en beeldkwaliteit tussen die...

Barebone als 4K-speler

De Intel-barebone NUC7CJYH van circa 120 euro kan twee 4K-schermen aansturen dankzij twee HDMI-2.0-aansluitingen. Hij is zuinig en stil, maar niet al ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er