Thuisbioscoop opgehelderd: oude receivers onbruikbaar voor 4K?

Alieke van Sommeren
0

AV receiver

Sommige mensen schrikken er voor terug om een voor 4K geschikte tv of beamer te kopen omdat ze denken dat hun bestaande AV-receiver nutteloos zal zijn in de nieuwe set-up.

Bang dat je het zonder thuisbioscoopgeluid moeten stellen tot je een 4K-model koopt? Die angst is ongegrond. Het aansluiten van een UHD-blu-ray-spelers op een oudere AV-receiver is bijzonder eenvoudig, aangezien die twee HDMI-poorten voor dat doel heeft.

Er is een hoofduitgang, die video en audio doorgeeft en uitgerust is met HDCP 2.2 als kopieer­beveiliging voor 4K-beeldweergave, en een secun­daire uitgang die alleen het audiospoor doorgeeft. Bovendien hebben de meeste spelers een optische of coaxiale digitale audio-uitgang.

Als je een 4K-compatibele AV-receiver met HDCP 2.2-ondersteuning hebt, sluit die dan aan op de HDMI-­hoofduitgang die wordt gebruikt voor beeld en geluid. Is je AV-receiver wat ouder en heeft hij geen ondersteuning voor HDCP 2.2, dan wordt de HDMI-­hoofduitgang alleen gebruikt om het beeld naar de 4K-tv of de beamer te sturen. Het geluid wordt dan uit de secundaire HDMI-uitgang of de digitale audio-­uitgang gehaald, afhankelijk van de mogelijkheden van de AV-receiver.

Het wordt lastiger bij 4K-mediaspelers die maar één HDMI-uitgang hebben. Als je daar een AV-receiver zonder HDCP 2.2 ondersteuning op aansluit, krijg je in het beste geval een full-hd-beeld of alleen een foutmelding. Een digitale audio-uitgang is bij mediaspelers erg zeldzaam. Voor die apparaten zijn adapters beschikbaar die de digitale audiosignalen uit de HDMI-datastroom kunnen halen. Let er wel goed op dat het video­signaal nog steeds de 4K-tv bereikt met een volledig kleurbereik en een refreshrate tot 60 Hz.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer fabels ontkracht in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Beamer met 4K versus pseudo-4K en full hd

Beamer met 4K versus pseudo-4K en full hd: de prijsverschillen zijn groot, maar hoe duidelijk is het verschil in scherpte en beeldkwaliteit tussen die...

Barebone als 4K-speler

De Intel-barebone NUC7CJYH van circa 120 euro kan twee 4K-schermen aansturen dankzij twee HDMI-2.0-aansluitingen. Hij is zuinig en stil, maar niet al ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er