Thuisbioscoop opgehelderd: geen UHD-blu-rays op full-hd-tv’s?

Alieke van Sommeren
0

Video’s op UHD-discs hebben niet alleen een hogere reso­lutie, maar bevatten ook een grotere kleurruimte en een groter contrastbereik (HDR). Dan zou dus de stelling ‘kan niet’ kloppen: de videobeelden ­kunnen niet ­worden weergegeven door full-hd-tv’s met een standaard contrastbereik en normale kleurruimte.

Op UHD-blu-rays met HDR is ook geen SDR-versie te vinden. Bovendien loopt de video-uitgang van UHD-­­bluray-­­spelers via een HDMI-output met versie 2.0a, terwijl HD-televisies meestal maximaal HDMI 1.4 onder­steunen. Dat UHD-blu-rays niet kunnen worden afgespeeld op een HD-tv klopt echter niet helemaal. Want zelfs in het tijdperk van UHD-blu-rays en 4K-videostreams, blijven ­HD-tv’s hun werk in veel huishoudens nog prima doen.

Waarom zou je de tv de deur uit doen als hij nog prima werkt, en een fatsoenlijke 4K-tv nog flink wat geld kost? Die groep gebruikers zou dan gewoonweg geen UHD-blu-ray-speler kopen. De industrie zag dat ook in en nam de ­nodige stappen om ervoor te zorgen voor compatibiliteit met HD-televisies.

Niet alleen is elke UHD-blu-ray-speler in staat om het 4K-beeld van UHD-discs te downsamplen naar HD-resolutie, maar de video­processors in de apparaten kunnen HDR-video­beelden met de grotere BT.2020-kleurruimte altijd converteren naar SDR en Rec.709-kleurruimte.

Ook de kopieerbeveiliging HDCP 2.2 vormt meestal geen probleem bij het afspelen van UHD-blu-rays, omdat die alleen actief is via de HDMI-­uitgang als die op 4K staat. Wanneer de 4K-disk echter in Full HD wordt afgespeeld, schakelt de speler terug naar HDCP 1.4, wat compatibel is met gewone HD-­televisies.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven, tips en aanbiedingen.

Meer misvattingen opgehelderd in c't magazine nov/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Barebone als 4K-speler

De Intel-barebone NUC7CJYH van circa 120 euro kan twee 4K-schermen aansturen dankzij twee HDMI-2.0-aansluitingen. Hij is zuinig en stil, maar niet al ...

Beamer met 4K versus pseudo-4K en full hd

Beamer met 4K versus pseudo-4K en full hd: de prijsverschillen zijn groot, maar hoe duidelijk is het verschil in scherpte en beeldkwaliteit tussen die...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er