Thuisbioscoop opgehelderd: geen UHD-blu-rays op full-hd-tv’s?

Alieke van Sommeren
0

Video’s op UHD-discs hebben niet alleen een hogere reso­lutie, maar bevatten ook een grotere kleurruimte en een groter contrastbereik (HDR). Dan zou dus de stelling ‘kan niet’ kloppen: de videobeelden ­kunnen niet ­worden weergegeven door full-hd-tv’s met een standaard contrastbereik en normale kleurruimte.

Op UHD-blu-rays met HDR is ook geen SDR-versie te vinden. Bovendien loopt de video-uitgang van UHD-­­bluray-­­spelers via een HDMI-output met versie 2.0a, terwijl HD-televisies meestal maximaal HDMI 1.4 onder­steunen. Dat UHD-blu-rays niet kunnen worden afgespeeld op een HD-tv klopt echter niet helemaal. Want zelfs in het tijdperk van UHD-blu-rays en 4K-videostreams, blijven ­HD-tv’s hun werk in veel huishoudens nog prima doen.

Waarom zou je de tv de deur uit doen als hij nog prima werkt, en een fatsoenlijke 4K-tv nog flink wat geld kost? Die groep gebruikers zou dan gewoonweg geen UHD-blu-ray-speler kopen. De industrie zag dat ook in en nam de ­nodige stappen om ervoor te zorgen voor compatibiliteit met HD-televisies.

Niet alleen is elke UHD-blu-ray-speler in staat om het 4K-beeld van UHD-discs te downsamplen naar HD-resolutie, maar de video­processors in de apparaten kunnen HDR-video­beelden met de grotere BT.2020-kleurruimte altijd converteren naar SDR en Rec.709-kleurruimte.

Ook de kopieerbeveiliging HDCP 2.2 vormt meestal geen probleem bij het afspelen van UHD-blu-rays, omdat die alleen actief is via de HDMI-­uitgang als die op 4K staat. Wanneer de 4K-disk echter in Full HD wordt afgespeeld, schakelt de speler terug naar HDCP 1.4, wat compatibel is met gewone HD-­televisies.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer misvattingen opgehelderd in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Barebone als 4K-speler

De Intel-barebone NUC7CJYH van circa 120 euro kan twee 4K-schermen aansturen dankzij twee HDMI-2.0-aansluitingen. Hij is zuinig en stil, maar niet al ...

Beamer met 4K versus pseudo-4K en full hd

Beamer met 4K versus pseudo-4K en full hd: de prijsverschillen zijn groot, maar hoe duidelijk is het verschil in scherpte en beeldkwaliteit tussen die...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er