Video’s op UHD-discs hebben niet alleen een hogere resolutie, maar bevatten ook een grotere kleurruimte en een groter contrastbereik (HDR). Dan zou dus de stelling ‘kan niet’ kloppen: de videobeelden kunnen niet worden weergegeven door full-hd-tv’s met een standaard contrastbereik en normale kleurruimte.
Op UHD-blu-rays met HDR is ook geen SDR-versie te vinden. Bovendien loopt de video-uitgang van UHD-bluray-spelers via een HDMI-output met versie 2.0a, terwijl HD-televisies meestal maximaal HDMI 1.4 ondersteunen. Dat UHD-blu-rays niet kunnen worden afgespeeld op een HD-tv klopt echter niet helemaal. Want zelfs in het tijdperk van UHD-blu-rays en 4K-videostreams, blijven HD-tv’s hun werk in veel huishoudens nog prima doen.
Waarom zou je de tv de deur uit doen als hij nog prima werkt, en een fatsoenlijke 4K-tv nog flink wat geld kost? Die groep gebruikers zou dan gewoonweg geen UHD-blu-ray-speler kopen. De industrie zag dat ook in en nam de nodige stappen om ervoor te zorgen voor compatibiliteit met HD-televisies.
Niet alleen is elke UHD-blu-ray-speler in staat om het 4K-beeld van UHD-discs te downsamplen naar HD-resolutie, maar de videoprocessors in de apparaten kunnen HDR-videobeelden met de grotere BT.2020-kleurruimte altijd converteren naar SDR en Rec.709-kleurruimte.
Ook de kopieerbeveiliging HDCP 2.2 vormt meestal geen probleem bij het afspelen van UHD-blu-rays, omdat die alleen actief is via de HDMI-uitgang als die op 4K staat. Wanneer de 4K-disk echter in Full HD wordt afgespeeld, schakelt de speler terug naar HDCP 1.4, wat compatibel is met gewone HD-televisies.