Thuisbioscoop opgehelderd: 3D audio van tv naar receiver

Alieke van Sommeren
0

dolby atmos

Met de opmars van videostreamingdiensten worden streaming-apps op smart-tv’s steeds belangrijker. Hiermee komt ook de vraag naar voren of 3D audio in Dolby Atmos van de tv naar een AV-­receiver kan worden gestuurd.

Veel gebruikers merken dat hoewel hun tv HDMI met ARC biedt, er geen Dolby Atmos overheen wordt gestuurd. Bij anderen werkt dat echter wel.
Hoe kan dat? Eigenlijk is het net zoals bij de eerste vraag zo dat het doorgeven van Dolby Atmos pas werd gespecificeerd in HDMI 2.1 via het enhanced Audio Return Channel (eARC). Omgekeerd zou Dolby Atmos via ARC niet mogen werken.

Dat wordt ook ondersteund door het feit dat het bij ARC uiteindelijk alleen om een digitale audio­verbinding (S/PDIF) gaat, die via een draad in de HDMI-­kabel wordt doorgegeven. S/PDIF biedt te weinig bandbreedte voor Dolby Atmos via (UHD-)Bluray-spelers.

Sommige fabrikanten, waaronder LG en Sam­sung, staan echter nog steeds toe dat Atmos-geluid via HDMI-ARC op hun tv’s wordt weergegeven. Dat is technisch te doen omdat streamingproviders zoals Netflix 3D audio streamen via de Dolby Digital Plus-codec met een bitsnelheid die zo laag is dat de data door het gewone ARC past.

In feite negeren die tv-fabrikanten de ARC-specificatie gewoon. Daar heb jij als gebruiker helemaal geen last van, vooral niet omdat AV-receivers die ‘onofficiële manier’ meestal zonder morren ondersteunen.

(informatie afkomstig uit het artikel van Nico Jurran en Alieke van Sommeren, c’t magazine 10/2020, p. 74)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer prangende vragen beantwoord in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Betere geluidskwaliteit bij video- en audiogesprekken met Yamaha YVC-200

De geluidskwaliteit van gesprekken via pc, laptop of smartphone met de ingebouwde microfoon en speakers laat vaak te wensen over. Dat is met de Yamaha...

Netflix kijken en andere videodiensten: de beste spelers voor je tv

Met het toenemende aantal videostreamingdiensten zoals Disney+ is de kans groot dat je tv de bijbehorende app niet heeft of deze niet (meer) wordt geü...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er