Testen welke usb-schijf het snelst is

Alieke van Sommeren
0

Ik heb meerdere usb-schijven en zou graag willen testen welke het snelst is. Biedt Windows een enigszins eenvoudige manier om daar achter te komen?

Als een globale meting voldoende is, kun je de eigen Windows systeembeoordelingstool winsat.exe gebruiken. Deze tool maakt binnen enkele seconden een eerste inschatting van de snelheid van een schijf. Dat doe je door de toetsen Windows+X in te drukken en in het menu Windows PowerShell (Admin) te selecteren, of door Opdrachtprompt met administratorrechten te openen.

Typ dan het volgende commando in (de stationsletter aan het eind moet je vervangen door de stationsletter van je usb-schijf): winsat disk -drive g:

winsat disktest

Het resultaat van de tekst lijkt in eerste instantie wat onoverzichtelijk, maar als je eenmaal weet waar je naar moet zoeken, wordt het makkelijker. Winsat geeft niet alleen meetwaarden, maar ook een soort beoordeling. Hoe hoger die is, des te sneller de schijf.

De waarde achter ‘Gemiddelde leestijd met sequentiële schrijfbewerkingen’ zegt iets over de daadwerkelijke snelheid van de usb-schijf omdat die wordt bepaald aan de hand van de metingen bij sequentiële benaderingen. Snelle usb-schijven scoren daar een cijfer van ten minste 6.

Houd er wel rekening mee dat de meetwaarden niet alleen van de usb-schijf afhankelijk zijn, maar ook van de verbindingen. Als twee apparaten even hoog scoren, dan kan de score ‘Gemiddelde leestijd met willekeurige schrijfbewerkingen’  de doorslag geven.

We willen benadrukken dat de metingen van Winsat prima zijn als algemene indicatie voor de snelheid van een usb-schijf maar niet voldoen aan de maatstaven van een grondig onderzoek.

Meer handige tips in c't 06/2024

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er