Testen welke usb-schijf het snelst is

Alieke van Sommeren
0

Ik heb meerdere usb-schijven en zou graag willen testen welke het snelst is. Biedt Windows een enigszins eenvoudige manier om daar achter te komen?

Als een globale meting voldoende is, kun je de eigen Windows systeembeoordelingstool winsat.exe gebruiken. Deze tool maakt binnen enkele seconden een eerste inschatting van de snelheid van een schijf. Dat doe je door de toetsen Windows+X in te drukken en in het menu Windows PowerShell (Admin) te selecteren, of door Opdrachtprompt met administratorrechten te openen.

Typ dan het volgende commando in (de stationsletter aan het eind moet je vervangen door de stationsletter van je usb-schijf): winsat disk -drive g:

winsat disktest

Het resultaat van de tekst lijkt in eerste instantie wat onoverzichtelijk, maar als je eenmaal weet waar je naar moet zoeken, wordt het makkelijker. Winsat geeft niet alleen meetwaarden, maar ook een soort beoordeling. Hoe hoger die is, des te sneller de schijf.

De waarde achter ‘Gemiddelde leestijd met sequentiële schrijfbewerkingen’ zegt iets over de daadwerkelijke snelheid van de usb-schijf omdat die wordt bepaald aan de hand van de metingen bij sequentiële benaderingen. Snelle usb-schijven scoren daar een cijfer van ten minste 6.

Houd er wel rekening mee dat de meetwaarden niet alleen van de usb-schijf afhankelijk zijn, maar ook van de verbindingen. Als twee apparaten even hoog scoren, dan kan de score ‘Gemiddelde leestijd met willekeurige schrijfbewerkingen’  de doorslag geven.

We willen benadrukken dat de metingen van Winsat prima zijn als algemene indicatie voor de snelheid van een usb-schijf maar niet voldoen aan de maatstaven van een grondig onderzoek.

Meer handige tips in c't jul-aug/2020

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Lees ook

Thinkpad schakelt zichzelf uit

Mijn gloednieuwe Lenovo ThinkPad X1-laptop schakelt zichzelf soms uit met een ‘low battery’-waarschuwing, terwijl die niet leeg is. Wat kan de oorzaak...

32-bit apps op een Mac vinden

Ik wil mijn Mac graag updaten naar macOS Catalina (10.15), maar ik weet niet zeker of mijn software daarna nog wel werkt, omdat de ondersteuning voor ...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er