Tijdzone in Windows snel aanpassen

Redactie
0

Als ik na terugkeer van vakantie mijn foto’s wil geotaggen, moet ik Windows regelmatig op een andere tijdzone instellen. Via de datum- en tijdinstellingen moet ik daarvoor elke keer meerdere keren klikken. Kan ik ook snelkoppelingen maken voor tijdzones?

Klok tijd Linux Windows

Als je om wat voor reden dan ook de tijdzone in Windows wilt aanpassen om de Windows klok te verzetten, moet je door de nodige vensters heen klikken. Het kan ook sneller en gemakkelijker:

Echte snelkoppelingen voor tijdzones bestaan niet, maar met een paar batchbestandjes kom je wel in de buurt. Windows heeft voor het beheren van de tijdzone het commandlineprogramma tzutil. Als je in een Opdrachtprompt het commando

tzutil /l

invoert, krijg je een lijst van alle tijdzonecodes te zien. Op onze computers heet de tijdzone waar Nederland in zit bijvoorbeeld ‘W. Europe Standard Time’. Om naar die tijdzone te switchen, gebruik je het commando

tzutil /s "W. Europe Standard Time"

Je kunt dit commando gewoon als één regel in een tekstbestand zetten en met de extensie .bat op het Bureaublad opslaan – bijvoorbeeld als europa.bat. Dubbelklik je vervolgens op dat bestand, dan wordt de tijd op deze tijdzone ingesteld. Op dezelfde manier kun je batchbestanden voor andere tijdzones maken.

Natuurlijk kun je de bestanden ook ergens anders op je harde schijf zetten en snelkoppelingen maken – of vastmaken aan het startmenu of de taakbalk. Ook kun je sneltoetsen bij de koppelingen definiëren.

Tip: Heb je op je computer ook Linux staan? Zorg ervoor dat Windows en Linux niet steeds elkaars tijd aanpassen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Zo kun je je schijfletter wijzigen in Windows 11

Met Windows Schijfbeheer pas je moeiteloos schijfletters aan. In dit artikel laten wij je stap voor stap zien hoe je dit doet, zodat je jouw schijven ...

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er