Schrijfbeveiliging op harde schijf activeren

Daniel Dupré
0

Uit veiligheidsoverwegingen wil ik mijn partitie met gegevens van een schrijfbeveiliging voorzien. Enerzijds om te vermijden dat ik per ongeluk gegevens wis, en anderzijds om ze te beschermen tegen een eventuele aanval van een trojan. Is dat mogelijk, en zo ja, hoe dan?

Dat kan met de Windows-tool diskpart. Klik linksonder op de menubalk op het vergrootglas en typ diskpart in. Klik met de rechtermuisknop op diskpart in het menu om dat met administratorrechten te starten. Met list volume open je een overzicht van de aanwezige partities. Kies dan bijvoorbeeld met select volume 1 de partitie met nummer 1 uit de lijst. Met attribute volume set readonly stel je de partitie zodanig in dat er niet meer op geschreven kan worden.

Met attribute volume clear readonly verwijder je de schrijfbeveiliging weer. In plaats van een partitie kun je ook een hele harde schijf tegen schrijven beveiligen. Vervang bij het commando dan volume door disk.

Het wordt pas echt handig als je de scriptfunctionaliteit van diskpart gebruikt. Maak twee bestanden aan met de bijbehorende commando’s: een om de schrijfbescherming mee in te schakelen (bijvoorbeeld schrijfbeveiliging-aan.txt) en een om die weer uit te schakelen (schrijfbeveiliging-uit.txt). Maak dan twee snelkoppelingen aan op het bureaublad. Die verwijzen dan naar diskpart /s schrijfbeveiliging-aan. txt en diskpart /s schrijfbeveiliging-uit.txt.

Je moet bij de eigenschappen van de snelkoppelingen bovendien nog instellen dat die in de administratormodus moeten worden uitgevoerd.

 

Meer handige tips lees je in c't sep/2020

Deel dit artikel

Lees ook

Netwerk uitschakelen in Windows 7

Nadat de support voor Windows 7 begin dit jaar gestopt is, kun je beter geen Windows 7-pc’s meer het internet op laten gaan. Ik heb een pc waar ik voo...

Windows-versie op het bureaublad – foute versie

Ik heb de register-aanpassing gebruikt om de huidige Windows-versie op het bureaublad te laten weergeven. Maar volgens mij klopt het nummer van de get...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er