Schrijfbelasting ssd door virtuele machine

Marco den Teuling
0

Ik heb in een virtuele machine op mijn Mac mini Windows 10 draaien. Op het tabblad Schijf van de Activiteitenweergave valt me daarbij een ontzettend hoge schrijfbelasting op van liefst enkele honderden gigabytes per dag. Levert het gevirtualiseerde Windows zoveel schrijfbewerkingen op – en wordt de levensduur van mijn ssd daarmee ook korter?

Zelfs met twee parallel werkende besturingssystemen kan de schrijfbelasting niet zo hoog worden. Toch moet je de virtuele machine eerst als schuldige uitsluiten. De Activiteitenweergave is daarvoor alleen via omwegen geschikt, omdat bij de aangegeven cumulatieve schrijfhoeveelheid geen onderscheid wordt gemaakt naar medium. Alle schijven worden bij elkaar opgeteld.ssd schrijfbelasting Time Machine

Om de schrijfactiviteit van elk actief proces te zien, moet je in het menu Weergave van de Activiteitenweergave kiezen voor ‘Alle processen, hiërarchisch’. Sorteer de lijst vervolgens op naam en scrol naar het virtualisatieprogramma. Dan moet je zien hoeveel je actieve virtuele machine daadwerkelijk schrijft. Dat zou niet meer dan enkele gigabyte per dag mogen zijn. Als dat toch meer is, herhaal je de diagnose nog een keer met Windows Taakbeheer in de virtuele machine en moet je daar proberen te achterhalen welk proces de boosdoener is.

Het is echter waarschijnlijker dat de grote schrijfhoeveelheid veroorzaakt wordt door de geautomatiseerde back-ups van Time Machine: Apples back-upfunctie maakt elk uur een incrementele back-up (reservekopie) van alle gewijzigde bestanden. Vanuit Time Machine gezien gaat het bij de container van de virtuele machine om een groot bestand dat wordt aangepast op het moment dat Windows actief is. Daarom wordt die container elk uur bij de back-up meegenomen en is die grote schrijfhoeveelheid al na enkele uren gehaald. In dat geval wordt echter niet naar de ssd geschreven, maar je Time Machine-schijf.

Om de virtuele machine uit te sluiten van het back-uppen, ga je bij de Systeemvoorkeuren naar ‘Time Machine’ en klik je rechtsonder op ‘Opties…’ Voeg de virtuele machine via drag & drop of met de plusknop toe. Bij Parallels Desktop worden de virtuele machines opgeslagen in de map ‘/Users/<account>/Documents/Parallels’, bij VMWare Fusion is dat ‘/Users/<account>/Documents/Virtual Machines’. Om alle virtuele machines van de reservekopie uit te sluiten moet je de hele map toevoegen.

Overigens is de levensduur van ssd’s ook bij veel gegevens schrijven langer dan men vaak denkt. Met de juiste configuratie kun je de levensduur van een ssd bovendien verlengen.

Meer tips, workshops en reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 08-09/2024

Meer over

SSD

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er