Ruimte verspild door exFAT?

Redactie
0

Na een back-up stond er opeens 120 GB aan bestanden op mijn externe ssd, terwijl ik maar 30 GB naar de schijf heb gekopieerd. Daardoor raakt de schijfruimte snel vol. Hoe komt dit en wat kan ik hier aan doen?

schijfruimte exfat

Sommige ssd’s worden met exFAT geleverd, het bestandssysteem dat speciaal is ontwikkeld voor flashopslag. Dit gebruikt echter relatief grote clusters van 32 kB, zelfs een bestand van 0 kB neemt dan 32 kB in beslag. Als je de externe ssd dan met name met kleine bestanden vult, nemen die een stuk meer schijfruimte in beslag dan op de interne harde schijf, die met kleinere clusters werkt.

Die ruimteverspilling kun je alleen oplossen door de externe schijf met NTFS of FAT32 te formatteren. Die bestandssystemen hebben echter andere nadelen: FAT32 kan alleen omgaan met bestanden van maximaal 4 GB en is daardoor niet zo geschikt voor grote videobestanden en images. NTFS wordt zonder extra software niet door macOS ondersteund en sommige smart-tv’s kunnen er ook niet mee overweg.

Welk bestandssysteem je voor de externe harde schijf kiest, hangt daarom af van hoe je het medium wilt gebruiken. Als je alleen met Windows- en Linux-pc’s werkt, is NTFS wellicht de beste keuze. Als je ook Macs gebruikt, is exFAT handiger. Als je de externe opslag aan je smart-tv wilt koppelen die alleen FAT32 ondersteunt, ligt het voor de hand met dat bestandssysteem te formatteren.

Windows zal gegevensdragers tot maximaal 32 GB met FAT32 formatteren, als ze groter zijn weigert Windows dit verouderde bestandssysteem te gebruiken. Mocht je grotere externe opslag willen formatteren, dan zijn er tools van derden beschikbaar waarmee je dat kunt doen, zoals MiniTool Partition Wizard Free.

Meer over

Back-ups

Deel dit artikel

Lees ook

Windows-schijf vol? Ontdek waarom je schijf volloopt

Een Windows-installatie neemt na verloop van tijd steeds meer ruimte op de harde schijf of de ssd in beslag. Zo lang er op de schijf nog voldoende rui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er