Register-item verdwijnt na Windows upgrade

Daniel Dupré
0

Ik heb in mijn Windows 10-installatie een item in het register gewijzigd. Telkens als ik een nieuwe upgrade installeer, die Microsoft ‘feature updates’ noemt, verdwijnt die wijziging weer. Is er een manier om dat te voorkomen?

Helaas is die er niet: bij elke upgrade wordt Windows opnieuw geïnstalleerd en vervolgens zet het installatieprogramma bestanden, toepassingen en instellingen van de oude installatie over naar de nieuwe – maar alleen die waarvan het systeem op de hoogte is. Dat zou alleen Microsoft zelf kunnen aanpakken.

Wat je wel kunt doen, is voorkomen dat je na elke upgrade de wijzigingen opnieuw moet uitvoeren: exporteer de gewijzigde sleutel via het snelmenu naar een REG-bestand. Na een upgrade hoef je dan alleen maar op dat bestand te dubbelklikken om de wijziging weer in het systeem te krijgen.

Windows Register

Een sleutel uit het Register exporteer je eenvoudig naar een REG-bestand via de Exporteren-optie in het menu van de Register editor.

Register sleutel exporteren

Je kunt individuele items niet exporteren, maar alleen hele sleutels. In de meeste gevallen zal het REG-bestand dan ook veel meer regels bevatten dan nodig is. Je kunt dat makkelijk veranderen: start Kladblok en sleep het geëxporteerde REG-bestand erin. De bovenste twee regels (‘Windows Register Editor Version 5.00’ en een lege regel) moeten blijven staan. De volgende regel bevat de naam van de sleutel tussen vierkante haken, daaronder staan regel voor regel de individuele items. Verwijder alle overbodige regels en sla het bestand op, en klaar.

Register bestand

Windows neemt bij een upgrade de wijzigingen in het Register die je zelf hebt gedaan niet over. Maar met een geëxporteerd REG-bestand kun je de wijzigingen in een mum van tijd herstellen.

Meerdere sleutels

Je kunt ook de inhoud van verschillende REG-bestanden samen kopiëren. Kopieer daarvoor elke regel met de sleutelnaam tussen vierkante haken en eronder de regel voor de invoer naar het einde van een ander REG-bestand.

Voordat je met het register aan de slag gaat, kan het een goed idee zijn om een snapshot van het register te maken. In een eerdere bijdrage hebben we beschreven hoe je een dit met de tool RegistryChangesView kunt doen.

(Deze tekst is verschenen in c’t 4/2021, p.143)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer handige tips vind je in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows 11 zonder reclame? Advertenties uitschakelen doe je zo

Net als Windows 10 ontkomt Windows 11 niet aan de neiging van Microsoft om advertenties rechtstreeks in de kern van het besturingssysteem te integrere...

Dit is hoe warm jouw gpu nou mag worden

Wat is de maximale temperatuur die een videokaart mag bereiken en wat moet je doen als deze te warm wordt? Dit zijn veelgestelde vragen voor gebruiker...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er