Register-item verdwijnt na Windows upgrade

Daniel Dupré
0

Ik heb in mijn Windows 10-installatie een item in het register gewijzigd. Telkens als ik een nieuwe upgrade installeer, die Microsoft ‘feature updates’ noemt, verdwijnt die wijziging weer. Is er een manier om dat te voorkomen?

Helaas is die er niet: bij elke upgrade wordt Windows opnieuw geïnstalleerd en vervolgens zet het installatieprogramma bestanden, toepassingen en instellingen van de oude installatie over naar de nieuwe – maar alleen die waarvan het systeem op de hoogte is. Dat zou alleen Microsoft zelf kunnen aanpakken.

Wat je wel kunt doen, is voorkomen dat je na elke upgrade de wijzigingen opnieuw moet uitvoeren: exporteer de gewijzigde sleutel via het snelmenu naar een REG-bestand. Na een upgrade hoef je dan alleen maar op dat bestand te dubbelklikken om de wijziging weer in het systeem te krijgen.

Windows Register

Een sleutel uit het Register exporteer je eenvoudig naar een REG-bestand via de Exporteren-optie in het menu van de Register editor.

Register sleutel exporteren

Je kunt individuele items niet exporteren, maar alleen hele sleutels. In de meeste gevallen zal het REG-bestand dan ook veel meer regels bevatten dan nodig is. Je kunt dat makkelijk veranderen: start Kladblok en sleep het geëxporteerde REG-bestand erin. De bovenste twee regels (‘Windows Register Editor Version 5.00’ en een lege regel) moeten blijven staan. De volgende regel bevat de naam van de sleutel tussen vierkante haken, daaronder staan regel voor regel de individuele items. Verwijder alle overbodige regels en sla het bestand op, en klaar.

Register bestand

Windows neemt bij een upgrade de wijzigingen in het Register die je zelf hebt gedaan niet over. Maar met een geëxporteerd REG-bestand kun je de wijzigingen in een mum van tijd herstellen.

Meerdere sleutels

Je kunt ook de inhoud van verschillende REG-bestanden samen kopiëren. Kopieer daarvoor elke regel met de sleutelnaam tussen vierkante haken en eronder de regel voor de invoer naar het einde van een ander REG-bestand.

Voordat je met het register aan de slag gaat, kan het een goed idee zijn om een snapshot van het register te maken. In een eerdere bijdrage hebben we beschreven hoe je een dit met de tool RegistryChangesView kunt doen.

(Deze tekst is verschenen in c’t 4/2021, p.143)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

 

Meer handige tips vind je in c't magazine 11/2022

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

Bluetooth en wifi tegelijk – vermijd storingen en interferentie

Bluetooth en wifi tegelijk gebruiken kan leiden tot storing en interferentie. Met de juiste instellingen op je router kun je dat beperken.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er