Raspberry Pi wifi instellen

Redactie
0

De standaard wifi-adapter van de Raspberry Pi 3 is natuurlijk geweldig, maar als ik een nieuw geïnstalleerde Raspbian voor de eerste keer opstart, moet ik altijd eerst naar de grafische desktop om met de Network Manager de wifiverbinding in te stellen. Ik wil de Pi echter zonder grafische interface gebruiken. Kan ik een nieuwe wifiverbinding dan instellen vanaf de commandline?

Ja, wifi instellen vanaf de commandline kan heel makkelijk. Met onderstaand commando scan je eerst naar beschikbare accesspoints:

sudo iwlist wlan0 scan

Zoek in de lijst naar de naam van het wifi-netwerk waar je contact mee wilt maken. Daarna open je het configuratiebestand van wpa-supplicant om de netwerkgegevens in te vullen:

sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Voeg onderaan in het bestand het volgende toe:

network={ssid=”de naam uit de lijst” psk=”het_wifi_wachtwoord”}

Sla het bestand op met Ctrl+X, Y en Enter. Dan zal wpa-supplicant de verandering als het goed is binnen een paar seconden ontdekken en verbinding proberen maken met het nieuwe netwerk. Als dat niet gebeurt, kun je de Raspberry Pi herstarten met sudo reboot.

Om te controleren of de Pi contact heeft gemaakt met het wifinetwerk, kun je het volgende commando gebruiken: ifconfig wlan0 Als er bij inet addr field een ip-adres staat, heeft de Pi verbinding gemaakt met het netwerk. Zo niet, controleer dan of de netwerknaam en het bijbehorende wachtwoord kloppen. Meer informatie over deze opdrachten en andere tips voor de Raspberry Pi vind je bijvoorbeeld in Het Ultieme Raspberry Pi Handboek.

raspberry-pi-wifi-instellen

Met het commando sudo iwlist wlan0 scan kun je op de commandline zoeken naar beschikbare accesspoints en krijg je details te zien waaronder hun ESSID, versleutelingsmethode en kanaalnummer.

 

Meer workshops en tips voor de Raspberry Pi in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't jul-aug/2020

Meer over

Wifi

Deel dit artikel

Lees ook

Thinkpad schakelt zichzelf uit

Mijn gloednieuwe Lenovo ThinkPad X1-laptop schakelt zichzelf soms uit met een ‘low battery’-waarschuwing, terwijl die niet leeg is. Wat kan de oorzaak...

32-bit apps op een Mac vinden

Ik wil mijn Mac graag updaten naar macOS Catalina (10.15), maar ik weet niet zeker of mijn software daarna nog wel werkt, omdat de ondersteuning voor ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er