Raspberry Pi wifi instellen

Redactie
0

De standaard wifi-adapter van de Raspberry Pi 3 is natuurlijk geweldig, maar als ik een nieuw geïnstalleerde Raspbian voor de eerste keer opstart, moet ik altijd eerst naar de grafische desktop om met de Network Manager de wifiverbinding in te stellen. Ik wil de Pi echter zonder grafische interface gebruiken. Kan ik een nieuwe wifiverbinding dan instellen vanaf de commandline?

Ja, wifi instellen vanaf de commandline kan heel makkelijk. Met onderstaand commando scan je eerst naar beschikbare accesspoints:

sudo iwlist wlan0 scan

Zoek in de lijst naar de naam van het wifi-netwerk waar je contact mee wilt maken. Daarna open je het configuratiebestand van wpa-supplicant om de netwerkgegevens in te vullen:

sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Voeg onderaan in het bestand het volgende toe:

network={ssid=”de naam uit de lijst” psk=”het_wifi_wachtwoord”}

Sla het bestand op met Ctrl+X, Y en Enter. Dan zal wpa-supplicant de verandering als het goed is binnen een paar seconden ontdekken en verbinding proberen maken met het nieuwe netwerk. Als dat niet gebeurt, kun je de Raspberry Pi herstarten met sudo reboot.

Om te controleren of de Pi contact heeft gemaakt met het wifinetwerk, kun je het volgende commando gebruiken: ifconfig wlan0 Als er bij inet addr field een ip-adres staat, heeft de Pi verbinding gemaakt met het netwerk. Zo niet, controleer dan of de netwerknaam en het bijbehorende wachtwoord kloppen. Meer informatie over deze opdrachten en andere tips voor de Raspberry Pi vind je bijvoorbeeld in Het Ultieme Raspberry Pi Handboek.

raspberry-pi-wifi-instellen

Met het commando sudo iwlist wlan0 scan kun je op de commandline zoeken naar beschikbare accesspoints en krijg je details te zien waaronder hun ESSID, versleutelingsmethode en kanaalnummer.

 

Meer workshops en tips voor de Raspberry Pi in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Meer over

Wifi

Deel dit artikel

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er