PC-verbruik: cpu-c-states uitlezen

Redactie
0

vraagtekenBij tests en artikelen wordt vaak gezegd dat het idle energieverbruik van een pc vooral afhangt van de vraag of de processor zijn diepste slaapstand kan bereiken. Hoe kan ik dat bij mijn computer controleren?

 

uitroeptekenModerne processors hebben vaak niets te doen. Bijvoorbeeld tussen twee toetsaanslagen in. Dan reduceren ze eerst hun frequentie en spanning. Na een bepaalde tijd verlagen ze de cpukernen en caches stapsgewijs. Hoe dieper de ook als c-state aangeduide slaaptoestand is, des te lager is het energieverbruik van de processor. In de package c-state C6 hebben Core i-processors van de zesde generatie Skylake genoeg aan minder dan 0,5 watt. Om te zorgen dat de processor zijn diepste slaapstand kan bereiken, moeten de drivers en andere hardwareonderdelen ook meedoen.

De Windowstool ThrottleStop laat de actuele verdeling van de c-states van de kernen en van de hele processorpackage zien. Om deze uit te lezen, moet je in de rechterhelft van het venster onderaan de vierde knop van links aanklikken (zie afbeelding). De aanduiding voor deze knop verschilt van systeem tot systeem. Na het aanklikken verschijnt er een nieuw venster. In het bovenste gedeelte zie je de c-states van de processorkernen en daaronder de slaaptoestanden van de hele processorpackage, inclusief de L3-cache en de gpu. In het ideale geval brengt je processor bij een niet actieve Windows-desktop de meeste tijd door in de states C6 en C7.

throttlestop

De Windowstool ThrottleStop laat de actuele verdeling van de c-states van de kernen en van de hele processorpackage zien. Dit is van belang voor een zo laag mogelijk energieverbruik.

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er