Hoe kan ik mijn pc tegen blikseminslag beschermen?

Marco den Teuling
0

We hebben de laatste tijd tijd weer regelmatig te maken met onweer en bliksem, dus vroeg ik me af hoe zinvol tussenstekkers en stekkerdozen met overspanningsbeveiliging zijn? Kan ik daarmee mijn pc beschermen tegen blikseminslag?

Dergelijke eenvoudige beveiligingsapparaten voeren alleen relatief kleine hoeveelheden elektrische energie af. Ze beschermen dan ook alleen tegen piekspanningen tot een bepaalde hoogte. Huishoudelijke apparaten met een CE-keurmerk moeten spanningen tot 1000 volt aankunnen, maar als een bliksem dichtbij inslaat kan de spanning zo hoog oplopen dat een apparaat dat je beveiligd dacht te hebben alsnog kapot gaat.

Er is niks mis met een hoogwaardige stekkerdoos met overspanningsbeveiliging, maar je kunt geen volledige bescherming verwachten. Bovendien moet je elke paar maanden controleren of de stekkerdoos niet te heet wordt. Bepaalde onderdelen om piekspanningen af te leiden (varistors) kunnen meer stroom gaan geleiden als ze vaker hoge spanningen hebben moeten verwerken. Daardoor worden ze warm. Dan moet je de stekkerdoos vervangen. Sommige hebben ook indicatieleds om de slijtage van die elementen aan te geven.

blikseminslag overspanning

Een betrouwbare bliksembeveiliging is een stuk lastiger omdat daar maatregelen aan het gebouw en de elektrische installatie voor nodig zijn. Bliksemafleiders leiden de bliksemenergie in ongevaarlijke banen. Dat is vooral bedoeld als brandbeveiliging. Met potentiaalvereffening tussen alle leidingen op en in een gebouw verklein je spanningsverschillen en zorg je er voor dat een overspanningsbeveiliging op verschillende geleidende systemen (lichtnet, telefoon/ internet, tv-kabel en satellietantenne) zijn werk kan doen.

Voor een elektrische installatie wordt onderscheid gemaakt tussen grofbeveiliging, middenbeveiliging en fijnbeveiliging. Het grootste deel van de bliksemenergie wordt afgeleid door de grofbeveiliging. Daarmee worden overspanningsafleiders aan de hoofdvoeding van de stroomvoorziening bedoeld (in de centrale groepenkast). Middenbeveiliging wordt gebruikt bij eventuele onderverdelers, bijvoorbeeld in de keuken of garage. Daarmee worden de door de grofbeveiliging doorgelaten pieken nog verder verkleind. Fijnbeveiliging is alleen bedoeld voor de resterende energie. In die categorie vallen ook de genoemde tussenstekkers. Voor overspanningsbeveiliging moet je bovendien rekening houden met alle andere leidingen en aansluitingen in huis. Als je elektrische installatie niet is voorzien van grof- en middenbeveiliging, moet je waardevolle apparaten bij onweer altijd uit het stopcontact halen.

Overigens kan een noodstroomvoorziening (UPS) voor je computer ook bescherming bieden tegen blikseminslag. In onze vergelijkende test doorstonden sommige van deze apparaten zelfs een puls van 2000 volt.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo en reviews lees je op je gemak in c't 03/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er