Overstappen van 32- naar 64-bits Windows

Daniel Dupré
0

Windows 10 logo

 

Op mijn pc draait vanwege historische redenen nog een 32-bits versie van Windows. Ik wil deze graag vervangen door een 64-bits versie, zodat ik eindelijk meer dan 4 GB werkgeheugen fatsoenlijk kan benutten. Is er een mogelijkheid om mijn installatie op de een of andere manier om te zetten? Moet ik daar een nieuwe licentie voor aanschaffen?

Een nieuwe Windows-installatie zal je helaas niet bespaard blijven. Het set-upprogramma van het 64-bits Windows-systeem is een 64-bits applicatie en draait daardoor ook niet in een 32-bits Windows-omgeving – het is dus niet mogelijk om vanuit deze omgeving een update naar 64-bits te starten.

De andere manier voor het starten van het set-upprogramma is door de pc vanaf een 64-bits installatiemedium te booten. Alleen is het via deze weg uitsluitend mogelijk om bij de set-up voor een nieuwe systeeminstallatie te kiezen. Je kunt ook overwegen om naast je bestaande installatie een nieuwe installatie parallel te hebben draaien, mits er voldoende ruimte op je installatiedrive is. De vereiste image-bestanden voor Windows 10 installatiemedia kun je direct bij Microsoft downloaden. Hoe je Windows 10 vanaf usb-stick installeert lees je op onze website of  in c’t 11/2018, p.118.

Voor het overstappen via een nieuwe installatie hoef je geen nieuwe licentie te hebben, want die staat los van de architectuur. Je kunt dus met dezelfde installatiecode naar wens de 32-bits of 64-bits versie van Windows activeren. Wel moeten de versie en editie overeenkomen. Je kunt dus bijvoorbeeld Windows 10 Home 32-bit vervangen door Windows 10 Home 64 bit.

Ook is het nog steeds mogelijk om gratis te upgraden van Windows 7 home Premium 32-bit naar Windows 10 Home 64-bit. Dat geldt ook voor de pro-edities. Onze handleiding voor het gratis overstappen van Windows 7/8.1 naar Windows 10 is ook nog steeds actueel.

 

Handige tips en workshops vind je in c't nov/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Thuisbioscoop opgehelderd: vereisen blu-ray-audiodiscs een speciale speler?

Blu-ray-audiodiscs zijn schijfjes die zich richten op het afspelen van muziek, vergelijkbaar met de dvd-audiodiscs. Daar had je een speler voor nodig ...

Thuisbioscoop opgehelderd: oude receivers onbruikbaar voor 4K?

Sommige mensen schrikken er voor terug om een voor 4K geschikte tv of beamer te kopen omdat ze denken dat hun bestaande AV-receiver nutteloos zal zijn...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er